Deoarece bugetul pentru anul viitor nu a fost încă aprobat, actualele pachetele de servicii și-ar putea prelungi valabilitatea și în primele luni ale lui 2016. Astfel, vor fi asigurate continuitatea acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale.
Această decizie face parte dintr-un proiect de hotărâre de Guvern ce vizează prelungirea aplicării HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anii 2014 - 2015.
Concret, autoritățile vor ca actul normativ să se aplice până pe 31 martie 2016.
Mai multe informații, AICI.
De la anul, inspecţia fiscală se va desfăşura într-un mod diferit faţă de acum. Astfel, va apărea o nouă metodă de control, se va modifica perioada supusă inspecţiei fiscale, iar inspectorii vor putea să emită decizii de impunere provizorii.
Aceste decizii vor fi emise pentru obligațiile fiscale suplimentare principale aferente unei perioade și unui tip de obligație verificată.
În acest sens, Fiscul va introduce un nou formular, denumit „Decizia de impunere provizorie privind obligațiile fiscale principale”. Documentul face parte dintr-un proiect de ordin lansat recent în dezbatere publică.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat joi că cererea formulată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul intrării în faliment a societății de asigurare Astra a fost acceptată de Tribunalul București.
Plata despăguburilor cerute de clienții Astra va putea începe însă abia după ce hotărârea de deschidere a procedurii de faliment va rămâne definitivă, fie prin neexercitarea apelului, fie prin soluționarea acestuia de către Curtea de Apel.
Până pe 3 decembrie, potrivit reprezentanților FGA, există 7500 de solicitări de despăgubire.
Mai multe informații, AICI.
Anul acesta, în legea asociațiilor de proprietari au fost introduse noi drepturi pentru proprietarii de apartamente. Proprietarii sunt îndreptăţiţi să primească periodic o informare electronică sau scrisă cu privire la situaţia financiară a asociaţiei.
Concret, administratorii trebuie să se ocupe de "informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari", conform Legii nr. 34/2015, ce se aplică din 15 martie.
Activitatea de informare trimestrială intră în atribuţiile administratorului de bloc, care, în caz de neîndeplinire, poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Părinții elevilor minori și elevii majori pot depune o cerere în care să își exprime dorința de a participa la ora de religie sau prin care să își schimbe opțiunea actuală. Conform legislației în vigoare, cererea trebuie depusă până la sfârșitul lunii decembrie.
Legea educaţiei a fost modificată, anul acesta, astfel încât frecventarea orelor de religie să se facă doar la cerere.
"Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină", prevede, din luna iunie, actul normativ amintit.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Ziua nașterii sculptorului român Constantin Brâncuși, 19 februarie, va deveni zi de sărbătoare națională, potrivit unui act normativ promulgat recent de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit actului, ziua de 19 februarie va fi declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale vor putea să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.
Iniţiatorii proiectului de lege afirmă că Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul. Din acest motiv, românii n-ar trebui să fie mai prejos.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
La finalul lunii noiembrie, cinci ocupații au fost mutate în alte grupe de bază, iar șase noi meserii și-au făcut locul în lista finală a ocupațiilor practicate la noi în țară.
Astfel, în lista ocupațiilor se regăsesc acum și agentul de securitate conducător câini de serviciu patrulare, consultantul nutriționist, operatorul gestionar loto, operatorul întreținere corporală, registratorul medical în anatomie patologică și tehnicianul egalitate de șanse.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Două inițiative cetățenești de modificare a Constituției au apărut în Monitorul Oficial. Proiectele fac referire, printre altele, la definiția căsătoriei, împroprietărirea cetățenilor cu capital productiv, crearea unui fond național de pensii publice și reîntregirea Patriei.
În prima inițiativă legislativă cetățească se propune, între altele, stabilirea a două zile naţionale ale României: cea pe care o avem în prezent şi încă una, sărbătorită în luna mai.
Celălalt proiect de modificare a Constituţiei vizează doar schimbarea definiţiei familiei. Mai exact, iniţiatorii vor modificarea prevederii în cauză în sensul precizării explicite că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, nu între soţi, aşa cum este acum.
Pentru ca aceste două documente să ajungă în procedura de dezbatere a deputaților și senatorilor, cetățenii trebuie să îndeplinească o serie de formalități.
Informații suplimentare, aici.
Salariații au avut dreptul, potrivit legislației în vigoare, să nu lucreze pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Cu toate acestea, persoanele care au muncit de sărbătorile legale trebuie să beneficieze de compensații din partea angajatorilor.
Astfel, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi ce pot ajunge la 10.000 de lei.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Mai multe categorii de bugetari vor primi, de la 1 decembrie, salarii majorate cu 10% față de nivelul acordat în luna noiembrie.
În timp ce personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială va beneficia de o creştere salarială de 25%, iar cel din sistemul de învăţământ de una de 15%, ceilalţi bugetari, printre care cei din administraţia publică şi locală, cei din structurile apărării, ordine publică şi siguranţă naţională sau cei angajaţi în unităţile de cultură şi teatru vor primi salarii mărite cu 10 puncte procentuale faţă de nivelul acordat în luna noiembrie.
Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că măsura poate fi aplicată, astfel încât România să rămână în ţinta de deficit de 3%.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Comentarii articol (0)