Când vor fi mașinile electrice mai ieftine decât cele convenționale, informează capital.ro
Maşinile electrice au în prezent aproximativ 1% din vânzările anuale de vehicule, cauza principală pentru rata scăzută de adopţie fiind preţurile mari ale bateriilor. Tehnologia va evolua însă suficient de mult în următorii ani pentru ca în 2022 costul de achiziţie şi întreţinere a unei maşini electrice să fie mai mic decât cel al unui autovehicul cu propulsie termică.
Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de analiştii contactaţi de agenţia de presă financiară Bloomberg, care a fost realizat pe baza unui preţ al petrolului de 50-70 de dolari pe baril. „La baza acestei previziuni stă munca pe care am depus-o pentru preţul bateriilor. Costurile pentru bateriile Li-Ion au scăzut deja cu 35% începând din 2010 şi au ajuns la 350 de dolari pe kWh în 2015. Ne aşteptăm ca preţul bateriilor să scadă mult sub 120 de dolari pe kWh până în 2030 şi să scadă chiar şi mai mult după ce apar noi tehnologii”, afirmă Colin McKerracher, liderul analiştilor Bloomberg.
Topul băncilor din România cu cele mai mari profituri în 2015, anunţat de economica.net
Chiar şi în condiţiile în care numărul băncilor din România s-a împuţinat, de la 40 la 36, sectorul bancar a reuşit să se redreseze trecând pe profit de peste un miliard de euro în 2015, după un an 2014 în care a înregistrat pierderi tot de un miliard de euro. Surpriza vine din faptul că, în ciuda cotei de piaţă deţinute de băncile comerciale din punct de vedere al activelor, topul propfiturilor în 2015 nu arată la fel.
Astfel, jumătate din profitul pe întregul sistem bancar s-a datorat rezultatelor financiare înregistrate de Banca Transilvania, de peste 541 de milioane de euro, profit impulsionat în mare parte de preluarea Volksbank România. Chiar dacă a reuşit cel mai mare profit din sistem, Banca Transilvania nu a reuşit să devanseze BRD din punct de vederea al activelor şi rămâne în continuare pe locul trei. Locul doi la profit îl ocupă BCR, cea mai mare bancă din sistem din punct de vedere al activelor, cu un profit net de 206,8 milioane de euro, în timp ce locul trei este disputat de BRD şi Raiffeisen Bank.
Comentarii articol (0)