Printr-o ordonanță adoptată în cursul acestei săptămâni, care va intra în vigoare luni, la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, Executivul condus de Dacian Cioloș a modificat Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
Actul normativ proaspăt apărut în Monitorul Oficial stabilește faptul că din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să rezulte că aceștia nu au fost condamnați pentru:
- infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice;
- infracțiuni privind traficul și consumul de droguri;
- infracțiuni contra vieții, sănătății și integrității corporale;
- infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile;
- infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
- infracțiuni contra patrimoniului.
Potrivit noilor reglementări, certificatul de competență profesională va avea o valabilitate de zece ani, iar pentru a-l obține vor trebuie îndeplinite o serie de condiții, între care respectarea condițiilor de onorabilitate (din cazier să nu reiasă că au fost condamnați pentru faptele menționate anterior), absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs și promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului transporturilor.
Argumente PRO
1. Această regulă este bună pentru că sporește siguranța călătorilor, în sensul că nu vor mai exista cazuri în care un infractor să se afle la volanul unui taxi care circulă pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, mersul cu taxiul va fi un mijloc de transport mai sigur decât până acum. Mai exact, un șofer de taxi care comite infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice, cum ar fi conducerea fără permis sau conducerea sub influența alcoolului, nu va mai avea dreptul să profeseze.
2. De asemenea, în acest fel, va spori încrederea populației în taximetriști. Acest mijloc de transport va fi mai căutat, iar șoferii de taxi vor primi mai multe comenzi.
Argumente CONTRA:
1. Această măsură este incorectă pentru că taximetriștii au plătit deja în justiție pentru faptele lor. Simplul fapt că au înscrise anumite fapte în cazierul judiciar nu ar trebui să le îngrădească oamenilor accesul la un loc de muncă.
2. În plus, obligativitatea unui cazier judiciar curat este injustă pentru că mulți oameni își vor pierde locurile de muncă și este greu de crezut că un șofer de taxi se va putea angaja cu ușurință în altă parte. Prin urmare, numărul șomerilor va crește. De menționat că, la finalul anului trecut, potrivit datelor de pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în România existau 436.242 de şomeri înregistraţi în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, dintre care 108.533 primeau indemnizaţie de şomaj.
Voi sunteți sau nu de acord cu obligativitatea unui cazier judiciar "curat" în ceea ce privește taximetriștii din România?
Comentarii articol (6)