Impozitul pe casa dată băncii, marea enigmă a dării în plată, scrie adevarul.ro
Vineri, în prima zi de aplicare a legii dării în plată, notarii şi-au dat seama că nu ştiu dacă se plăteşte sau nu impozit pentru contractul de transfer al imobilului ipotecat de la datornic la bancă şi nici cum se calculează acesta. În consecinţă, până la lămurirea acestui aspect, notarii au cerut românilor care vor să dea casa băncii să mai aştepte câteva zile pentru depunerea notificărilor.
„Având în vedere impactul social al Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, precum şi dezbaterile existente în spaţiul public cu privire la neplata impozitului pe venitul din transferul bunurilor din patrimoniul personal în aplicarea acestei legi, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat Ministerului Finanţelor Publice un punct de vedere cu privire la obligativitatea plăţii de către transmiţător a acestui impozit la încheierea actelor de dare în plată, în condiţiile Legii nr.77/2016“, arată notarii într-un comunicat. Uniunea precizează că punctul de vedere al Finanţelor va fi comunicat tuturor notarilor publici pentru a aplica prevederile actului normativ în mod unitar.
Banca Transilvania va da mai greu credite. Condiții mai bune pentru cei care iau prima locuință, anunţă evz.ro
După ce majoritatea băncilor din top zece au anunțat că majorează avansul pentru creditele imobiliare, Banca Transilvania a anunţat că majorează de azi avansul la credite imobliare. Astfel, noile intervale de avans pentru credite imobiliare încep de la 20% în cazul persoanelor care achiziționează prima locuință și ajung până la 35%.
Banca menționează că a luat decizia „pe fondul creşterii riscurilor activității bancare, generate de Legea Dării în Plată”. Concret, pentru persoanele care îşi achiziționează prima locuință, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinație achiziționarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, scrie în comunicat.
În cazul imprumuturilor în lei care nu se încadrează în condițiile de primă locuință și limita de sumă (125.000 euro), avansul standard este de 25%. În cazul împrumuturilor în euro, avansul standard pornește de la 30%.
Comentarii articol (0)