După aprobarea prin lege a programului Start-up Nation România, Ilan Laufer, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a făcut câteva precizări cu privire la eligibilitatea cheltuielilor cu TVA-ul în cadrul acestei linii de finanțare.
Astfel, deși TVA-ul nu a fost prevăzut drept o cheltuială eligibilă în cadrul normelor metodologice publicate în consultare publică, oficialii MMACA au promis, în cadrul a numeroase conferințe de presă susținute prin țară în ultimele săptămâni, că întreprinderile neplătitoare de TVA, care vor solicita sprijin financiar nerambursabil în cadrul programului Start-up Nation România, vor putea deduce această cheltuială din bugetul proiectului.
În acest context, Ilan Laufer a anunțat pe 27 aprilie că antreprenorii care se înscriu şi care vor fi acceptaţi în programul Start-up Nation vor avea automat opţiunea de a fi plătitori de TVA, în urma unei proceduri simplificate, evitându-se astfel întregul proces anevoios de obținere a codului de plătitor de TVA. În acest caz, însă, firmele care optează pentru statutul de plătitor de TVA vor suporta din fonduri proprii această cheltuială.
Recent, secretarul Comisiei parlamentare pentru industii și servicii, Roxana Mînzatu, a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că în procesul de implementare a programului Start-up Nation se vor utiliza atât mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate, cât și cel al cererilor de plată.
Firmele plătitoare de TVA vor suporta integral valoarea acestei taxe
Concret, pentru a intra în posesia ajutorului financiar nerambusabil, antreprenorii vor urma procedura descrisă mai jos:
- după primirea facturilor pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, acceptate la plată, beneficiarul va depune la Oficiile Teritoriale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație cererea de plată însoțită de documentele justificative aferente acesteia;
- în cazul în care întreprinderea va fi înregistrată ca plătitoare de TVA, această cheltuială nu va fi considerată eligibilă în cadrul proiectului;
- în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data depunerii de către beneficiar a cererii de plată, finanțatorul va efectua verificarea cererii de plată. După efectuarea verificărilor, în limita creditelor bugetare alocate, se virează beneficiarului valoarea cheltuielilor aprobate într-un cont distinct deschis la Trezorerie, mai puțin valoarea TVA;
- după încasarea sumelor virate, beneficiarul trebuie să depună, în același cont, valoarea cheltueililor neeligibile (în acestă categorie se va încadra TVA, dar și eventualele cheltuieli respinse la plată de către finanțator sau valorile ce depășesc pragul de 200.000 de lei);
- în termen de cel mult zece zile de la data încasării sumelor virate de către finanțator, beneficiarii au obligația de a efectua plăți către furnizorii proiectului și să depună dosarul cererii de rambursare, justificând astfel utilizarea ajutorului financiar nerambursabil încasat.
Procedura de plăți este identică și în cazul firmelor neplătitoare de TVA, cu mențiunea că, în cazul lor, finanțatorul va aproba la plată și valoarea TVA-ului aferent cheltuielilor eligibile.
Cheltuielile cu salariile se vor plăti integral de către beneficiari și se vor deconta ulterior
Cheltuielile salariale vor fi eligibile pe o perioadă de cel mult șase luni, conform comunicatului de presă al secretarului Comisiei parlamentare pentru industii și servicii, ceea ce va fi un real ajutor pentru perioada de început a afacerii.
În cazul acestor cheltuieli, antreprenorii trebuie să dispună de resurse financiare proprii sau obținute în urma contractării unor credite bancare. După ce salariile vor fi achitate, beneficiarul va întocmi o cerere de rambusare, atașând documentele justificative necesare (cel puțin ștat de plată și ordin de plată). În lipsa unor informații precise, putem estima faptul că decontarea cheltuielilor cu salariile se va face astfel:
- la finalul celor șase luni, urmând a fi decontate integral salariile plătite angajaților în această perioadă;
- lunar, urmând ca finanțatorul să-și rezerve un anumit termen pentru procesarea cererilor de rambusare. În acest caz, este posibil ca întreprinderea să efectueze plăți pentru salariile aferente lunii următoare, înainte de a încasa efectiv ajutorul nerambursabil pentru salariile lunii anterioare.
Și cheltuielile cu utilitățile și chiriile ar putea fi decontate
Deși nu au fost oferite, până în acest moment, informații cu privire la modalitatea prin care finanțatorul va deconta beneficiarilor cheltuielile cu utilitățile și chiria spațiului de lucru, putem specula că modalitatea aleasă va fi tot cea a cererilor de rambursare.
Dacă în cazul cheltuielilor necesare realizării investiției (mașini, utilaje, echipamente, autoutilitare, site de prezentare etc.) furnizorul va emite o singură factură și va livra o singură dată bunurile și serviciile contractate, cheltuielile cu salariile, utilitățile și chiria au caracter repetitiv în perioada de implementare a proiectului. Astfel, finanțatorul poate alege să deconteze cheltuielile pe care beneficiarul deja le-a achitat din fonduri proprii, optând astfel pentru mecanismul cererii de rambursare.
Atenție! Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței privind Start-up Nation NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.