MFP a lansat pe 11 iulie o nouă sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare în baza HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Societățile care pot accesa fondurile se mai pot înscrie până astăzi.
Entitățile economice pot transmite dosarul pentru finanțare împreună cu cererea de acord la Registratura generală a Ministerului Finanțelor din str. Apolodor, nr.17, sector 5, București, având menționat pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 807/2014.”
În termen de maximum cinci zile lucrătoare după încheierea sesiunii de depunere, ministerul va finaliza procesul de selecție a cererilor de acord pentru finanţare, iar rezultatele procesului de selecție vor fi publicate pe site-ul MFP. Cererile de acord acceptate vor fi analizate în termen de maximum 45 de zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul MFP a rezultatului procesului de selecție.
Important! În procesul de selecție nu se ține cont de ordinea înregistrării cererilor la Registratura generală a MFP. Cererile de acord pentru finanțare care nu vor fi selectate în limita bugetului alocat sesiunii vor fi restituite întreprinderilor prin poștă, cu confirmare de primire.
Bugetul total al sesiunii se ridică la 638 de milioane de lei, majorat cu 50% mai mult față de sesiunea anterioară.
Autoritățile vor ca societățile care beneficiază de aceste ajutoare de stat să realizeze investiții de mare anvergură, ale căror efecte să se regăsească în economie. Tocmai de aceea, sumele de la bugetul de stat vor fi acordate sub formă de granturi.
Astfel, întreprinzătorii care vor să beneficieze de ajutoare de stat în baza HG nr. 807/2014 sunt obligați să realizeze o investiție inițială de minimum 44 de milioane de lei, fără TVA.
Ajutorul de stat se va acorda sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile și în limita intensității maxim admisibile (intensitatea maximă este stabilită printr-un regulament sau o decizie a Comisiei Europene, în funcție de produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor din regiunea respectivă). Fondurile vor fi virate beneficiarilor după efectuarea totală sau parțială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile de finanțare.
Cine poate beneficia de ajutorul de stat
Societățile pot investi banii de la stat pentru achiziția activelor corporale și necorporale, precum și pentru închirierea construcțiilor aferente investițiilor inițiale.
Atfel, conform HG nr. 807/2014, beneficiarii eligibili ai schemei de ajutor de stat sunt întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990.
Selectarea beneficiarilor se va face pe baza unui punctaj stabilit în urma unor criterii de calcul, astfel încât toate întreprinderile să beneficieze de un tratament egal la depunerea cererilor de acord pentru finanțare, dar și de o eficientizare a procesului de evaluare a beneficiarilor.
Mai precis, punctajul de calificare al întreprinderilor se va realiza după următoarele criterii:
- înființarea unei noi unități de o întreprindere nou-înființată – 25 de puncte;
- schimbarea fundamentală a procesului general de producție al unei unități existente – 20 de puncte;
- diversificarea activității unei unități existente – 15 puncte;
- înființarea unei noi unități de o întreprindere în actrivitate – 10 puncte;
- extinderea capacității unei unități existente – 10 puncte;
- investiția se realizează într-un județ unde valoarea Produsului Intern Brut (PIB)/cap de locuitor este mai mică decât media pe țară – 20 de puncte.
Important de precizat este că a fost modificată cererea de finanțare, aceasta putând fi găsită pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Ce cheltuieli vor putea fi decontate
În programul de finanțare reglementat de legislație sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără taxă pe valoare adăugată aferente realizării, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale și necorporale, precum și cheltuielile legate de închirierea construcțiilor, aferente realizării investiției inițiale. Prin urmare, sunt considerate active corporale activele asociate investiției inițiale reprezentate de:
-
construcție de orice tip, realizare construcții sau închiriere construcții, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcții;
-
instalații tehnice, mașini și echipamente noi clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare.
În ceea ce priveşte activele necorporale, acestea sunt considerate activele amortizabile asociate investiţiei iniţiale care nu au o concretizare fizică sau financiară precum brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.
Notă: Toate informațiile privind condițiile ce trebuie îndeplinite în vederea obținerii finanțării și modul de completare a documentelor necesare se regăsesc la secțiunea Ajutor de stat - H.G. nr.807/2014, de pe site-ul MFP.
Comentarii articol (1)