Ordonanta de urgenta nr. 209 din 22/12/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1194 din 30/12/2005 pentru modificarea ºi completarea unor acte normative din domeniul proprietãþii
Având în vedere faptul cã Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor, prin Corpul de control, întâmpinã dificultãþi în efectuarea controlului în teritoriu, în special la nivelul primãriilor, ceea ce pericliteazã punerea în posesie a proprietarilor de drept ºi îndeplinirea obligaþiilor ce revin statului român în angajamentele internaþionale asumate, în special în privinþa respectãrii angajamentelor ce revin Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor la pct. 1.5 din Planul de mãsuri prioritare pentru integrarea europeanã pentru perioada noiembrie 2005 - decembrie 2006 - Criterii politice - "Drepturile omului",
þinând seama de faptul cã o serie de notificãri formulate în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicatã, au ca obiect imobile în care îºi desfãºoarã activitatea unitãþi de jandarmi, servicii publice comunitare pentru situaþii de urgenþã ºi poliþie de frontierã, în care notificatorii ºi-au dovedit atât calitatea de persoanã îndreptãþitã, cât ºi dreptul de proprietate asupra imobilelor pentru care este exclusã posibilitatea ca prin decizie motivatã a ministrului administraþiei ºi internelor de restituire în naturã sã se prevadã posibilitatea menþinerii afectaþiunii pe o perioadã de 3 ani, necesarã pentru identificarea unor locaþii corespunzãtoare desfãºurãrii activitãþilor specifice,
întrucât toate aceste elemente vizeazã interesul public ºi constituie situaþii extraordinare, a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituþia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanþã de urgenþã.
TITLUL I
Modificarea ºi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989
Articol unic. - Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 798 din 2 septembrie 2005, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (4) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Primarii sau, dupã caz, conducãtorii entitãþilor învestite cu soluþionarea notificãrilor au obligaþia sã afiºeze lunar, în termen de cel mult 10 zile calendaristice calculate de la sfârºitul lunii precedente, la loc vizibil, un tabel care sã cuprindã bunurile disponibile ºi/sau, dupã caz, serviciile care pot fi acordate în compensare."
2. La articolul 2 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) imobilele donate statului sau altor persoane juridice în baza Decretului nr. 410/1948 privind donaþiunea unor întreprinderi de arte grafice, a Decretului nr. 478/1954 privind donaþiile fãcute statului ºi altele asemenea, neîncheiate în formã autenticã, precum ºi imobilele donate statului sau altor persoane juridice, încheiate în forma autenticã prevãzutã de art. 813 din Codul Civil, în acest din urmã caz dacã s-a admis acþiunea în anulare sau în constatarea nulitãþii donaþiei printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã ºi irevocabilã;".
3. Dupã alineatul (4) al articolului 6 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În situaþia prevãzutã la alin. (4), în vederea emiterii deciziei de restituire în echivalent, la solicitarea entitãþii implicate în privatizare, societãþile comerciale privatizate vor transmite informaþiile privind existenþa ºi valoarea utilajelor ºi instalaþiilor, în termen de maximum 15 zile de la data primirii adresei de solicitare."
4. Dupã alineatul (10) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
"(11) Este interzisã înstrãinarea sau schimbarea destinaþiei imobilului a cãrui restituire în naturã nu este posibilã datoritã afectãrii acestuia unei amenajãri de utilitate publicã. Interdicþia subzistã pe o perioadã de 5 ani, calculatã cu începere de la data emiterii deciziei/dispoziþiei de acordare de mãsuri reparatorii în echivalent motivatã pe afectarea acestuia."
5. Alineatul (2) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În acest interval plata cheltuielilor de întreþinere aferente imobilului respectiv revine deþinãtorilor. În perioada prevãzutã la alin. (1) noul proprietar va fi beneficiarul unei chirii în cuantumul stabilit prin hotãrâre a Guvernului."
6. Articolul 30 se abrogã.
7. La articolul 38 alineatul (2), dupã litera e) se introduc trei noi litere, literele f), g) ºi h), cu urmãtorul cuprins:
"f) încãlcarea obligaþiei prevãzute la art. 1 alin. (5);
g) încãlcarea obligaþiei prevãzute la art. 6 alin. (5);
h) încãlcarea interdicþiei prevãzute la art. 10 alin. (11)."
8. Dupã alineatul (2) al articolului 38 se introduc douã noi alineate, alineatele (21) ºi (22), cu urmãtorul cuprins:
"(21) Constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON) urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârºite în astfel de condiþii încât potrivit legii sã fie considerate infracþiune: împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, interzicerea accesului organelor de control abilitate sau neprezentarea documentelor solicitate de acestea.
(22) În cazul în care organul de control considerã necesar, organele de poliþie, jandarmerie sau alþi agenþi ai forþei publice, dupã caz, sunt obligaþi sã-i acorde concursul pentru obþinerea datelor ºi informaþiilor necesare desfãºurãrii activitãþii de control, precum ºi pentru îndeplinirea oricãror alte activitãþi necesare în acest scop."
9. Alineatul (3) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Faptele prevãzute la alin. (2) lit. a)-d) se sancþioneazã cu amendã de la 500 lei (RON) la 5.000 lei (RON). Faptele prevãzute la alin. (2) lit. e) se sancþioneazã cu amendã de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON). Faptele prevãzute la alin. (2) lit. f) ºi g) se sancþioneazã cu amendã de la 2.000 lei (RON) la 3.000 lei (RON), iar faptele prevãzute la alin. (2) lit. h) se sancþioneazã cu amendã de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)."
10. La articolul 38, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul autoritãþilor administraþiei publice locale situate pe raza teritorialã a judeþului, respectiv a municipiului Bucureºti, constatarea contravenþiilor ºi aplicarea sancþiunilor revine organelor de control, respectiv Corpului de control din cadrul Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor ºi/sau prefectului judeþului, respectiv prefectului municipiului Bucureºti, sau persoanelor desemnate de prefecþi în acest sens."
11. Dupã articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 381, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 381. - (1) Autoritãþile administraþiei publice locale ºi centrale, precum ºi celelalte entitãþi învestite cu soluþionarea notificãrilor sunt obligate sã punã la dispoziþia organelor de control, respectiv a Corpului de control din cadrul Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor sau, dupã caz, a prefectului judeþului, respectiv a prefectului municipiului Bucureºti, sau a persoanelor desemnate de prefecþi în acest sens dosarele de restituire solicitate, precum ºi orice documente referitoare la situaþia restituirilor solicitate în temeiul prezentei legi.
(2) Reprezentanþii legali ai entitãþilor învestite cu soluþionarea notificãrilor sunt obligaþi sã desemneze pe perioada lipsei acestora din instituþie sau societate, prin ordin/dispoziþie sau decizie, o persoanã care sã punã la dispoziþia Corpului de control din cadrul Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor ºi/sau a prefectului judeþului, respectiv a prefectului municipiului Bucureºti, sau a persoanelor desemnate de prefecþi în acest sens documentele solicitate de aceºtia în vederea efectuãrii controlului.
(3) Autoritãþile administraþiei publice locale, precum ºi celelalte entitãþi implicate în soluþionarea notificãrilor depuse potrivit prevederilor prezentei legi sunt obligate sã comunice lunar prefecturilor situaþia retrocedãrilor.
(4) Autoritãþile administraþiei publice centrale, precum ºi prefecturile sunt obligate sã comunice lunar Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor situaþia retrocedãrilor.
(5) Încãlcarea obligaþiei prevãzute la alin. (2), (3) ºi (4), precum ºi necomunicarea sau comunicarea eronatã a datelor prevãzute la alin. (3) ºi (4) constituie contravenþie, atrãgând sancþionarea conducãtorului instituþiei cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)."
12. La anexa nr. 2 litera a), punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Imobilele ocupate de instituþii publice (administraþii financiare, trezorerii, ministere ºi alte autoritãþi ale administraþiei publice centrale, parchete, judecãtorii, tribunale, curþi de apel, poliþie, poliþie de frontierã, jandarmerii, servicii publice comunitare pentru situaþii de urgenþã, sedii vamale, arhive naþionale, direcþii judeþene, case de asigurãri de sãnãtate, primãrii, prefecturi, consilii locale ºi judeþene, inspectorate ºcolare);".
TITLUL II
Modificarea titlului I din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãþii ºi justiþiei, precum ºi unele mãsuri adiacente
Articol unic. - Titlul I din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãþii ºi justiþiei, precum ºi unele mãsuri adiacente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul III va avea urmãtorul cuprins:
"Art. III. - Actele juridice de înstrãinare având ca obiect imobile cu destinaþia de locuinþã, încheiate dupã data de 14 februarie 2001 cu nerespectarea interdicþiei prevãzute de art. 44 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 40/1999 privind protecþia chiriaºilor ºi stabilirea chiriei pentru spaþiile cu destinaþia de locuinþe, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 241/2001, cu modificãrile ulterioare, ºi care nu au fost atacate în instanþã în condiþiile art. 45 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, republicatã, pot fi atacate la secþia civilã a tribunalului în a cãrui razã teritorialã se aflã imobilul notificat în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului titlu sau, dupã caz, de la data luãrii la cunoºtinþã a încheierii contractului."
2. Alineatul (1) al articolului V va avea urmãtorul cuprins:
"Art. V. - (1) Notificãrile nesoluþionate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentului titlu, având ca obiect construcþii existente, situate în extravilanul localitãþilor, aparþinând exploataþiilor agricole ºi care au fost trecute în proprietatea statului, construcþii de pe terenurile forestiere, care au fãcut parte din exploataþia forestierã la data trecerii în proprietatea statului, se vor înainta în vederea soluþionãrii, în termen de 60 de zile, comisiilor comunale, orãºeneºti ºi municipale constituite potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, ºi Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole ºi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 ºi ale Legii nr. 169/1997, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare."
#PAGEBREAK#
TITLUL III
Modificarea ºi completarea titlului VII "Regimul stabilirii ºi plãþii despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãþii ºi justiþiei, precum ºi unele mãsuri adiacente
Articol unic. - Titlul VII "Regimul stabilirii ºi plãþii despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãþii ºi justiþiei, precum ºi unele mãsuri adiacente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 9 alineatul (2), dupã litera d) se introduc douã noi litere, literele e) ºi f), cu urmãtorul cuprins:
"e) procentul de 20% din sumele provenite din privatizarea Societãþii Comerciale "Romtelecom" - S.A.;
f) procentul de 9,9% din sumele provenite din privatizarea Casei de Economii ºi Consemnaþiuni C.E.C. - S.A."
2. Dupã alineatul (6) al articolului 16, se introduc cinci noi alineate, alineatele (61), (62), (63), (64) ºi (65), cu urmãtorul cuprins:
"(61) La cererea evaluatorilor sau a reprezentanþilor societãþii de evaluare desemnate de Comisia Centralã pentru Stabilirea Despãgubirilor, deþinãtorii bunurilor imobile ce fac obiectul procedurilor administrative prevãzute de prezenta lege vor permite accesul acestora la locul unde se aflã bunurile respective, pe perioada ºi numai în mãsura în care acest lucru este necesar pentru efectuarea lucrãrii de evaluare.
(62) Deþinãtorii bunurilor imobile prevãzute la alin. (61) vor fi înºtiinþaþi în timp util despre efectuarea lucrãrii de evaluare.
(63) În caz de refuz, intrarea în domiciliul sau în reºedinþa persoanei fizice se face cu autorizarea instanþei judecãtoreºti competente, dispoziþiile privind ordonanþa preºedinþialã din Codul de procedurã civilã fiind aplicabile.
(64) La cererea evaluatorilor sau a reprezentanþilor societãþii de evaluare, bãncile, notarii publici, agenþiile imobiliare, birourile de carte funciarã, precum ºi orice alþi deþinãtori de informaþii privind tranzacþiile cu proprietãþi imobiliare sunt obligaþi sã le comunice de îndatã, în scris, datele ºi informaþiile necesare efectuãrii evaluãrii, chiar dacã prin legi speciale se dispune altfel. Evaluatorii au obligaþia de a asigura secretul datelor ºi informaþiilor astfel primite.
(65) În cazul în care evaluatorul considerã necesar, organele de poliþie, jandarmerie sau alþi agenþi ai forþei publice, dupã caz, sunt obligaþi sã-i acorde concursul pentru obþinerea datelor ºi informaþiilor necesare întocmirii raportului de evaluare, precum ºi pentru îndeplinirea oricãrei alte activitãþi în acelaºi scop."
3. La articolul 16, alineatul (9) va avea urmãtorul cuprins:
"(9) În cazul prevãzut la alin. (8), titlul de despãgubire se va emite de Comisia Centralã pentru Stabilirea Despãgubirilor pânã la concurenþa sumei reprezentând cuantumul despãgubirilor consemnate/propuse, actualizate cu indicele de inflaþie."
4. Punctul 2.3 din anexa la titlul VII se abrogã.
5. Punctul 3.1. din anexa la titlul VII se abrogã.
TITLUL IV
Modificarea art. V al titlului II din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum ºi pentru stabilirea unor mãsuri pentru accelerarea aplicãrii acesteia ºi a Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparþinut cultelor religioase din România, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 501/2002
Articol unic. - Articolul V din titlul II al Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum ºi pentru stabilirea unor mãsuri pentru accelerarea aplicãrii acesteia ºi a Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparþinut cultelor religioase din România, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 501/2002, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 din 18 decembrie 2002, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 48/2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. V. - (1) Controlul aplicãrii fazei administrative a Legii nr. 10/2001, republicatã, se exercitã de cãtre autoritatea administrativã constituitã în temeiul Hotãrârii Guvernului nr. 361/2005 privind organizarea ºi funcþionarea Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor ºi, dupã caz, de cãtre prefecþi sau persoanele desemnate de prefecþi în acest sens.
(2) Salariaþii instituþiilor publice implicaþi în mod direct în aplicarea Legii nr. 10/2001, republicatã, ºi a Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparþinut comunitãþilor cetãþenilor aparþinând minoritãþilor naþionale din România, republicatã, beneficiazã de un spor lunar de dificultate de pânã la 50% din salariul de încadrare, pe o perioadã de 2 ani calculatã de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã. Stabilirea salariaþilor care beneficiazã de acest drept ºi a cuantumului sporului ce se acordã se face anual de cãtre conducãtorul instituþiei implicate în aplicarea dispoziþiilor legale privind restituirea, în limita fondurilor alocate pentru plata salariilor."
TITLUL V
Modificarea ºi completarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparþinut cultelor religioase din România
Articol unic. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparþinut cultelor religioase din România, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 797 din 1 septembrie 2005, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (5) al articolului 9 se introduc douã noi alineate, alineatele (6) ºi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON) urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârºite în astfel de condiþii încât, potrivit legii, sã fie considerate infracþiune:
a) împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului;
b) interzicerea accesului organelor de control abilitate sau neprezentarea documentelor solicitate de acestea.
(7) În cazul în care organul de control considerã necesar, organele de poliþie, jandarmerie sau alþi agenþi ai forþei publice, dupã caz, sunt obligate sã-i acorde concursul pentru obþinerea datelor ºi informaþiilor necesare desfãºurãrii activitãþii de control, precum ºi pentru îndeplinirea oricãror alte activitãþi necesare în acest scop."
2. La articolul 10, alineatele (1) ºi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Constatarea contravenþiilor prevãzute la art. 9 alin. (2) ºi (6), art. 101 alin. (3) ºi aplicarea sancþiunilor în ceea ce priveºte ministerele, prefecturile, unitãþile deþinãtoare prevãzute la art. 2, precum ºi în cazul celorlalte entitãþi cu atribuþii în aplicarea prezentei ordonanþe de urgenþã se fac de cãtre Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor, prin Corpul de control din cadrul acesteia.
(2) În cazul autoritãþilor administraþiei publice locale situate pe raza teritorialã a judeþului, respectiv a municipiului Bucureºti, constatarea contravenþiilor ºi aplicarea sancþiunilor revin Corpului de control din cadrul Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor sau, dupã caz, prefectului judeþului, respectiv prefectului municipiului Bucureºti, sau persoanelor desemnate de prefecþi în acest sens."
3. Dupã articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 101, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - (1) Autoritãþile administraþiei publice locale ºi centrale, ministerele, unitãþile deþinãtoare prevãzute la art. 2, precum ºi celelalte entitãþi cu atribuþii în aplicarea prezentei ordonanþe de urgenþã sunt obligate sã punã la dispoziþie membrilor Corpului de control din cadrul Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor sau, dupã caz, prefectului judeþului, respectiv prefectului municipiului Bucureºti, sau persoanelor desemnate de prefecþi în acest sens situaþiile solicitate, precum ºi orice documente referitoare la situaþia restituirilor, potrivit dispoziþiilor prezentei ordonanþe de urgenþã.
(2) În lipsa conducãtorilor sau a reprezentanþilor legali ai instituþiei controlate aceºtia sunt obligaþi sã desemneze prin ordin/dispoziþie, dupã caz, o persoanã care sã punã la dispoziþie organelor de control documentele solicitate.
(3) Încãlcarea obligaþiilor prevãzute la alin. (1) ºi (2) constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)."
TITLUL VI
Completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Articol unic. - Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 12, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Actele care au stat la baza constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate reprezintã informaþii de interes public ºi sunt deschise liberului acces al cetãþenilor. Asigurarea accesului la aceste informaþii de interes public se face în condiþiile ºi potrivit procedurii prevãzute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaþiile de interes public."
2. La articolul 1101, dupã litera c) se introduc patru noi litere, literele d), e), f) ºi g), cu urmãtorul cuprins:
"d) fapta oricãrei persoane fizice care are calitatea de membru al unei comisii de aplicare a prezentei legi de a absenta nemotivat de la oricare ºedinþã a acesteia;
e) fapta preºedintelui comisiei de a lipsi de la sediul acesteia, în intervalul de lucru al zilelor lucrãtoare, fãrã a desemna o persoanã în mãsurã sã ofere toate informaþiile ºi documentele necesare controlului efectuat de Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor sau prefect ori împuterniciþii acestuia;
f) fapta oricãrei persoane fizice de a împiedica sau de a limita accesul cetãþenilor la informaþiile de interes public privind aplicarea legilor fondului funciar;
g) fapta oricãrei persoane de a împiedica, prin orice mijloace - inclusiv prin refuzul de a prezenta documentele sau informaþiile solicitate - ºi în orice mod, efectuarea controalelor de cãtre împuterniciþii Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor, prefect sau împuterniciþii acestuia;".
3. La articolul 1102, dupã litera b) se introduc trei noi litere, literele c), d) ºi e), cu urmãtorul cuprins:
"c) cea de la lit. d), cu amendã de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), pentru fiecare absenþã nemotivatã;
d) cele de la lit. e) ºi f), cu amendã de la 2.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
e) cea de la lit. g), cu amendã de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)."
4. La articolul 1103 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care organul de control considerã necesar, organele de poliþie, jandarmerie sau alþi agenþi ai forþei publice, dupã caz, sunt obligate sã-i acorde concursul pentru obþinerea datelor ºi informaþiilor necesare desfãºurãrii activitãþii de control, precum ºi pentru îndeplinirea oricãror alte activitãþi necesare în acest scop."
Comentarii articol (0)