1. Iosif Ivanovici - Valurile Dunarii
Valurile Dunarii au facut inconjurul lumii si au facut cunoscut numele lui Iosif Ivanovici (Ion Ivanovici), muzician roman. Celebrul vals s-a bucurat de un succes colosal mondial, neegalat poate de vreo alta compozitie romaneasca din trecut, si a fost publicat de peste 40 de edituri. Piesa a fost atribuita in nenumarate randuri lui Strauss fiul, cel care a intrat in istoria muzicii ca rege al valsului.
Dar revista germana "Die Musik" l-a numit pe Iosif Ivanovici "regele valsului romanesc". Muzicianul roman a compus peste 350 de piese.
Sursa: garbo.ro
2. George Enescu - Rapsodia romana
Cu siguranta, cel mai de seama muzician roman este George Enescu (1884- 1955). Compozitor, violinist, pianist si dirijor, faimosul elev al lui Enescu, Yehudi Menuhin, l-a numit pe Enescu "una din veritabilele minuni ale lumii". Piesele orchestrale care i-au adus celebritatea lui George Enescu, ridicandu-l la rangul de compozitor universal, sunt cele doua Rapsodii romane: Rapsodia romana nr. 1 in La major si Rapsodia romana nr. 2 in Re major (ambele op. 11).
Inspirate din folclorul romanesc, mai ales cel orasenesc, cele doua rapsodii se bucura de o frumusete melodic bogata, dinamica, colorata, desavarsita. Nu putem, insa, trece cu vedere o alta creatie muzicala a lui George Enescu, aceasta minunata balada pentru vioara.
Sursa: garbo.ro
3. Gheorghe Zamfir - Pastorul singuratic
Un alt rege, de data asta al naiului, care a facut ca simtirea si muzica romaneasca sa devina cunoscuta peste hotare este Gheorghe Zamfir. Gheorghe Zamfir este cel care reinventeaza un instrument care aproape ca a cazut in uitare - naiul romanesc. Compozitia muzicala care l-a consacrat pe Gheorghe Zamfir si a facut ca muzica inconfundabila a naiului romanesc sa se auda in toate colturile lumii este Pastorul Singuratic.
Piesa a fost compusa de un muzician si dirijor german, James Last, iar acompaniamentul cu nai ce particularizeaza piesa si ii da splendoare si emotie ii apartine lui Gheorghe Zamfir. Piesa a devenit celebra indeosebi in 2003, cand a fost inclusa in coloana sonora a filmului Kill Bill, un film in regia reputatului Quentin Tarantino.
Sursa: garbo.ro
4. Ciprian Porumbescu - Balada pentru vioara si orchestra OP. 29
"Daca ar fi sa regret ca nu am venit mai devreme pe lume, as face-o doar pentru ca nu am apucat sa-i cunosc pe cei doi romani in care Dumnezeu a turnat har din belsug: autorul <<Luceafarului>>, Eminescu, si pe cel al <<Baladei pentru vioara>>, Porumbescu", a spus Mihail Sadoveanu ascultand minunata balada a lui Ciprian Porumbescu.
Marele violonist si compozitor al secolului XIX, Ciprian Porumbescu, a trait intre 1853 si 1883. Compusa in 1880, in 7 zile, balada care a starnit admiratia unei lumi intregi pentru muzica romaneasca, Balada pentru vioara si orchestra OP. 29, este autentic romaneasca, este pura, sincera, te rascoleste, iti umbla prin trecut, te ravaseste, iti patrunde in urechi, in sange, te poarta prin trecut si iti intra in inima.
Sursa: garbo.ro
5. Grigoras Dinicu - Hora Staccato
“Cine asculta vioara lui Grigoras aude si vede, in acelasi timp, muzica!”, spunea Alexandru Vlahuta ascultandu-l pe maestru interpretand la vioara intr-un restaurant bucurestean. Nascut in 1889, Grigoras Dinicu, muzician roman de etnie roma, s-a facut remarcat prin talentul sau remarcabil de a manui vioara. Pe buna dreptate, il putem include in topul celor mai buni violonisti ai secolului XX. “Hora staccato” este o piesa muzicala superba, dificil de interpretat chiar si de virtuosii geniului.
Compusa in 1906, Hora Staccato a devenit celebra in intreaga lume si poate chiar mai faimoasa decat cel care a compus-o. Despre Grigoras Dinicu, Jascha Heifetz, acest Paganini al secolului XX, afirma ca este “cel mai bun violonist pe care l-a ascultat vreodata.” Insusi Lacz Lacz Laczi, cel mai mare lautar al Ungariei, supranumit “printul lautarilor”, a ramas impresionat de calitatile exceptionale ale muzicianului.
Sursa: garbo.ro
6. Maria Tanase - Ciuleandra
Maria Tanase (1913-1963) este un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare, o voce care reprezinta Romania, sufletul si simtirea romaneasca mai bine decat oricare alta, facandu-le cunoscute si peste hotare, in Viena, Paris, Londra, New York, Turcia, Bulgaria, etc. Prezenta moderna si citadina, frumoasa si cocheta, Maria Tanase a fost o iubitoare de folclor autentic romanesc.
A cules folclorul popular in cantecele sale, l-a imbogatit prin vocea sa, l-a promovat in viata urbana si mondena a Bucurestiului de altadata. Maria Tanase a facut cunoscuta “Ciuleandra” sau “Ciuleandra” a facut-o cunoscuta pe Maria Tanase? Nu stim. In interpretarea Mariei Tanase, acest vechi cantec popular romanesc a ajuns in intreaga lume la multe inimi.
Sursa: garbo.ro
7. Nicolae Kirculescu - Momentul muzical pentru pian si orchestra
Va amintiti probabil de celebra melodie care insotea celebra emisiune Teleenciplopedia. Este o melodie ale carei vibratii nu le poti uita cu siguranta… Cati dintre voi stiati, insa, ca celebra melodie este de fapt un fragment dintr-o celebra compozitie muzicala a unui om de cultura roman? Cati dintre voi stiau ca frumoasa piesa a fost compusa de nimeni altul decat de Nicolae Kirculescu in anii ’50? Cati dintre voi stiu ca piesa se numeste Moment muzical pentru pian si orchestra?
Nicolae Kirculescu (1903-1985) se numara printre personalitatile de seama ale muzicii, filmului si ale teatrului pe care le-a dat cultura romana. Este pacat si nedrept faptul ca una dintre cele mai frumoase compozitii muzicale romanesti dintotdeauna s-a bucurat de o singura editare pe disc inainte de Revolutie si una pe CD post Revolutie.
Sursa: garbo.ro
8. Constantin Dimitrescu - Dans Taranesc pentru violoncel si pian, Op. 15
Constantin Dimitrescu, compozitor, violoncelist, un mare iubitor al muzicii de camera, s-a nascut in Blejoi, judetul, Prahova in anul 1847. Este un reprezentant de seama al perioadei romantice tarzii.
Una dintre cele mai melodice si frumoase creatii ale lui Constantin Dimitrescu, care a ramas in istoria muzicii romanesti, dar si cea care s-a facut auzita in intreaga lume este Dansul Taranesc, cunoscuta si sub numele de Dans Rustic.
Sursa: garbo.ro
9. Mihai Cretu - Enigma: Return to Innocence
Cu siguranta, va aduceti aminte de grupul Enigma, un proiect muzical de mare succes in intreaga lume. Cu siguranta va amintiti de misterioasele si exotice melodii precum Return to Innocence, Age of Loneliness, Sadness, Mea culpa, etc… Stiati insa ca in spatele acestei minunate muzici electronice se afla un roman?
Mihai Cretu este enigma din spatele Enigmei. Mihai Cretu (Michael Cretu), cunoscut si sub pseudonimul de Curly M.C., este cel care a creat proiectul muzical Enigma, unul dintre cele mai inedite si interesante proiecte muzicale internationale. Muzicianul a compus piese celebre alaturi de Frank Peterson si David Fairstein. Muzica lui Mihai Cretu a fost un FENOMEN, unica prin stilul si sunetele sale misterioase, superbe, aproape halucinante.
Piesa ‘Return to Innocence’ este unul dintre cele mai cunoscute single-uri internationale si s-a aflat saptamani la rand pe primul loc in topurile internationale in 1994.
Sursa: garbo.ro
10. Bogdan Ali Ota - Harald's Dream
Pe Bogdan Alin Ota, cel supranumit Mozart al modernitatii, romanii l-au cunoscut poate prea tarziu, intr-un mod stanjenitor pentru noi, ca natiune… Romanul Bogdan s-a facut remarcat prin compozitia muzicala proprie ‘Repentence’ in cadrul competitiei televizate ‘Norvegienii au talent’. Nu noi, ci altii i-au recunoscut abilitatile sale muzicale deosebite.
Bogdan a impresionat juriul prin talentul sau si compozitiile sale uimitoare. Intr-un interviu de pe semnele timpului, Bogdan Alin Ota marturisea ca si-a prezentat compozitiile sale casele de discuri din Romania, insa a fost respins mereu. “Visul meu este sa compun muzica”, recunostea Bogdan Ota in fata membrilor juriului. Ascultati si spuneti daca nu a reusit de minune!
Sursa: garbo.ro
Comentarii articol (24)