Trei regizori români se regăsesc în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (11 - 22 mai), după ce Cristian Mungiu şi Cristi Puiu au fost incluşi în competiţia oficială a festivalului, iar Bogdan Mirică a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard.
Lungmetrajul ”Bacalaureat” este primul film realizat de Cristian Mungiu de la "După dealuri/ Beyond the Hills", care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012, dar şi prima peliculă a lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.
Filmul "Sieranevada" al lui Cristi Puiu este o coproducţie România - Franţa - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, iar din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.
În ceea ce-l priveşte pe Bogdan Mirică, acesta a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2016 cu lungmetrajul său de debut ”Câini/ Dogs”, film care intră şi în competiţia pentru Camera d’Or, trofeul acordat celui mai bun debut din selecţia oficială.
2. Un oraş din România ar putea fi "Capitală mondială a cărţii 2018"
Ministerul Culturii invită orașele din România să candideze pentru titlul de 'Capitala mondială a cărții' din anul 2018, în cadrul competiției UNESCO - World Book Capital.
"Acest demers are în vedere recunoașterea de către UNESCO a eforturilor depuse de orașe pentru promovarea cărților și a cititului, iar orașul câștigător va avea titlul amintit pentru un an, începând cu Ziua Internațională a cărții și drepturilor de autor 2018 și aceeași zi din anul următor (23 aprilie)", a anunțat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză sau franceză, evaluarea urmând să aibă loc pe 30 iunie, iar rezultatele să fie anunțate pe 15 iulie. Anul acesta, capitala mondială a cărții este orașul Wroclaw din Polonia, iar anul viitor titlul va fi oferit orașului Conakry din Guineea.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat recent, într-o conferinţă de presă, deschiderea oficială a procesului de subscripţie naţională pentru achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pâmântului", punctând că cei interesaţi să doneze vor putea depune banii la Trezorerie şi la şase bănci comerciale.
Astfel, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care vor contribui cu sume de bani donate pentru achiziţa operei de artă vor primi reduceri fiscale, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 10/2016, publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie.
Ministrul Culturii a anunţat pe 16 martie că proprietarii sculpturii lui Brâncuşi au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern. Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.
Există întotdeauna speranţă. Chiar şi într-o ţară în care realitatea e împovărătoare, iar oamenii găsesc mai uşor motive pentru a se cufunda în ofuri copleşitoare. Nu e simplu să fii optimist în România, însă nici imposibil nu este. Trebuie doar să te încăpăţânezi suficient de tare ca să descoperi experienţele pozitive, lucrurile bune, realităţile fericite. În weekend, noi vă prezentăm cel puţin o ştire pozitivă din România. Ca să înţelegem că realitatea are mereu şi o valenţă de care merită să ne bucurăm. Alte motive de bucurie mai găsiţi aici.
Comentarii articol (0)