Prima şi a doua zi de Crăciun (25 şi 26 decembrie), precum şi 1 şi 2 ianuarie sunt, în baza Codului muncii, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
În aceste zile, salariaţii cu program de lucru obişnuit, de luni până vineri, vor primi liber de la angajatori. Totuşi, de data asta, sărbătorile de iarnă vor aduce doar două zile libere în plus, din moment ce 26 decembrie şi 2 ianuarie pică sâmbăta.
În 2015, angajaţii au mai beneficiat de timp liber pe 1 şi 2 ianuarie (care au picat joi şi vineri), în a doua zi de Paşte (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri), în a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie), de Sfântul Andrei (luni, 30 noiembrie) şi de Ziua Naţională a României (marţi, 1 decembrie). Prima zi de Paşte (12 aprilie) şi prima zi de Rusalii (31 mai) au picat duminica, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) -- într-o zi de sâmbătă.
Atenţie! Nu se includ în durata concediului de odihnă anual, conform legii, nici liberele legale şi nici zilele libere plătite prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Compensaţii pentru munca în sărbătorile legale
Anumite categorii de salariaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă în acest caz se acordă compensaţiile impuse de lege.
Aşadar, este vorba mai întâi de unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, ce vor funcţiona în baza unor programe de lucru adecvate. "Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie", scrie în Codul muncii.
Apoi, excepţie vor face, de asemenea, locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Pentru aceste categorii de salariaţi, angajatorii vor fi obligaţi să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă acest lucru nu va fi posibil din motive justificate, atunci "salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", după cum se arată în actul normativ amintit.
Angajatorii care nu vor respecta legislaţia muncii în ceea ce priveşte acordarea liberelor legale sau a compensaţiilor pentru munca în aceste zile vor risca să primească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Important! Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că, în cazul angajatorilor care se ocupă în centrele comerciale cu vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în liberele legale este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege. Informaţii pe larg găsiţi aici.
Comentarii articol (0)