ANAF a publicat miercuri lista practicienilor în insolvență agreați pentru procedurile în care sunt implicați contribuabilii cu datorii fiscale însemnate. Practicienii care se află pe această listă pot participa, în viitor, la selecțiile unde se caută administratori sau lichidatori judiciari pentru procedurile de insolvență ale debitorilor administrați de ANAF.
În urma îndeplinirii criteriilor stabilite în Ordinul ANAF nr. 2442/2016, au fost agreați 484 de practicieni la nivel național, au fost descalificați 287 și 42 de candidați au fost respinși.
Conform acestui ordin, lista se actualizează ori de câte ori intervin situații care impun eliminarea unora dintre practicieni de pe listă sau când apar alte motive care impun actualizarea ei. De asemenea, lista poate fi completată cu alți practicieni, între timp.
Cei care vor să fie agreați de ANAF trebuie să depună anumite documente, în termenul cerut, altfel va fi respinsă ca tardivă:
- o scrisoare de intenție;
- un act justificativ eliberat de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, din care să rezulte forma de exercitare a profesiei;
- certificatul de atestare fiscală;
- o copie certificată de pe poliţa de asigurare de răspundere profesională a ofertantului, în vigoare la data depunerii ofertei;
- o declaraţie pe propria răspundere privind dotarea practicianului cu: computer, abonament la Buletinul insolvenței; acces la internet; adresă de e-mail; imprimantă; telefon mobil; telefon fix; fax.
Documentele trebuie depuse în original sau conform cu originalul, iar lipsa fie și numai a unuia dintre acestea atrage descalificarea ofertei practicianului.
Cum se face selecția pentru o procedură de insolvență?
"Ori de câte ori se pune problema propunerii sau a susţinerii/desemnării unui administrator sau a unui lichidator judiciar de către organele fiscale, Comisia de agreare şi selecţie sau, după caz, comisia de selecţie va efectua selecţia pentru desemnarea practicianului în insolvenţă, la solicitarea scrisă a organului fiscal care are calitatea de creditor fiscal", scrie în Ordinul ANAF nr. 2442/2016.
Practicienii agreați de ANAF pot să depună oferte financiare cu onorariul lunar și cel de succes, atunci când creditorul fiscal anunță că e în căutarea unui administrator/ lichidator judiciar pentru datornicul insolvent.
Una dintre cerințele principale pentru a fi selectat pentru o procedură de insolvență este ca practicianul agreat să nu fie în situație de incompatibilitate/ conflict de interese cu debitorul statului.
Desigur, unul dintre criteriile de selecție e tocmai onorariul pe care-l cere ofertantul și care trebuie să respecte prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 86/2006, precum și condițiile prețului stabilite în Codul civil.
Atenție! Important de știut este că, la nivel național, există mult mai mulți practicieni în insolvență, aceștia fiind listați aici.