Piața muncii: Românii dau Spania și Italia pe Germania și Norvegia, scrie romanialibera.ro.
O hartă a circulației banilor din străinătate spre România, întocmită de cei de la MoneyGram, arată că tot mai mulți conaționali care muncesc peste hotare se orientează către nordul continentului. Cu toate acestea, anul trecut, în țară, cea mai mare sumă de bani a venit din Italia.
Germania, Marea Britanie, Suedia și Norvegia sunt țările către care se îndreaptă cei ce își caută un loc de muncă în străinătate. Aceștia lasă în urmă Spania, Italia și Grecia, unde până acum se orientau cei mai mulți români. "Vedem un trend al românilor care lucrează în Spania, Italia, Grecia şi ţările din sud se duc către nordul continentului, Germania, Regatul Unit, Suedia, Norvegia.
Cât te costă "cazarea" salariului la bancă, titrează capital.ro.
Banalul card de salariu, de cele mai multe ori impus angajatului de către angajator, subţiază, pe nevăzute, venitul. La un salariu net de 2.000 de lei, puţin peste media pe economie, banca obţine cel puţin 10 lei lunar prin comisioane.
Dacă aplicăm un comision de încasare de 4 lei, unul similar de administrare şi doar 0,1% comisionul de retragere de la ATM, adică 2 lei pentru întreaga sumă, rezultă că, lunar, banca reţine cel puţin 10 lei dintr-un salariu de 2.000 lei. Câţi dintre cei care, în ziua de salariu, dau buzna la ATM să îşi scoată toată suma ştiu cât îi costă această operaţiune?
Cum trăiesc tinerii români faţă de restul europenilor. Suntem ultimii la folosirea internetului, dar primii la căsătorie, informează economica.net.
Viaţa românului de 25-29 de ani nu se deosebeşte extrem de mult de cea a tinerilor din restul Europei. Sunt mult mai mulţi însă cei care locuiesc cu părinţii, nu obişnuiesc să facă practică în marile corporaţii şi sunt codaşii Europei la utilizarea internetului. Româncele se căsătoresc cel mai repede dintre toate europencele.
75% dintre tinerii bărbaţii români cu vârste între 25 şi 29 de ani locuiesc încă cu părinţii, ceea ce face din aceştia o minoritate, dacă ne uităm la mediile europene. Aceasta întrucât, în Danemarca, spre exemplu, doar 4,2% dintre cei de 25-29 de ani mai trăiesc cu părinţii, în timp ce la nivelul UE 28 ponderea este de 47,2%, potrivit unui studiu Eurostat.
Comentarii articol (0)