Articol scris de Andrei Ene, managing partner - Accountable.
Ce este și ce presupune ROI?
Înscrierea în ROI se concretizează prin validarea codului de TVA pe tot teritoriul UE, în baza acestuia contribuabilul putând realiza operațiuni intracomunitare. Nu se poate efectua înregistrarea în ROI fără înregistrarea prealabilă în scopuri de TVA, fie ea pentru toată activitatea, fie cu cod de TVA special.
Codul de TVA special este un cod de TVA solicitat în vederea realizării de achiziții și livrări de bunuri și servicii intracomunitare și nu presupune înregistrarea în scopuri de TVA pentru toată activitatea. Cu alte cuvinte, acest cod special permite operațiuni intracomunitare, dar nu presupune că se va ține în mod distinct evidența contabilă a TVA încasată și plătită sau că se va aplica cota de TVA la tranzacțiile cu partenerii din țară.
Așadar înregistrarea în ROI este necesară pentru a putea face afaceri cu parteneri din UE și este strâns legată de modul cum se aplică TVA în tranzacțiile de acest fel. Un contribuabil înregistrat în ROI poate avea cod de TVA pentru toată activitatea sau cod special de TVA.
Când spunem că înregistrarea în ROI este obligatorie dacă se tranzacționează intracomunitar bunuri la o valoare mai mare de 10.000 de euro este important de precizat că acest plafon este calculat la cursul valutar de la data aderării României la UE și, astfel, plafonul este de fapt de 34.000 de lei. Acest plafon este calculat pentru anul în curs și, la depășirea sa, este obligatorie înregistrarea în ROI.
Cu privire la modul în care se aplică TVA în tranzacțiile intracomunitare, avem următoarele trei situații.
A. Tranzacții intracomunitare cu servicii
În acest caz, conform legislației în vigoare, ambii parteneri sunt obligați să fie înregistrați în ROI anterior realizării tranzacției.
a) ambii parteneri au cod de TVA pentru toată activitatea. În acest caz, factura se va emite fără TVA, iar beneficiarul nu va achita TVA, aplicându-se taxarea inversă;
b) furnizorul are cod complet de TVA, iar beneficiarul are cod special de TVA. În acest caz, deși factura va fi emisă fără TVA, beneficiarul este obligat să calculeze și să vireze TVA la bugetul statului său, conform cotei valabile în țara sa;
c) ambii parteneri au cod special de TVA. Și în acest caz, deși factura va fi emisă fără TVA, beneficiarul este obligat să calculeze și să vireze TVA la bugetul de stat, conform cotei valabile în țara sa;
d) furnizorul are cod special de TVA, iar beneficiarul are cod complet de TVA. Factura se va emite fără TVA, iar beneficiarul nu va achita TVA, beneficiind de taxarea inversă.
B. Tranzacții intracomunitare cu bunuri sub plafonul de 34.000 de lei
În această situație, tranzacția este posibilă chiar și fără înregistrarea în ROI sau fără ca partenerii să aibă coduri de TVA valabile în UE. Iată detalierea situațiilor posibile și consecințele lor:
a) nici unul dintre parteneri nu deține vreun cod de TVA. Factura fiscală se va emite fără TVA, beneficiarul nu va avea nici un fel de obligații cu privire la TVA;
b) furnizorul are cod de TVA, fie complet, fie special, iar beneficiarul nu are. Factura se emite cu TVA, iar beneficiarul o va achita în consecință, fără drept de deducere;
c) furnizorul nu are cod de TVA, iar beneficiarul are cod de TVA, fie complet, fie special. Factura se va emite fără TVA, cu precizarea „scutit de TVA”, nu se va face taxare inversă.
C. Tranzacții intracomunitare cu bunuri peste plafonul de 34.000 de lei
a) ambii parteneri au cod de TVA, beneficiarul are pentru toată activitatea. Factura se emite fără TVA și se aplică taxarea inversă;
b) ambii parteneri au cod de TVA, beneficiarul are cod special. Factura se emite fără TVA, beneficiarul aplică cota din țara sa și o virează la bugetul statului său.
Verificarea existenței unui cod de TVA valabil pe teritoriul Uniunii Europene pentru partenerii comerciali se poate face aici.
După cum se poate observa din detalierea situațiilor de mai sus, ceea ce este important la emiterea unei facturi este dacă partenerul are sau nu cod de TVA valabil. În funcție de acest lucru se poate decide modul de emitere al facturii, cu sau fără TVA, iar beneficiarul este responsabil de declararea corespunzătoare în funcție de tipul de cod pe care îl are, pentru toată activitatea sau special.
Pentru tranzacțiile cu servicii, solicitarea înregistrării în ROI trebuie efectuată anterior realizării operațiunilor intracomunitare.
În prezent, cadrul legislativ pentru organizarea și funcționarea ROI se găsește în Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 727/2016, care a intrat în vigoare la 26 februarie și care a abrogat Ordinul ANAF 2101/2010 prin care s-a înființat ROI.
Articolul 329 din Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015) prezintă persoanele care sunt cuprinse în ROI, persoanele care nu pot fi înscrise și cum se face radierea din ROI.
Cum se face înscrierea în ROI?
În ROI nu pot fi înscrise:
a) persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA;
b) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală și/sau care are înscrise în cazierul judiciar infracțiuni în legătură cu oricare dintre operațiunile prevăzute la art. 329, alin. (1) din Codul Fiscal;
c) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, la cerere sau din oficiu, de către organul fiscal.
În vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere de înregistrare, însoțită și de alte documente doveditoare, stabilite prin ordin ANAF. În cazul persoanelor impozabile, este obligatorie prezentarea cazierului judiciar, eliberat de autoritatea competentă din România, al asociaților, cu excepția societăților pe acțiuni și al administratorilor.
Aprobarea sau respingerea cererii de înscriere în ROI se face prin decizie emisă de organul fiscal competent, care se comunică solicitantului conform Codului de procedură fiscală. înregistrarea în ROI produce efecte începând cu data comunicării deciziei în condițiile prevăzute de Codul de procedură fiscală.
Documente necesare
Pentru înscrierea în ROI contribuabilii trebuie să depună la organul fiscal competent formularul (095) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", împreună cu următoarele documente:
a) certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor, în cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv al celor în comandită pe acţiuni;
b) certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor şi ale asociaţilor care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii, în cazul celorlalte forme de societăţi.
Când poate apărea radierea din ROI?
Radierea din ROI se poate face:
- la cererea contribuabilului;
- din oficiu, de către organul fiscal competent.
Radierea din oficiu poate apărea în următoarele cazuri:
a) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente;
b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316, care nu au efectuat nicio operaţiune de natura celor prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal nici în anul calendaristic precedent, nici în anul curent până la data radierii din registru, cu excepţia celor care au fost înscrise în ROI în această perioadă;
c) persoanele înregistrate conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii;
d) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală în legătură cu oricare dintre operaţiunile prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal;
e) persoanele impozabile înscrise în ROI care, în termen de 30 de zile de la data modificării listei administratorilor, nu au depus la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori;
f) persoanele impozabile care nu respectă obligaţia prevăzută la art. 329 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv persoanele impozabile înscrise în ROI, cu excepţia societăţilor pe acţiuni, care, în termen de 30 de zile de la data modificării listei asociaţilor, nu au depus la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor asociaţi care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii.
De la data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operaţiunile intracomunitare prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.
Util de știut: Accountable și AvocatNet.ro pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliiilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (3)