Piața RCA este acoperită doar de către societățile autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară să încheie asigurări obligatorii pentru mașini. Astfel, în prezent există 11 asemenea firme, după cum urmează:
- Allianz-Țiriac Asigurări;
- Generali România Asigurare-Reasigurare;
- Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group;
- Euroins România Asigurare-Reasigurare;
- Omniasig Vienna Insurance Group;
- Groupama Asigurări;
- Uniqa Asigurări;
- City Insurance;
- Grawe România Asigurare;
- DallBogg;
- Euro Insurance DAC.
Ultimele două firme de pe listă au primit de curând acordul pentru a încheia în România contracte RCA, prima dintre ele fiind din Bulgaria, iar a doua - din Irlanda. În ultimii doi ani, societățile Astra și Carpatica Asig au ieșit de pe piața RCA, deoarece au intrat în procedura de faliment, în timp ce Grawe a fost singura noutate din acest segment al asigurărilor.
Toți proprietarii de mașini din România trebuie să încheie asigurarea obligatorie RCA, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 54/2016, altfel riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei și reținerea certificatului de înmatriculare. Asigurarea are drept scop acordarea de despăgubiri în caz de accident auto.
„Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. (...) Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat și asigurătorul RCA”, scrie în ordonanță, cu precizarea că documentul reprezintă titlu executoriu pentru ratele scadente și neachitate.
În momentul de față, tarifele contractelor RCA sunt plafonate temporar, măsură ce este valabilă până la jumătatea lunii mai 2017. Astfel, proprietarii de mașini trebuie să știe că asigurătorii au de respectat un set de tarife maxime pentru toate categoriile de autovehicule, acestea fiind detaliate aici.
Cadrul legal al asigurărilor RCA a fost schimbat în cursul anului 2016. Printre noutățile apărute se numără schimbarea sistemului de bonusare sau penalizare a șoferilor la înnoirea asigurării, înlocuirea documentului cu care se poate face dovada asigurării RCA și reglementarea faptului că, pentru cei care achită în rate, contractul RCA este titlu executoriu.
Notă: Informații pe larg despre tarifele aplicabile în prezent pe piața RCA pot fi găsite în acest articol.
Comentarii articol (0)