Propunerea legislativă privind primul loc de muncă a trecut de Senat în octombrie 2015, însă azi a fost respinsă definitiv la Camera Deputaților, Forul decizional în acest caz. Asta înseamnă că proiectul și-a încheiat traseul legislativ și nu se va aplica.
Potrivit documentului, angajatorii urmau să fie stimulați să încadreze în muncă tineri fără experiență profesională cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani. Mai exact, timp de un an și jumătate, aceștia ar fi primit de la stat, în fiecare lună, o sumă egală cu salariul minim brut și ar fi fost scutiți de plata contribuțiilor sociale datorate pentru noii angajați.
"Angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani, primesc lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni", scria în documentul amintit, subliniindu-se că noii salariați ar fi trebuit să fie păstrați cel puțin trei ani.
Sumele ar fi fost acordate la cerere doar angajatorilor care n-au datorii la plata contribuțiilor sociale și ar fi fost achitate în termen de 90 de zile de la aprobarea solicitării. În acest sens, ar fi fost necesară încheierea unei convenții cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au sediul.
În sensul proiectului de lege, tânără urma să fie considerată orice persoană de 16-35 de ani care nu se află în ocupare, nu urmează un program de educație/formare și n-a mai avut niciun loc de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai mult de șase luni cumulat.
Contribuțiile de plata cărora ar fi fost scutiți angajatorii ar fi fost, concret, cele de pensii, șomaj, sănătate, accidente de muncă și boli profesionale, precum și cele pentru creanțe salariale și pentru concedii și indemnizații.
Atenție! Proiectul de lege a fost respins definitiv de Camera parlamentară decizională, astfel că acesta NU va ajunge să se aplice.
Comentarii articol (8)