Codul civil interzice ferm orice practici medicale prin care se modifică anumite caractere genetice ale omului și merge până la interzicerea oricăror proceduri medicale ce permit cuplurilor să aleagă dacă viitorul copil va fi fată sau băiat.
Tehnicile de reproducere umană asistată (inseminarea artificială, spre exemplu) sunt interzise de Codul civil dacă ele servesc la alegerea sexului viitorului copil. Singura situație în care părintele poate să aleagă dacă copilul său va fi fată ori băiat este cea în care există suspiciuni rezonabile că poate moșteni o boală gravă legată de sexul acestuia.
Cu toate acestea, interdicția din Codul civil nu este dublată și de o sancțiune în legea penală. Altfel spus, nu răspunde penal nici medicul sau clinica medicală care promite că viitorul copil va fi fată/băiat, nici mama sau cuplul care o cere.
Dacă vă întrebați însă de ce Codul civil vine cu o atare prevedere, trebuie să vă gândiți la ce înseamnă o practică de eugenie (interzisă ca atare prin lege) și de ce nu ar fi tocmai corect să schimbăm cursul normal al lucrurilor. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, eugenia este o teorie care urmărește îmbunătățirea rasei umane prin măsuri genetice precum alegerea părinților, sterilizarea ș.a.m.d.
Practicile eugenice sunt contra legilor naturii, încercându-se obținerea unor oameni care prezintă cu toții aceleași calități, pretins mai bune decât ale celorlalți. Un exemplu suficient de bun în acest sens l-a reprezentat holocaustul. De atunci, ideea că speciei umane nu i se poate aduce atingere prin practicile eugenice a fost ridicată la rang de principiu în numeroase țări din lume, inclusiv prin Carta Europeană a Drepturilor Omului.
Dacă ți-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem și altele. Le găsești pe toate aici.
Comentarii articol (0)