Bucureºti, 16 ian /Rompres/ - Transferul sau trimiterea folosinþei drepturilor de autor ºi a altor drepturi similare este consideratã, potrivit Codului Fiscal, prestare de servicii, operaþiune pentru care se aplicã taxa pe valoare adaugata (TVA) în cota standard de 19 la sutã, informeazã un comunicat al Ministerul Finanþelor Publice /MFP/ remis duminicã Rompres.
Prevederile Codului Fiscal, în materie de TVA, sunt în concordanþã cu directivele europene ºi nu au fost modificate în cursul anului 2005, aceste operaþiuni fiind supuse TVA de la introducerea taxei pe valoarea adãugatã în România în anul 1993.
Sunt exceptate de la plata TVA pentru transmiterea drepturilor de autor, persoanele impozabile care nu sunt înregistrate ca plãtitori de TVA ca urmare a faptului cã nu au depãºit cifra de afaceri de 200.000 RON anual din operaþiuni supuse TVA, aplicând regimul special de scutire prevãzut de lege.
Din punct de vedere al contribuþiei la asigurãrile sociale de sãnãtate, în conformitate cu art. 51 alin.2. lit.b din Ordonanþa de urgenþã nr. 150/2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, contribuþia lunarã a persoanei asigurate se stabileºte sub forma unei cote de 6,5 la sutã care se aplicã asupra veniturilor din activitãþi desfãºurate de persoane care exercitã profesii libere sau autorizate potrivit legii sã desfãºoare activitãþi independente, dar nu mai puþin de un salariu de bazã minim brut pe þarã, dacã este singurul venit asupra cãruia se calculeazã contribuþia.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a ordonanþei, aprobate prin Ordinul C.N.A.S. nr. 221/2005, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectualã realizate în mod individual ºi/sau într-o formã de asociere, contribuþia de 6,5 la sutã se calculeazã la aceste venituri ºi se plãteºte de cãtre persoana care le realizeazã, deci la suma brutã.
Din punct de vedere al impozitului pe venit, MFP precizeazã cã veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impun în cursul anului cu o cota de 10 la sutã aplicatã asupra venitului brut, impozitul astfel calculat reprezentând plãþi anticipate în contul impozitului anual datorat.
Calculul, reþinerea ºi virarea acestui impozit se face de cãtre plãtitorul de venit, iar termenul de virare la bugetul de stat este de pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost plãtit venitul.
Persoana fizicã are obligaþia sã depunã o declaraþie specialã de venit pânã la data de 15 mai a anului urmãtor celui în care s-a obþinut venitul, în care înscrie venitul net din drepturi de autor determinat ca diferenþa între venitul brut ºi cheltuielile aferente venitului. În acest caz, cheltuielile se determinã forfetar reprezentând 40 la sutã sau 50 la sutã din venitul brut, în funcþie de natura dreptului de autor, 50 la sutã fiind cota în cazul veniturilor încasate pentru lucrãrile de artã monumentalã. Suplimentar se scad ºi cheltuielile reprezentând contribuþiile sociale obligatorii plãtite.
Potrivit MFP, asupra venitului net se aplicã cota de impozit de 16 la sutã, obþinându-se astfel impozitul datorat de persoana fizicã din care se scad plãþile anticipate plãtite în cursul anului. Se obþine astfel o diferenþã de impozit de platã sau de restituit pe baza deciziei de impunere de cãtre organul fiscal competent.
Comentarii articol (0)