Articol scris de Adriana Moscu
Copiii învață despre lume și obiceiuri imitând ceea ce văd în familie, apoi la cei apropiați și în societate, în mediile în care se învârt. Cu cât are în jurul lui mai mulți fumători, cu atât creşte riscul de a se apuca și el de fumat cât mai curând.
Ideal ar fi ca micuțul să nu fie în niciun fel expus fumatului, așa că dacă în familia voastră încă se fumează, e momentul să renunțați acum la acest viciu. Dacă nu de dragul sănătății voastre, atunci pentru sănătatea copilului.
Iată cum să abordezi acest subiect delicat, astfel încât copilul tău să nu fie tentat de fumul țigării.
Fumatul – statistici îngrijorătoare
- Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe site-ul OMS, jumătate dintre fumători mor din cauza fumatului;
- Tutunul omoară șase milioane de oameni anual. Peste cinci milioane dintre aceste decese sunt cauza directă a fumatului, în timp ce 600.000 reprezintă non-fumătorii expuși la fumul de țigară;
- Aproape 80% din cei 1 miliard de fumători din întrega lume trăiesc în țări cu venituri medii sau mici pe cap de locuitor;
- În unele țări, copiii din familiile nevoiașe sunt angajați la ferme care produc tutun pentru a rotunji veniturile familiei; acești copii sunt predispuși la “boala tutunului verde”, cauzată de nicotina absorbită prin piele în momentul în care manevrează frunzele ude de tutun;
- La bebeluși, fumatul pasiv cauzează sindromul morții subite;
- La femeile însărcinate, fumatul activ poate duce la pierderea sarcinii, iar cel pasiv la naștere prematură sau greutate mică la naștere;
- Aproape jumătate dintre copiii lumii respiră aer poluat de fumul de tutun din spațiile publice.
Vorbește-i despre fumat în termeni negativi
Studiile arată că mulți dintre noi nu suntem conștienți de gravitatea consecințelor fumatului activ și pasiv.
Repetă-i copilului tău că fumătorii se îmbolnăvesc mai ușor și mor mai tineri, de diverse forme de cancer, boli de inimă, probleme cu plămânii etc.
Adu-i la cunoștință și efectele imediate: înnegrirea și carierea dinților, sângerarea gingiilor, un păr îmbâcsit, care miroase urât, haine și respirație urât mirositoare. Toate acestea au ca efect îndepărtarea celor din jur de cel care fumează și, în final, izolarea lui de societate.
Dacă este iubitor de sport, spune-i copilului despre efectele negative pe care le are fumatul asupra performanțelor sportive: încetinirea vitezei de reacție, apariția frecventă a oboselii.
Mai ales în cazul în care ai o fetiță, explică-i în ce fel fumatul poate duce la probleme la nivelul pielii: îmbătrânirea prematură a tenului, înnegrirea sau apariția petelor maronii la nivelul buzelor, apariția acneei.
Dacă e la vârsta preadolescenței sau adolescenței, spune-i că respirația unui fumător este cât se poate de neplăcută. În condițiile acestea, fumatul s-ar putea să-i năruiască orice șansă de a experimenta prea curând fiorii primului sărut.
Ajută-l să înțeleagă că țigările conțin nenumărate substanțe nocive (mai exact, peste 7.000, dintre care 250 extrem de dăunătoare și 70 care pot provoca diferite forme de cancer), printre care și nicotina - un drog care creează dependență. Odată ce s-a apucat de fumat, îi va fi foarte greu să renunțe, chiar și dacă își dorește asta.
Fii un model pentru el - renunță la fumat
Dacă nu fumezi, copilul tău a primit deja cel mai bun mesaj antifumat. Din nefericire, copiii ai căror părinți fumează sunt de două ori mai predispuși în a aprinde o țigară mai devreme sau mai târziu.
Totuși, discută cu el și în acest caz: spune-i că speri să înțeleagă din greșeala ta și să nu o repete. Spune-i că nu erai cu adevărat conștientă de riscurile de sănătate la care te-ai expus când te-ai apucat de fumat și că, dacă ai putea da timpul înapoi, nu ai mai pune niciodată o țigară în gură.
Ocupă-i timpul cu folos
Cu cât îl implici în mai multe activități creative sau sportive, cu atât copilul sau adolescentul tău va fi mai puțin interesat să cadă în ispita de a aprinde o țigară.
Cum afli dacă a fumat
Întreabă-l ce părere are despre fumat și dacă s-a întâmplat să încerce sau să-i vadă pe colegii lui făcând asta. Dacă va nega într-o primă fază, poți să-i spui, pe un ton prietenos, că și tu ai experimentat la vârsta ta și că mai toți copiii o fac din curiozitate. Că nu e nimic grav, dar ai vrea să știi ce impresie i-a lăsat.
Așa am aflat eu de la fiica mea de 14 ani, în urmă cu o lună, cum a încercat să tragă două fumuri dintr-o țigară pe când se plimba în parc cu o prietenă. Inițial, a negat, apoi a recunoscut. Mi-a spus că s-a înecat rău, că a intrat în panică și că țigara are un gust atât de amar și de neplăcut că va fi ultima oară când se va atinge de ea.
Și știți ceva? Am crezut-o!
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)