Nu te poți proteja dacă nu știi ce riscuri apar pentru contul tău bancar atunci când folosești cardul pentru a plăti produsele cumpărate online. Prin urmare, pe internet trebuie să te ferești de viruși, dar și de fraude.
În ceea ce privește virușii, mai multe banci, precum Banca Transilvania sau BRD, ne atenționează că există anumite programe malițioase care pot infecta calculatoarele. Virușii sunt niște programe prin care sunt furate informațiile tale sensibile, de exemplu datele personale și financiare, care sunt folosite apoi pentru a face tranzacții fără voia ta.
Există mai multe tipuri de viruși și care se comportă diferit. De exemplu, îți poți compromite datele dacă apeși pe un anumit link prin care vei accesa un site fals care imită site-ul atacat. Dacă îți introduci datele acolo, acestea vor fi furate. De asemenea, poti primi mesaje ce par a fi trimise din partea unor surse de încredere, precum banca, prin care ți se cer anumite informații financiare sau identitatea personală.
De aceea, trebuie să știi că băncile nu-ți vor solicita niciodată date personale sau informatii vitale, precum numărul cardului, data la care expiră, PIN-ul, parola de Internet sau Mobile banking, prin accesarea unui link transmis prin e-mail.
Referitor la fraude, Raiffeisen Bank ne învață cum să identificăm și să evităm o fraudă, iar Banca Comercială Română (BCR) ne prezintă cele mai frecvente fraude, precum metodele „accidentul”, „moștenirea neașteptată”, „loteria magică” sau „mașina prea ieftină”.
Cum te poți proteja de eventualele riscuri
Acum, pentru că știm care sunt pericolele la care suntem expuși în mediul online, trebuie să aflăm cum ne putem proteja în fața acestora. În acest sens, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne face câteva recomandări, dar și pe site-urile băncilor putem găsi informații referitoare la securitatea online (de exemplu, la Garanti Bank, BCR și Raiffeisen).
1. Nu divulga nimănui datele cardului (cele 16 cifre ale numărului cardului, luna și anul când expiră, numele deținătorului cardului, codul CVV) sau informațiile tale personale și nici nu ține cardul și codul PIN în același loc. Nu este îndreptățit să îți ceară codul PIN nici măcar personalul băncii sau al poliției. Tot pentru a face cât mai greu de furat datele tale, nu folosi opțiunea de memorare automată a datelor de acces de către browser și deconectează-te întotdeauna de la aplicația de Internet Banking.
2. Folosește parole complexe și bine gândite în detrimentul unora ușor de ghicit, precum data zilei de naștere. De asemenea, ești mai în siguranță dacă nu folosești aceeași parolă pentru mai multe conturi.
3. Cumpără numai de pe calculatoare sigure, de preferat calculatorul personal, la care doar tu ai acces. Computerele publice, cum sunt cele din Internet Cafe-uri, nu sunt sigure și riști să ți se fure parolele și datele de pe card. Aceeași este situația și dacă vorbim de o rețea publică de internet fără fir, chiar dacă folosești propriul dispozitiv.
4. Folosește un program antivirus de încredere, pe care să îl actualizezi periodic, pentru a te putea proteja împotriva celor mai noi viruși. De asemenea, și pe dispozitivul prin care accesezi Internetul trebuie să folosești un sistem de operare actualizat, dar și browser-ul trebuie să fie la zi.
5. Introdu adresa web a site-ului respectiv direct în browser și nu îl accesa din mesaje primite pe e-mail. Verifică dacă folosești o adresă securizată (o poți recunoaște prin simbolul lacătului închis sau dacă adresa paginii respective are „s” după „http”: „https://”). Dacă dai click pe imaginea cu lacătul, poți vedea un certificat de securitate. În schimb, dacă faci cumpărături de pe telefonul mobil, este bine să folosești aplicația magazinului respectiv. Ai grijă să o descarci dintr-o sursă sigură (App Store, Google Play etc.). De asemenea, este important ca acel magazin online de unde vrei să cumperi să fie unul de încredere.
6. Folosește un card separat pentru cumpărături, pe care să îl încarci numai cu banii necesari unei achiziții cu câteva momente înainte de a face plata. Astfel, dacă datele sunt, totuși, compromise, nu ți se vor fura mai mulți bani din contul respectiv. Pentru a te asigura că suma retrasă din cont nu este mai mare decât ar trebui, este bine să verifici regulat extrasele de cont.
7. Fă plăți prin sistemul 3DSecure. Acesta asigură o securitate sporită prin folosirea unei parole care trebuie introdusă în momentul efectuării unei plăți online. Aceasta nu este înscrisă pe card și doar tu o cunoști. Astfel, chiar dacă o altă persoană reușește să-ți aflele datele notate pe card, nu va putea face tranzacții în numele tău pentru că sistemul nu îi permite dacă nu știe această parolă. Poți afla mai multe informații despre acest sistem de plată securizată pe site-urile băncilor (de exemplu, la BRD sau la Raiffesen).
8. Raportează orice eveniment cu potențial de fraudă. În acest sens, băncile îți pun la dispoziție un număr de telefon la care le poți apela oricând.
Notă: Materialul de față face parte dintr-o serie de articole dedicate fenomenului Black Friday, cu scopul de informare a cumpărătorilor în privința drepturilor pe care le au în relația cu comercianții. Articolele din această serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (2)