Articol scris de Andrei Ene, managing partner - Accountable.
În cele ce urmează arătăm care sunt acele cheltuieli considerate deductibile conform legii și ce înseamnă să deducem TVA. În sine, cele două concepte sunt foarte diferite, dar au în comun termenul de deductibilitate.
Cheltuielile deductibile
Conform Codului fiscal (art. 25), principiul de bază prin care putem filtra cheltuielile în deductibile și nedeductibile este acesta: „Sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice”.
Cu alte cuvinte, trebuie să ne raportăm permanent la obiectul de activitate al societății pentru a cântări deductibilitatea cheltuielilor efectuate de aceasta. Ceea ce este cheltuială deductibilă pentru o societate poate să nu fie deductibilă pentru alta. Iată câteva exemple în acest sens:
- achiziția unui pachet turistic de către o societate agenție de turism versus achiziția aceluiași pachet de către o societate de contabilitate. Prima achiziționează pachetul spre revânzare (acesta este obiectul său de activitate), pe când cea de-a doua nu poate demonstra nici o legătură între obiectul său de activitate și achiziția în discuție;
- achiziția unui set de vopseluri profesionale pentru pictură de către o societate specializată în crearea de obiecte decorative versus aceeasi achiziție efectuată de o societate de transport;
- achiziția unor produse cosmetice de către un salon de coafură versus aceeași achiziție făcută de un service auto.
Pentru că încadrarea corectă a cheltuielilor în funcție de criteriul obiectului de activitate nu este întotdeauna ușoară, legea specifică în mod expres anumite cheltuieli ca fiind cu deductibilitate limitată, iar altele ca fiind în mod cert nedeductibile.
În categoria cheltuielilor deductibile limitat găsim, printre altele, cheltuielile de protocol, cheltuielile sociale, pierderile tehnologice, provizioanele și rezervele, dobânzile, amortizarea, 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.
În categoria cheltuielilor nedeductibile găsim, printre altele, impozitul pe profit, dobânzile și majorările de întârziere, penalitățile și amenzile, cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele și riscurile asociate activității contribuabilului, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii.
Deducerea taxei pe valoarea adăugată
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă aplicată de către fiecare persoană impozabilă peste prețul său de vânzare, pentru mărfurile sau serviciile vândute. În prezent, în România cota generală de TVA este de 20%.
Persoanele impozabile au dreptul de a deduce, conform legii, TVA la achizițiile efectuate în scopul realizării obiectului de activitate. Acest lucru înseamnă că persoanele impozabile țin permanent evidența TVA plătită la furnizori și încasată de la clienți și fac în mod continuu, la sfârșitul perioadelor fiscale (lună sau trimestru), diferența între cele două. TVA plătită la furnizori se înregistrează în contul 4426 TVA deductibilă, iar TVA încasată de la clienți se contabilizează în contul 4427 TVA colectată. Dacă soldul final de la 4426 este mai mare decât cel al 4427 la finalul perioadei fiscale, atunci persoana impozabilă are TVA de recuperat, iar dacă situația se prezintă invers, atunci persoana impozabilă are TVA de plată.
Așadar, deducerea TVA presupune că TVA respectivă este aferentă unei cheltuieli deductibile și poate fi contabilizată în contul 4426, ceea ce va diminua TVA de plată la bugetul de stat. De aici și interesul întreprinzătorilor pentru deducerea TVA.
Așa cum există cheltuieli deductibile limitat și nedeductibile, avem și TVA deductibilă limitat și nedeductibilă aferentă acestor tipuri de cheltuieli.
Dacă o anumită cheltuială nu este deductibilă, nu înseamnă că ea nu poate fi înregistrată neapărat în contabilitate. Se poate înregistra ca nedeductibilă, plătindu-se impozitul aferent (și TVA, dacă este cazul), avantajul în acest caz fiind faptul că se poate justifica diminuarea banilor din casierie sau bancă în acest fel.
Consecințele înregistrării eronate a cheltuielilor nedeductibile
Problemele deosebite apar atunci când o cheltuială nedeductibilă este înregistrată ca fiind deductibilă, eventual și TVA aferentă acesteia.
Contribuabilul își diminuează impozitul pe profit/venit net și TVA de plată în mod nejustificat. La momentul viitor în care autoritățile vor identifica o astfel de înregistrare eronată (voită sau nu) vor recalcula impozitul și TVA și vor aplica dobânzi și penalități de întârziere asupra sumelor de la momentul în care acestea au fost scadente. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și nu înlătură obligația de plată a dobânzilor. În plus, contribubilul este pasibil și de amendă.
Util de știut: Accountable și AvocatNet.ro pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliiilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (1)