O firmă înregistrată ca fiind plătitoare de TVA va emite facturi incluzând această taxă către clienții finali și va putea deduce taxa rezultată din achizițiile pe care le face. În același timp, o firmă neplătitoare de TVA plătește această taxă către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări de care are nevoie în derularea activității sale, dar va emite către clienții săi facturi fără TVA, fiind astfel în imposibilitatea de a-și deduce această cheltuială.
La prima vedere, sunt avantajate firmele plătitoare de TVA, însă, în cazul implementării unui proiect finanțat din fonduri nerambusabile, intervin și alte criterii pe care trebuie să le iei în calcul. Iată mai jos ce criterii trebuie să urmărești înainte de a alege statutul societății privind plata TVA.
1. Valoarea investiției inițiale
În cazul în care activitatea pe care vrei să o desfășori necesită o investiție inițială consistentă, vei plăti și TVA aferent achizițiilor pe care le vei face: furnizorii de echipamente, utilaje, dotări sau mobilier vor fi, cel mai probabil, plătitori de TVA și vor emite facturi adăugând această taxă pentru bunurile, serviciile sau lucrările pe care ți le vor oferi.
Dacă vei alege statutul de neplătitor de TVA, vei putea deduce această cheltuială suplimentară prin intermediul finanțării oferite de programul Start-up Nation România, ceea ce ar însemna un avantaj pe termen scurt. În caz contrar, dacă vei alege statutul de plătitor de TVA, această cheltuială nu va mai fi eligibilă în cadrul programului, urmând să primești, din partea statului, doar banii pentru valoarea fără TVA a investiției inițiale. Cum însă factura va trebui achitată integral, va trebui să susții din fonduri proprii valoarea tuturor cheltuielilor neeligibile.
Ținând cont doar de valoarea investiției inițiale, vor fi avantajate firmele neplătitoare de TVA. Totuși, sunt și alte aspecte extrem de importante, iar decizia privind situația fiscală a societății nu poate fi bazată doar pe acest criteriu.
2. Specificul activității
În funcție de activitatea desfășurată, poți beneficia de o cotă de TVA redusă sau chiar de eliminarea acesteia. Iată doar câteva exemple:
De cotă zero de TVA se bucură, spre exemplu, firmele ce organizează cursuri de formare profesională acreditate de către Agenția Națională pentru Calificări (ANC) , însă doar pentru această activitate. Cota de 5% la TVA va fi aplicată activităților de editare și comercializare a manualelor școlare, a cărților și a revistelor. Cota de 9% poate fi aplicată de către hotelurile, pensiunile și de către alte unități pentru serviciile de cazare turistică, dar și de către farmacii la vânzarea de medicamente, de societăți cu activitate în vânzarea de produse ortopedice.
Atunci când alegi sau modifici statutul fiscal al firmei, trebuie să ții cont și de activitatea pe care urmează să o desfășori. Astfel, ar fi o greșeală să te înregistrezi ca plătitor de TVA, dacă vei organiza în viitor cursuri acreditate ANC. De asemenea, o firmă plătitoare de TVA va plăti, în cadrul programului Start-up Nation România, această taxă în perioada de implementare a proiectului, dar o va deduce de la stat cu întârziere, dacă editează cărți și reviste.
Judecând doar pe baza acestui criteriu, statutul de plătitor de TVA este potrivit, spre exemplu, unei firme de producție a mobilierului, care va factura cu 19% mobila livrată clienților săi, având astfel posibilitatea de a-și deduce mai rapid TVA-ul achitat din surse proprii la realizarea investiției inițiale.
3. Stuctura partenerilor comerciali
Atunci când alegi statutul de plătitor sau neplătitor al firmei tale, gândește-te cine vor fi partenerii tăi comerciali.
Dacă principalii tăi furnizori vor fi firme plătitoare de TVA, va fi în interesul tău să poți deconta această cheltuială suplimentară pe care o vei face de fiecare dată când achiziționezi bunuri, servicii sau lucrări. În caz contrar, atunci când furnizorii tăi sunt neplătitori de TVA, alegerea statutului fiscal nu te influențează: vei achiziționa bunuri, servicii și lucrări fără această taxă, iar decizia privind alegerea statutului fiscal ar trebui să țină cont doar de clienții cărora le vinzi produsele sau bunurile tale.
Astfel, dacă printre clienții tăi vor fi preponderent persoane fizice sau firme neplătititoare de TVA, ar fi înțelept să rămâi neplătitor de TVA, diminuând astfel valoarea facturilor pe care ei vor fi nevoiți să le achite. Atunci când clienții tăi sunt plătitori de TVA, va trebui să alegi statutul de plătitor de TVA.
4. Volumul cifrei de afaceri preconizat
Conform prevederilor Codului fiscal, firmele ce înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 65.000 de euro / an vor deveni, în mod obligatoriu, plătitoare de TVA. Astfel, dacă anticipezi o cifră de afaceri mai mică de acest prag, soluția potrivită ar fi să alegi statutul de neplătitor de TVA, dacă proiectul tău va fi selectat în cadrul programului Start-up Nation România: vei primi valoarea acestei taxe prin decontarea din fonduri nerambursabile la momentul efectuării investiției inițiale.
O firmă neplătitoare de TVA scapă de unele declarații fiscale
Dacă aceste criterii enumerate mai sus te vor conduce la concluzia că firmei tale i se potrivește cel mai bine statutul de neplătitor de TVA, atunci vei scăpa de obligația de a depune periodic declarațiile fiscale privind TVA-ul (sau, mai bine zis, contabilul tău va fi cel ce va scăpa de această obligație).
În anumite condiții, îți poți modifica opțiunea privind plata TVA
Dacă firma ta înregistrează venituri de peste 65.000 de euro, schimbarea din neplătitor de TVA în plătitor de TVA va fi obligatorie din momentul în care acest prag va fi depășit, însă este opțională în cazul firmelor cu cifre de afaceri mai mici. O firmă plătitoare de TVA nu poate alege statutul de neplătitor decât dacă cifra de afaceri a ultimului an nu a fost mai mare de 65.000 de euro, iar pragul nu a fost atins nici pentru anul în curs.
Iată și un exemplu de calcul
Cazul unei firme ce organizează cursuri de formare profesională acreditate ANC, neplătitoare de TVA:
În acest caz, serviciile de formare profesională vor fi facturate cu TVA zero. Dacă valoarea facturilor emise într-un an însumează 100.000 de lei, TVA-ul va rămâne zero. Dacă în cursul acestui an ai achiziționat un laptop de 2.000 de lei și un videoproiector de 3.000 de lei, TVA-ul cumulat va fi de 950 de lei. Cheltuiala cu TVA nu va putea fi recuperată. În acest caz, simplificând în continuare exemplul nostru, firma va înregistra la finalul anului un profit brut de 100.000 de lei – 5.950 de lei = 94.050 de lei.
Cazul unei firme ce organizează cursuri de formare profesională neacreditate ANC, plătitoare de TVA:
Facturile emise clienților, în acest caz, vor avea TVA de 19%. Păstrând exemplul anterior, la o cifră de afaceri de 100.000 de lei, adăugând TVA-ul aferent, încasările totale ale societății vor fi de 119.000 de lei. Presupunând că vei face aceeași achiziție de mai sus în decursul unui an, rezultă că vei achiziționa bunuri în valoare totală de 5.000 de lei și vei plăti un TVA total de 950 de lei.
Diferența dintre TVA-ul încasat de la clienți și TVA-ul plătit furnizorilor va trebui plătită statului. Astfel, vei plăti statului 19.000 de lei – 950 de lei = 18.050 lei. Cheltuiala cu TVA-ul achitat furnizorilor de echipamente IT va fi recuperată, fiind dedusă din valoarea taxei plătite statului. Simplificând, societatea va avea, în acest caz, încasări totale de 119.000 de lei și va achita către furnizori 5.950 de lei și către stat 18.050 de lei. Profitul brut va fi de 95.000 de lei, mai mare decât în exemplul anterior cu exact 950 de lei, valoarea TVA-ului achitat furnizorilor, însă recuperat de această dată.
Totuși, întrebarea la care va trebui să răspunzi singur este dacă clienții tăi vor accepta să plătească facturi mai mari cu 19%, neputând reduce această taxă. Dacă această creștere a prețului de vânzare îți va afecta nivelul veniturilor, ar fi indicat să rămâi neplătitor de TVA, chiar dacă profitul va fi mai mic.
Concluzie: Alege în funcție de activitatea pe care o vei desfășura
În concluzie, atunci când societatea va avea o cifră de afaceri redusă, iar principalii tăi clienți vor fi persoane fizice, decizia potrivită ar fi să rămâi neplătitor de TVA. În plus, prin intermediul programului Start-up Nation, vei putea recupera TVA-ul aferent investiției inițiale.
Dacă, în schimb, anticipezi că vei înregistra o cifră de afaceri mai mare, iar clienții tăi vor fi persoane juridice plătitoare de TVA, atunci ar trebui să te înregistrezi, la rândul tău, ca plătitor de TVA. Chiar dacă nu vei putea recupera TVA-ul aferent investiției inițiale prin intermediul programului Start-up Nation, vei putea deduce de la stat această taxă, pe măsură ce-ți desfășori activitatea.