Lege nr. 371 din 13/12/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1147 din 19/12/2005 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
Parlamentul României adopta prezenta lege.
Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65 din 29 iunie 2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 5 iulie 2005, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 4, alineatul (1) al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Anterior încheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata în vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le înscrie în contract sau sa le modifice."
2. La articolul I punctul 5, alineatul (11) al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
"(11) Obligatia de informare a persoanei selectate în vederea angajarii sau a salariatului se considera îndeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz."
3. La articolul I punctul 6, partea introductiva a alineatului (2) al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Persoana selectata în vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:".
4. La articolul I punctul 7, litera m) a alineatului (2) al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
"m) durata perioadei de proba;".
5. La articolul I punctul 8, alineatul (41) al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
"(41) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (5)."
6. La articolul I punctul 9, partea introductiva a alineatului (1) al articolului 18 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18. - (1) În cazul în care persoana selectata în vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa îsi desfasoare activitatea în strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica în timp util informatiile prevazute la art. 17 alin. (2), precum si informatii referitoare la:".
7. La articolul I punctul 10, alineatul (11) al articolului 18 va avea urmatorul cuprins:
"(11) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si în continutul contractului individual de munca."
8. La articolul I punctul 11, articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19. - În situatia în care angajatorul nu îsi executa obligatia de informare prevazuta la art. 17 si 18, persoana selectata în vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, are dreptul sa sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligatii, instanta judecatoreasca competenta si sa solicite despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutarii de catre angajator a obligatiei de informare."
9. La articolul I punctul 12, alineatul (1) al articolului 21 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21. - (1) La încheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde în contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa încetarea contractului sa nu presteze, în interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta."
10. La articolul I punctul 16, alineatul (41) al articolului 31 va avea urmatorul cuprins:
"(41) Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate înceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti."
11. La articolul I punctul 18, litera b) a alineatului (1) al articolului 40 va avea urmatorul cuprins:
"b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, în conditiile legii si/sau în conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, încheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati;".
12. La articolul I punctul 19, litera d) a alineatului (2) al articolului 40 va avea urmatorul cuprins:
"d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere în contractul colectiv de munca aplicabil;".
13. La articolul I punctul 23, alineatul (2) al articolului 52 va avea urmatorul cuprins:
"(2) În cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui în cauza, salariatul îsi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, în temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului."
14. La articolul I punctul 24, litera g) a articolului 56 va avea urmatorul cuprins:
"g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti;".
15. La articolul I punctul 26, litera e) a articolului 61 va avea urmatorul cuprins:
"e) în cazul în care salariatul îndeplineste conditiile de vârsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea în conditiile legii."
16. La articolul I punctul 28, alineatul (2) al articolului 63 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, încheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern."
17. La articolul I punctul 29, alineatele (2), (3) si (4) ale articolului 64 vor avea urmatorul cuprins:
"(2) În situatia în care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca în vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta în scris consimtamântul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îsi manifesta consimtamântul în termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului."
18. La articolul I punctul 31, articolul 69 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 69. - În cazul concedierilor colective, angajatorului îi revin urmatoarele obligatii:
a) sa initieze, în scopul punerii de acord, în conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor;
b) sa puna la dispozitie sindicatului care are membri în unitate sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, în conditiile prevazute de lege, toate informatiile relevante în legatura cu concedierea colectiva, în vederea formularii propunerilor din partea acestora."
19. La articolul I punctul 34, litera f) a alineatului (2) al articolului 70 va avea urmatorul cuprins:
"f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;".
20. La articolul I punctul 36, alineatul (3) al articolului 71 va avea urmatorul cuprins:
"(3) La solicitarea oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca poate dispune amânarea momentului emiterii deciziei cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectiva avuta în vedere nu pot fi solutionate pâna la data prevazuta în notificarea intentiei de concediere colectiva ca fiind data emiterii deciziilor de concediere."
21. La articolul I punctul 37, articolul 72 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) În situatia în care în aceasta perioada se reiau activitatile a caror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa în acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta în scris consimtamântul cu privire la locul de munca oferit.
(4) În situatia în care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu îsi manifesta în scris consimtamântul în termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi încadrari pe locurile de munca ramase vacante."
22. La articolul I punctul 41, alineatele (4) si (5) ale articolului 80 vor avea urmatorul cuprins:
"(4) Între aceleasi parti se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai înauntrul termenului prevazut la art. 82.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata, încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de munca pe durata determinata, sunt considerate contracte succesive."
23. La articolul I punctul 42, litera d1) a articolului 81 va avea urmatorul cuprins:
"d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajarii, îndeplineste conditiile de pensionare pentru limita de vârsta;".
24. La articolul I punctul 45, alineatul (1) al articolului 84 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 84. - (1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata, prevazut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevazut la art. 82 alin. (1), daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata."
25. La articolul I punctul 47, alineatul (2) al articolului 111 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamâna, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamâna."
26. La articolul I punctul 48, alineatul (21) al articolului 111 va avea urmatorul cuprins:
"(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni."
27. La articolul I, dupa punctul 72 se introduce un nou punct, punctul 721, cu urmatorul cuprins:
"721. La articolul 276 alineatul (1), literele a)-c) vor avea urmatorul cuprins:
«a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea în plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
b) încalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
c) împiedicarea sau obligarea, prin amenintari ori prin violente, a unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva ori sa munceasca în timpul grevei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;»."
28. La articolul I punctul 73, literele d) si e) ale alineatului (1) al articolului 276 vor avea urmatorul cuprins:
"d) stipularea în contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
e) primirea la munca a persoanelor fara încheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;".
29. La articolul I, dupa punctul 73 se introduce un nou punct, punctul 731, cu urmatorul cuprins:
"731. La articolul 276 alineatul (1), literele f) si g) vor avea urmatorul cuprins:
«f) încalcarea de catre angajator a prevederilor art. 134 si 137, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
g) încalcarea obligatiei prevazute la art. 135, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;»."
30. La articolul I punctul 74, literele h)-k) ale alineatului (1) al articolului 276 vor avea urmatorul cuprins:
"h) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
i) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamânal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) neacordarea indemnizatiei prevazute la art. 53 alin. (1), în cazul în care angajatorul îsi întrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca, cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei;
k) încalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei."
31. La articolul II, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. II. - (1) Pâna la data stabilirii în contractul colectiv de munca, încheiat la nivel national sau la nivel de ramura de activitate aplicabil, a procedurii de evaluare prevazute la art. I pct. 28 din prezenta ordonanta de urgenta, se aplica în continuare dispozitiile art. 63 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii în forma sa nemodificata."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.
Comentarii articol (0)