1. Deputaţii au decis: Concediul pentru creşterea copilului va suferi modificări majore
Părinţii vor putea să beneficieze doar de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, iar indemnizaţia lunară aferentă acestuia va avea doar o limită minimă, se arată într-un proiect de act normativ adoptat recent, prin vot decisiv, de către deputaţi. În prezent, părinţii trebuie să opteze ori pentru concediu până când copilul împlineşte un an, ori pentru concediu până când copilul împlineşte doi ani, iar indemnizaţia are şi limite maxime. Mai multe detalii despre documentul care mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui ţării pentru a se aplica găsiţi aici.
2. Noua declarație 394 a fost publicată. Documentul se va depune din luna iulie
Modificat la începutul anului, formularul 394, folosit pentru declararea livrărilor și achizițiilor pe teritoriul național, a fost deja modificat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală printr-un ordin publicat vineri în Monitorul Oficial. Principala noutate o reprezintă faptul că termenul de intrare în vigoare a fost amânat până la 1 iulie, în timp ce obligația depunerii retroactive a documentului a fost eliminată. Puteţi afla mai multe de aici.
3. Reformă în asistenţa socială: Din 2018, ajutoarele sociale vor fi reorganizate
Regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei vor fi schimbate de la 1 aprilie 2018, conform unui proiect de act normativ aprobat recent de Guvern. Autorităţile vor, mai exact, să reunească aceste trei ajutoare într-unul singur: venitul minim de incluziune. Informaţii pe larg sunt aici.
Intrarea în vigoare a noului sistem fiscal, de la 1 ianuarie, a adus schimbări semnificative în ceea ce priveşte situaţia contractelor civile. Astfel, concepte precum "convenţie" civilă sau "venituri obţinute din convenţiile civile" nu se mai regăsesc în cuprinsul actualului Cod fiscal. În aceste condiţii, există două alternative pe care legislaţia din 2016 le oferă veniturilor obţinute din convenţii civile, respectiv veniturile din activităţile independente şi cele din alte surse. Detalii, aici.
5. Declaraţia pentru stabilirea impozitului firmelor de apartament are un nou termen de depunere
Termenul până la care persoanele fizice care deţin imobile unde este înregistrat şi un sediu social trebuie să depună declarațiile de impunere la direcțiile de taxe locale a fost prelungit cu două luni, până la 31 mai, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. Totodată, conform aceluiaşi document, primul termen pentru plata impozitului pe clădiri, pe terenuri şi pe mijloace de transport va fi 30 iunie, în loc de 31 martie, aşa încât persoanele fizice care vor plăti impozitul integral până la finalul lunii iunie vor beneficia de o reducere de până la 10%, acordată prin decizie a consiliilor locale. Informaţii suplimentare sunt în acest articol. Totodată, aici puteţi citi o sinteză a celor mai importante prevederi legate de impozitele locale, în timp ce de aici puteţi afla care sunt neconcordanţele între măsurile anunţate de autorităţi şi cele care sunt efectiv în vigoare.
6. Pachetele medicale pentru perioada 2016-2017 se vor aplica din iulie
Deşi pachetele de servicii şi contractul-cadru cu condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul sanitar, pentru perioada 2016-2017, au fost publicate recent în Monitorul Oficial şi urmau să se aplice de la 1 aprilie, Guvernul a amânat intrarea lor în vigoare cu trei luni, la cererea medicilor de familie. Pachetele conţin, practic, serviciile medicale de care vor putea beneficia cetăţenii în următorii doi ani. În aceste condiţii, valabiltatea pachetelor medicale pentru perioada 2014-2015 a fost prelungită până în vară. Mai multe aflaţi aici şi aici.
7. Schema de ajutor de stat pentru firmele care creează noi locuri de muncă va fi modificată
Actul normativ prin care sunt acordate finanţări investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă va fi modificat, potrivit unui proiect de act normativ aprobat recent de către Guvern. Printre noutăţile prevăzute în documentul citat regăsim, printre altele, reducerea intervalului de desfășurare a sesiunii de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare sau includerea unor noi întreprinderi care pot primi ajutorul. Totodată, autorităţile estimează, în 2016, derularea a două sesiuni de înregistrare a cererilor pentru acordarea finanţărilor. Aici sunt mai multe detalii.
8. Agenda fiscală a lunii aprilie: Ce termene trebuie respectate la depunerea formularelor
Contribuabilii trebuie să depună la Fisc în aprilie mai multe formulare. Mai mult, unii dintre ei trebuie să transmită până la sfârșitul lunii situațiile financiare pe 2015. Totodată, plătitorii de impozit pe profit care au optat pentru sistemul cu plăți anticipate efectuate trimestrial au obligația să achite prima tranșă. În acest articol puteţi consulta, integral, agenda fiscală pentru luna care tocmai a început.
Comentarii articol (0)