Veţi putea cumpăra, fără comision, titluri de stat de la BCR, BRD, Raiffeisen şi Banca Transilvania, anunţă adevarul.ro
Populaţia va putea achiziţiona titluri de stat de o sută de lei fiecare, în cadrul programului "Fidelis", ediţia Centenar, de la băncile BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank, fără niciun cost perceput pentru tranzacţie.
Acest lucru va fi posibil pentru cei care subscriu prin intermediul acestor instituţii de credit, primele patru în sistemul bancar local. Data lansării şi perioada de cumpărare vor fi anunţate ulterior, potrivit instituţiei.
Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. Cele patru bănci intermediare vor asigura vânzarea şi distribuţia emisiunii, iar BCR este şi agent de plată.
BCR îşi anunţă clienţii care dau în plată că vor fi raportaţi la Biroul de Credit, titrează economica.net
Printr-o circulară trimisă clienţilor care au notificat de intenţia că vor să dea în plată, BCR anunţă că la finalul procedurilor, banca îi va raporta Biroului de Credit şi implicit şi Centralei Riscului de Credit din BNR. Avocaţii suţin că este o procedură ilegală, banca spune că raportarea la Biroul de Credit este legală.
BCR a precizat într-un răspuns trimis unui debitor bun platnic (conform avocatului Adrian Cuculis) faptul că "informaţia cu privire la înregistrarea în Biroul de Credit SA a operaţiunii de închidere cont de credit prin darea în plată reprezintă o informaţie negativă în sensul prevederilor Deciziei ANSPDCP nr. 105/2007 cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sistemul de evidenţă de tipul birourilor de credit, dar nu reprezintă un criteriu în sine eliminatoriu în vederea accesării unor noi produse de creditare".
„Dacă legea dării în plată permite să dau în plată, închiderea contului final ca urmare a acestei proceduri de dare în plată nu poate să atragă o consecinţă negativă de notare în biroul de credit, fiindcă lipsa oricărei plăţi făcute către bancă a fost ca urmare a unei dispoziţii legale şi nu ca o încălcare a condiţiilor contractuale", spune avocatul Adrian Cuculis.
Comentarii articol (0)