1. Pauzele de alăptare la care au dreptul mamele
O discuție interesantă din Forumul AvocatNet.ro a adus în prim-plan dreptul la pauze, în timpul programului de lucru, pentru mamele care alăptează. Mai precis, o utilizatoare a forumului care a devenit mamă de numai opt săptămâni și care s-a întors recent la locul de muncă a cerut mai multe informații referitoare la posibilitatea ca programul de lucru să fie mai scurt în cazul în care își alăptează copilul.
Conform consilierului juridic Cornel Vasile, dreptul la pauza de masă și la alte pauze, stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, poate fi aplicat numai în situația unui timp de muncă mai mare de șase ore.
„Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul”, stabilește OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, în vigoare de la 1 februarie 2004.
Totodată, în cazul în care activitatea de la locul de muncă se desfășoară numai în picioare, angajatorul are obligația să modifice locul de muncă „astfel încât să asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă”. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi riscă să primească o amendă de la 2.500 la 5.000 de lei.
Puteți citi AICI mai multe detalii.
2. Anularea unui proces-verbal de contravenție
Tot în cursul acestei săptămâni, o altă situație rezolvată cu ajutorul informațiilor oferite de specialiștii de pe Forumul AvocatNet.ro a avut ca subiect principal anularea unui proces-verbal de contravenție în cazul în care numărul de înmatriculare era trecut greșit pe întâmpinarea venită din partea judecătoriei unde a fost depusă o plângere. Mai exact, un utilizator al forumului a întrebat dacă în această situație răspunsul la întâmpinare poate fi depus cu cererea anulării procesului-verbal de contravenție.
Potrivit consilierului juridic Gabriela Pintea, trecerea unui alt număr de înmatriculare pe un alt act decât procesul-verbal de contravenție nu este motiv pentru anularea acestuia. În schimb, soluția oferită este aceea de a-și susține nevinovăția prezentând alte probe, printre care au fost amintite înregistrările video ale primăriei și eventualii martori.
„Faptul că în întâmpinare este scris greșit numărul de înmatriculare al autovehiculului nu afectează valabilitatea procesului-verbal de contravenție. În plus, asta este doar o simplă eroare de tehnoredactare. Căutați alte motive de combatere a celor susținute în întâmpinare”, este de părere Gabriela Pintea, unul dintre consultanții înregistrați în forum.
AICI găsiți informații detaliate.
3. Ajutorul de deces primit de două ori trebuie înapoiat statului?
Un alt subiect interesant a vizat condițiile în care este obligatorie înapoierea către stat a ajutorului de deces. Concret, în cazul prezentat de un utilizator al forumului nostru a fost vorba de un ajutor primit de două rude de gradul I, de la instituții diferite - Casa de Pensii și Direcția de Protecție a Copilului.
Pe scurt, situația a fost prezentată de utilizator astfel: „Unul dintre frați a primit ajutorul de deces de la Casa de Pensii, ajutor primit în urma cotizării tatălui decedat, iar una dintre surori a primit ajutor de deces ca salariată la Direcția de Protecție a Copilului din același județ. Ajutorul primit de aceasta din urmă a fost primit după ce s-au depus documentele specificate de lege (certificat de deces, dovada că este rudă de gradul I)”.
Problema a apărut la un an de la primirea ajutoarelor de deces, când fiica persoanei decedate a primit de la Direcția de Protecție a Copilului o înștiințare în care era anunțată că are o datorie de 1.200 de lei, plus dobânda aferentă, „pentru ajutorul de deces încasat necuvenit”.
Avocatul Dan Popescu a explicat că, deși greșeala a fost făcută de o instituție publică, „este corect să restituie banii încasați necuvenit”. Acesta este de părere că banii se restituie de către beneficiarul sumei încasate necuvenit, și nu de către instituția care a făcut plata eronat.
Informații pe larg, AICI.
4. Accident de muncă în străinătate. Care sunt pașii pentru a da firma în judecată?
Un alt utilizator al forumului a cerut sprijin în identificarea pașilor ce trebuie urmați pentru ca un cetățean român să dea o firmă străină în judecată după producerea unui accident de muncă.
„Unchiul meu lucrează cu contract ca șofer de tir în Franța. Contractul durează trei-patru luni, o lună concediu și apoi iar alt contract. În timpul ultimului contract a suferit un accident de muncă, mușchii piciorului drept i-au fost striviți de un motostivuitor condus de un individ de la o altă firmă, care asculta muzică la căști în timp ce conducerea utilajul”, scrie utilizatorul.
În continuare, acesta a întrebat care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a da o firmă străină în judecată, dacă este de preferat ca avocatul să fie român sau francez, respectiv dacă procedura trebuie să fie demarată înainte sau după terminarea concediului medical și reluarea activității.
Specialistul în domeniul Securității și Sănătății în Muncă Gheorghe Popa este de părere că procesul ar trebui să se desfășoare în Franța, întrucât persoana care a produs accidentul este salariat francez, angajat al unei firme franceze. „Trebuie să intrați în posesia procesului-verbal de cercetare a evenimentului produs și a tuturor documentelor medicale care atestă tratamentul în spitalul din Franța. Pentru ajutor puteți apela la ambasada sau consulatul României în Franța”, a explicat Gheorghe Popa.
Totodată, acesta consideră că, având în vedere că persoana este angajată a unei firme franceze, toate demersurile legate de accidentul de muncă se fac numai după legea franceză și numai în Franța. „Dacă firma cealaltă este franceză, demersurile de chemare în judecată trebuie făcute după legea franceză, cu avocat francez, dar numai după ce intrați în posesia documentelor privind cercetarea accidentului de muncă de către instituția de profil din Franța”, a concluzionat consultantul citat.
Citiți AICI mai multe.
5. În ce situații poate fi internată la psihiatrie o persoană fără voia sa
„Poate o persoană să fie internată fără voia sa la psihiatrie?”, a fost întrebarea pusă de un utilizator al Forumului AvocatNet.ro. Potrivit reglementărilor în vigoare, o persoană care are discernământ nu poate să fie internată nevoluntar într-un spital de psihiatrie, cu excepția situației în care sunt îndeplinite o serie de condiții excepționale prevăzute de lege.
„De exemplu, dacă consumați alcool sau substanțe interzise, cum ar fi etnobotanice/droguri, și deveniți violent, în acel moment puteți fi internat nevoluntar la un spital de specialitate, unde să primiți îngrijiri pentru binele și sănătatea dumneavoastră”, este de părere un alt utilizator al forumului, care face trimitere la Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002.
Mai precis, documentul prevede că o persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăște că persoana suferă de o tulburare psihică și consideră că:
- din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
- în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.
Informații complete găsiți AICI.
Notă: Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (2)