Încasările ANAF la bugetul de stat au crescut cu 6% în primul trimestru, însă veniturile din TVA au scăzut cu 1,7%, titrează adevarul.ro
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat în primul trimestru al acestui an 49,8 miliarde de lei la bugetul general consolidat al statului, cu 6% peste nivelul nivelul înregistrat în primele trei luni din 2015 şi cu 7% peste programul prevăzut, însă veniturile din TVA au scăzut cu 1,7%, iar contribuţiile sociale au fost sub aşteptări.
La impozitul pe profit s-au încasat 3,94 milioane de lei, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2015. Au crescut şi încasările din accize, inclusiv taxa pe viciu, cu 8%, până la 6,2 miliarde de lei. Încasările la buget din impozitul pe venit au însumat 6,6 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 3% faţă de perioada similară a anului trecut, deşi salariile au avansat, în perioada februarie 2015 - februarie 2016, cu aproape 13%. În schimb, încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 14,3 miliarde de lei, cu 1,7% mai mici faţă perioada similară a anului trecut. ANAF explică, într-un comunicat, scăderea prin reducerea cotei de TVA la 9% pentru alimente şi servicii de restaurant începând cu 1 iunie 2015 şi a cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la începutul acestui an.
Ambient, Arabesque şi alţi patru distribuitori de materiale de construcţii, acuzaţi de evaziune fiscală, informează capital.ro
Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de 50 de milioane de lei în cazul a şase distribuitori de materiale de construcţii, printre care Ambient şi Arabesque. DIICOT a deschis un dosar penal pe numele celor implicaţi.
Inspectorii antifraudă au participat, joi, împreună cu procurori din cadrul DIICOT -- Serviciul Teritorial Oradea -- la realizarea de percheziții la sediile sociale și punctele de lucru ale societăţilor Ambient, Arabesque, Sawa, MM Industry, Matcris Concept şi Okapi, situate în Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia, ai căror administratori/asociați fac obiectul unui dosar penal, bazat pe un caz de evaziune fiscală instrumentat de Direcţia Antifraudă în ultimii doi ani.
„Există suspiciunea rezonabilă că reprezentanţii societăţilor menționate împreună cu administratori ai unor societăți tip «fantomă», au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat“, se precizează într-un comunicat al Direcţiei Antifraudă.
Comentarii articol (0)