Posibilitatea deducerii TVA și a facturării după reînregistrare, pentru perioadele în care firmele au avut codul de TVA anulat, a fost introdusă în Codul fiscal la 1 ianuarie 2017. Totuși, pentru a putea fi pusă în practică, aceasta trebuia detaliată în normele actului normativ. Prin urmare, joi a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr. 284/2017, ce include regulile pentru deducerea TVA din perioada de anulare a codului și facturarea din aceeași perioadă, aceasta aplicându-se deja de la momentul publicării.
Mai exact, firmele cu codul anulat, ce se reînregistrează în scopuri de TVA, își pot deduce taxa pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii din perioada anulării prin înscrierea acesteia în primul decont de TVA depus după reînregistrare, se arată în actul normativ. Totodată, deducerea se poate face și prin înscrierea taxei într-un alt decont de după reînregistrare. Aici, de precizat este că deducerea taxei se face în limitele și în condițiile articolelor 297-302 din Codul fiscal (referitoare, în esență, la regimul deducerilor), chiar dacă factura nu cuprinde codul de TVA al persoanei impozabile.
„După înregistrarea în scopuri de taxă (...), persoana impozabilă trebuie să emită facturi în care să înscrie distinct taxa pe valoarea adăugată colectată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, care nu se înregistrează în decontul de taxă depus (...), în secțiunea «Taxa pe valoarea adăugată colectată»”, este explicat în documentul amintit.
Dreptul de deducere se naște la momentul exigibilității taxei, este precizat în Codul fiscal, la articolul 297. Practic, orice companie este îndreptățită să deducă taxa aferentă achizițiilor, dacă acestea sunt folosite pentru operațiuni precum cele taxabile sau cele scutite de taxă. Referitor la condițiile pentru exercitarea dreptului de deducere, vorbim, printre altele, de existența unei facturi sau a declarației vamale de import.
În continuarea articolului, abonații serviciului AvocatNet.ro Premium pot citi despre:
- cele patru soluții ce se aplică în funcție de cum au acționat firmele în perioada anulării codului de TVA: taxă colectată și factură neemisă, taxă colectată și factură emisă, taxă necolectată și factură emisă, taxă necolectată și factură neemisă;
- exemple concrete de emitere a facturilor după reînregistrarea în scopuri de TVA;
- informații despre depunerea decontului de TVA (formularul 300) și a declarației de taxă colectată datorată de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat (formularul 311).
Ce soluții se aplică în funcție de situația firmei
Având în vedere felul în care o firmă a acționat în perioada în care a avut codul de TVA anulat, autoritățile au reglementat patru situații diferite și soluțiile aferente.
1. TVA colectată și factură neemisă
Prima situație ce a fost inclusă de joi în normele Codului fiscal este cea în care firma a colectat TVA pentru operațiunile taxabile, a depus declarația privind taxa colectată ce trebuie plătită, însă n-a emis facturi.
Astfel, după reînregistrarea în scopuri de TVA, firma „trebuie să emită facturi pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, care să includă informațiile obligatorii prevăzute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal (informațiile obligatorii dintr-o factură, precum numărul de ordine sau data emiterii facturii - n. red.), inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, care a fost colectată în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat”, este lămurit în HG nr. 284/2017.
Dacă între taxa colectată în perioada anulării codului de TVA și taxa înscrisă în facturile emise după reînregistrare nu există diferențe, facturile nu se vor include în decontul de TVA (adică în formularul 300), în secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată colectată”.
2. TVA colectată și factură emisă
O a doua situație identificată de autorități este cea în care compania a colectat TVA pentru operațiunile taxabile, a depus declarația privind TVA colectată ce trebuie plătită și a emis facturi.
În acest caz, după reînregistrare, contribuabilul trebuie să emită facturi de corecție. „În situația în care nu există diferențe între taxa colectată în perioada în care persoana impozabilă a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat și taxa înscrisă în facturile emise după reînregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile, facturile emise după reînregistrare nu se includ în decontul de taxă depus (...), în secțiunea «Taxa pe valoarea adăugată colectată»”, dispune hotărârea Executivului.
3. TVA necolectată și factură emisă
A treia situație posibilă este cea în care compania n-a colectat TVA pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile făcute în perioada cu codul de TVA anulat, n-a depus declarația privind TVA colectată ce trebuie plătită, dar a emis facturi.
După reînregistrarea în scopuri de TVA, contribuabilul trebuie să emită, de asemenea, facturi de corecție. Facturile nu se înscriu în decontul de TVA, în secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată colectată”, dacă nu sunt diferențe între taxa ce trebuia colectată în perioada anulării codului și taxa din facturile emise după reînregistrare, ci în declarația referitoare la TVA colectată datorată de contribuabilii al căror cod a fost anulat (adică în formularul 311).
„Persoana impozabilă datorează obligații fiscale accesorii (...) de la data la care avea obligația să plătească TVA aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile, efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, și până la data plății taxei, în baza declarației sus-menționate”, este subliniat în HG nr. 284/2017.
4. TVA necolectată și factură neemisă
În fine, a patra situație este cea în care contribuabilul n-a colectat TVA pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile făcute în perioada în care a avut codul anulat, n-a depus declarația privind TVA colectată ce trebuie plătită și n-a emis facturi.
Dacă nu sunt diferențe între taxa ce trebuia colectată în perioada de anulare a codului de TVA și taxa din facturile emise după reînregistrarea în scopuri de TVA, facturile emise după reînregistrare nu se înscriu în decontul de TVA, în secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată colectată”, ci în declarația referitoare la TVA colectată datorată de contribuabilii al căror cod a fost anulat (formularul 311).
Și în acest caz, „persoana impozabilă datorează obligații fiscale accesorii (...) de la data la care avea obligația să plătească TVA aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile, efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, și până data plății taxei, în baza declarației sus-menționate”, conform actului normativ.
***
În situațiile expuse mai sus, dacă există diferențe între taxa colectată/ce trebuia colectată în perioada de anulare a codului și taxa din facturile emise după reînregistrare, în decontul de TVA se înscriu numai aceste diferențe (în secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată colectată”). Regulile referitoare la emiterea de facturi după reînregistrare este posibilă doar pentru reînregistrările în scopuri de TVA efectuate începând cu 1 ianuarie 2017.
În altă ordine de idei, documentul mai prevede că „persoanele impozabile care au efectuat achiziții de la furnizori/prestatori în perioada în care aceștia au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat își exercită dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile respective, în limitele și condițiile prevăzute la art. 297-302 din Codul fiscal, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator (...), prin înscrierea taxei în primul decont de taxă (...) depus după reînregistrarea furnizorului/prestatorului sau, după caz, într-un decont ulterior”.
Notă: În fișierul anexat acestui articol puteți consulta patru exemple oferite de Executiv pentru emiterea facturilor după reînregistrarea în scopuri de TVA.
Când se pot depune decontul de TVA și declarația de taxă colectată
Decontul de TVA sau, pe scurt, formularul 300, este reglementat actualmente de Ordinul Fiscului nr. 591/2017, iar acesta se poate depune în funcție de perioada fiscală. Concret, transmiterea se poate face:
- lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se depune decontul;
- trimestrial, până la data de 25 a primei luni din trimestrul următor;
- semestrial, până la data de 25 a primei luni din semestrul următor;
- anual, până la data de 25 ianuarie a anului următor;
- până la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele două luni ale aceluiași trimestru calendaristic.
În situația în care formularul ar trebui depus până la data de 25 a lunii decembrie a anului, acesta se transmite până la data de 21 decembrie. Iar dacă 21 decembrie se întâmplă să fie zi nelucrătoare, depunerea se face până în ultima zi lucrătoare de dinaintea datei de 21 decembrie. Formularul 300 se depune la organul fiscal competent în format PDF, cu fișier XML atașat, pe CD, alături de varianta tipărită a acestuia, sau se transmite online. Documentul se completează cu ajutorul programului de asistență gratuită al Fiscului.
În ceea ce privește formularul 311 (inclus în Ordinul Fiscului nr. 795/2016), adică declarația privind TVA colectată datorată de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat, depunerea se poate face:
- până la data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrările de bunuri/prestările de servicii și/sau pentru achizițiile de bunuri și/sau de servicii pentru care persoanele impozabile sunt obligate la plata TVA, efectuate de persoanele impozabile cu codul de TVA anulat, din oficiu, în situația în care exigibilitatea taxei pentru aceste operațiuni intervine în perioada în care persoanele impozabile n-au cod valabil de TVA;
- până la data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrările de bunuri efectuate prin organele de executare silită, de către persoanele impozabile inactive sau cu cod de TVA anulat, livrări efectuate după anularea înregistrării în scopuri de TVA;
- până la data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrări de bunuri/prestări de servicii, efectuate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA, în situația în care exigibilitatea taxei pentru aceste operațiuni intervine, potrivit sistemului TVA la încasare, în perioada în care persoanele impozabile n-au cod valabil de TVA.
Formularul 300 se depune la organul fiscal în a cărui evidență firma este înregistrată ca plătitoare de impozite și taxe. Acest lucru se poate face, direct sau prin împuternicit, la registratură ori la poștă, prin scrisoare recomandată.