1. Legea dării în plată a trecut iar de Parlament
Legea dării în plată, care prevede, în esenţă, că persoanele fizice care au făcut credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat, a trecut de Parlament în urma reexaminării cerute de şeful statului. Astfel, actul va trebui promulgat în maximum zece zile de la primirea acestuia şi apoi va apărea în Monitorul Oficial. Informaţii mai multe găsiţi aici.
2. Proprietarii de maşini pot, în sfârşit, să ceară restituirea vechii taxe auto
Procedura de restituire a vechii taxe auto -- adică a taxei speciale pentru autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule -- a fost publicată în Monitorul Oficial la câteva luni bune după ce Guvernul a stabilit că aceşti bani trebuie daţi înapoi pe cale administrativă. Aici puteţi afla mai multe despre subiect.
3. Vom avea o nouă versiune a aplicaţiei Revisal
După ani buni de aşteptare, Inspecţia Muncii a anunţat că duminică va pune la dispoziţia angajatorilor o nouă versiune a aplicaţiei informatice a Registrului general de evidenţă a salariaţilor (Revisal). Aceasta va conţine toate ocupaţiile nou-introduse în legislaţie în ultimii ani şi va avea o serie de îmbunătăţiri. Citiţi despre subiect aici.
4. Includerea pe listele datornicilor, condiţionată de plafoane mai mari
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a decis să mărească semnificativ plafoanele pentru includerea persoanelor fizice şi juridice pe listele datornicilor la stat. De exemplu, pragul minim pentru includerea persoanelor fizice este acum de 1.500 de lei, faţă de doar 100 de lei, cât era iniţial. Informaţii suplimentare sunt aici.
5. Din august, salariaţii pot cere intrarea în concediul de acomodare
Începând din luna august, salariaţii care vor să adopte copii vor putea să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an şi o indemnizaţie lunară de 1.700 de lei. Totodată, intrarea în concediul de acomodare va fi introdusă în Codul muncii ca situaţie în care se suspendă contractul individual de muncă. Aici şi aici puteţi citi mai multe.
6. Autorizaţia de securitate la incendiu se va obţine mai uşor
Obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu va fi mai puţin costisitoare pe viitor, conform unui proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne. Concret, firmele nu vor mai avea nevoie de raportul de expertiză. Detalii, aici.
7. Noutăţi pentru şoferi
De la 1 mai, odată cu creşterea salariului minim brut pe economie, amenzile pentru contravenţii rutiere vor fi mai mari. Totodată, în curând, conform unui proiect de lege adoptat de deputaţi, semnalizarea luminoasă a lucrărilor de pe drumurile publice va fi obligatorie pe timp de noapte. Aici şi aici sunt informaţii pe larg despre aceste subiecte.
8. Cadourile de paşte pentru salariaţi şi impozitarea lor
În perioada sărbătorilor, angajatorii pot să-şi răsplătească salariaţii cu anumite cadouri, iar modul în care acestea se impozitează a fost schimbat semnificativ de la 1 ianuarie. Ţinând cont de faptul că sărbătorile pascale se apropie, AvocatNet.ro a informat în ce condiţii pot primi salariaţii cadouri. În altă ordine de idei, am scris şi despre compensaţiile la care au dreptul cei care sunt nevoiţi să lucreze de Paşte. Aflaţi mai multe de aici şi de aici.
Comentarii articol (0)