George Enescu, compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor român, considerat cel mai important muzician din ţara noastră, şi-a făcut debutul în calitate de compozitor pe data de 6 februarie 1898, pe când avea doar 16 ani, potrivit informaţiilor furnizate de wikipedia.org.
Evenimentul a avut loc la Paris, în cadrul concertelor Colonne, acolo unde a fost difuzată premiera Suitei simfonice "Poema Română", moment care a coincis cu prima apariţie publică a lui George Enescu în calitate de compozitor.
De altfel, nu a fost singura reuşită a lui Enescu din acel an, aceea fiind totodată perioada în care a început să dea lecţii de vioară la Bucureşti şi să susţină recitaluri la acest instrument muzical. Admirat de Regina Elisabeta a României, Enescu era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleş din Sinaia.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
La 6 februarie 1945, Regele Mihai decreta Legea nr. 86/1945 privind Statutul Naţionalităţilor Minoritare, document care urma să fie publicat în Monitorul Oficial chiar a doua zi.
Potrivit actului normativ, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie.
De asemenea, statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii sau dispreţului de rasă sau a naţionalismului, precum şi posibilitatea ca fiecare cetăţean să îşi poată stabili limba maternă sau naţionalitatea sa, fără ca amestecul autorităţilor să fie posibil.
Aflaţi din următoarea pagină despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
Într-o zi de 6 februarie, dar în urmă cu 108 ani, se năştea la Blejoi, judeţul Prahova, scriitorul, jurnalistul şi poetul român Geo Bogza.
Potrivit informaţiilor de pe wikipedia.org, Geo Bogza provenea dintr-o familie de artişti, fiind fratele mai mic al muzicianului Alexandru Bogza şi fratele mai mare al scriitorului Radu Tudoran (pseudonimul lui Nicolae Bogza).
A fost poet, reporter, creator al reportajului literar românesc, teoretician al avangardei, autor al câtorva din textele ei definitorii, poet de mare întindere, de la „ciorchinul de negi” al Jurnalului la recea și solemna puritate a lui Orion, ziarist de curajoasă și consecventă atitudine democratică, patriotică, umanistă.
În 1937 era publicat volumul său de poezii "Ioana Maria", pentru ca în perioada 1940-1944 Bogza să fie clasat printre autorii "cosmopoliţi" şi "degeneraţi" de către regimul antonescian.
Din 1955, Bogza devine membru al Academiei Române şi al Consiliului Naţional pentru Apărarea Păcii.
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 6 februarie.
În afara de Geo Bogza, s-au mai născut într-o zi de 6 februarie:
- 1881: Ştefan Ionescu, politician şi general român
- 1911: Ronald Reagan, fost preşedinte al SUA
- 1945: Bob Marley, interpret jamaican de muzică reggae
- 1947: Viorel Hizo, fotbalist şi antrenor român
- 1962: Axl Rose, membru al trupei Guns'n Roses
- 1968: Cătălin Crişan, interpret român de muzică uşoară
- 1979: Dan Bălan, cântăreţ basarabean
Aflaţi din pagina următoare ce persoane importante au murit în data de 6 februarie.
Au murit pe 6 februarie:
- 1740: Papa Clement al XII-lea
- 1918: Gustav Klimt, pictor austriac
- 1992: Caius Iacob, matematician român, membru al Academiei Române
- 2002: Max Perutz, biolog austriac, laureat Nobel
- 2011: Gary Moore, muzician irlandez
Comentarii articol (0)