Procedura
Principalele acte normative care reglementează înregistrarea și autorizarea persoanelor fizice sunt Ordonanța de urgență nr. 44/2008 din 16 aprilie 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și Legea nr. 359/2004 din 8 septembrie 2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, ambele cu modificările și completările ulterioare.
În ultimii ani, procedura de înregistrare a suferit modificări importante fiind îmbunătățită semnificativ, ajungându-se astăzi ca înregistrarea să se poate face și online (pe https://portal.onrc.ro) iar durata procedurilor la Registrul Comerțului să fie de 3 zile lucrătoare.
A. Primul pas în vederea înregistrării ca PFA este identificarea spațiului cu destinație de sediu profesional. Odată identificat acest spațiu se poate trece mai departe.
B. Rezervarea denumirii viitoarei PFA se face la Oficiul Registrul Comerțului prin utilizarea unui formular specific pe care se trec 3 opțiuni; nume și prenume titular; nume, inițiala tatălui, prenume titular și nume, inițiala mamei, prenume titular. Toate acestea sunt urmate de sintagma PFA. Se pot adăuga și 2 inițiale ale părinților, pentru diferențiere, dacă este cazul.Solicitarea de rezervare se poate depune la ghiseu sau se poate face și online.
C. În momentul în care întreprinzătorii sunt în posesia documentului ce atestă rezervarea de denumire se poate trece la completarea documentelor specifice:
a. Cererea de înregistrare (formular specific ONRC);
b. Declarația tip model 1 sau 2 (formular specific ONRC) prin care se precizează activitățile desfășurate;
c. Documentul pentru dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu profesional (închiriere, comodat etc).
D. Întreprinzătorul titular al PFA va trebui să ateste că poate desfășura activitățile economice dorite cu documente de studii și pregătire profesională. Vor trebui furnizate copii după aceste documente împreună cu copii după actul de identitate și actele de proprietate asurpa spațiului cu destinație de sediu profesional.
E. Titularul PFA va trebui să ofere și un specimen de semnătură. El poate realiza acest document la notariat sau la biroul ONRC. Specimenul de semnătură nu se poate realiza la avocat.
F. Alte documente necesare în cazuri specifice:
- Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință;
- Împuternicire specială, avocațială sau delegație pentru persoana desemnată să îndeplinească formalitățile.
G. Documentele de la punctele B la F se depun la ghișeu sau online și se achită taxele legale. Din momentul achitării taxelor legale lucrarea primește termen de eliberare peste 3 zile lucrătoare.
H. Pe perioada cât este în lucru, stadiul dosarului trebuie urmărit pe portalul ONRC pentru a se lua la cunoștință dacă referentul responsabil de lucrare a găsit dosarul incomplet sau a mai cerut documente și clarificări. În lipsa primirii clarificărilor în timp util referentul va amâna dosarul cu 14 zile lucrătoare pentru a da timp întreprinzătorului să rezolve solicitările. Clarificările se depun în aceeași manieră în care a fost depus dosarul: fie online, fie la ghișeu. Dacă există neînțelegeri între solicitările referentului și poziția întreprinzătorului, acesta din urmă poate cere să fie primit în audiență pentru a discuta față în față cu referentul.
Durata
Rezervarea denumirii se poate obține în 20-30 de minute, în cazul unei aplicații făcute la ghișeul ONRC, sau în câteva ore, în cazul unei solicitări online.
Dosarul propriu zis de înființare al PFA primește un termen de eliberare de trei zile, dar trebuie să luăm în calcul și faptul că pregătirea dosarului durează minim 2 zile. Acestea considerând colectarea și semnarea tuturor documentelor și vizite la notar sau consultant.
Dacă dosarul nu este admis în termenul inițial, el va fi amânat cu 14 zile lucrătoare, dar nu este necesar să se aștepte toate cele 14 zile, putându-se solicita preschimbarea termenului de soluționare atunci când se aduc clarificările cerute de referenți.
În concluzie, înființarea unei PFA durează circa 5-7 zile lucrătoare, dacă toate lucrurile decurg în mod normal.
Cheltuieli
Costurile înființării PFA le putem împărți în mai multe categorii:
- taxele legale percepute de Registrul Comerțului;
- costuri notariale și de traduceri;
- costuri cu consultantul sau avocatul.
Taxele legale percepute de Registrul Comerțului pentru înregistrarea persoanei fizice autorizate sunt în jur de 270 lei.
Costurile notariale încep de la circa 100 lei în București, la un cost de aproximativ 50 lei per document. De exemplu, delegarea unei persoane pentru îndeplinrea formalităților și specimenul de semnătură vor costa în jur de 100 lei. Atunci când titular în viitoarea PFA va fi o persoană fizică nerezidență vor apărea și costuri cu traduceri și legalizări iar acestea vor fi în funcție de numărul de pagini de tradus, timpul de interpretariat și limba din care se fac traducerile.
Dacă întreprinzătorul sau întreprinzătorii vor opta pentru serviciile unui consultant sau avocat atunci vor fi nevoiți să ia în calcul și onorariul acestuia. Onorariile consultanților și avocaților sunt foarte variate și încep de la 150-200 lei per lucrare.
Concluzii
Procedura de înființare a PFA a fost îmbunătățită în ultimii ani, iar întreprinzătorii se deplasează acum la o singură autoritate (ONRC) sau pot chiar depune online aplicația. Durata legală la Registrul Comerțului este de 3 zile la care se adaugă alte 2-3 zile pentru pregătire dosar, acest lucru făcând ca PFA să fie înființată în 5-7 zile în prezent. Costurile încep de la circa 270 lei, dacă întreprinzătorul se ocupă pe cont propriu de înființare. Pentru depunerea online este necesar să se folosească un certificat digital calificat (semnătură electronică). Un cost mediu de înființare PFA, cu deplasări la notar și accesarea serviciilor unui consultant ajunge la circa 400-600 lei.
Util de știut: Accountable și Avocatnet pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (3)