Actul de aderare la un fond de pensii privat se poate semna și electronic, folosind o semnătură biometrică, potrivit Normei ASF nr. 8/2017 pentru modificarea și completarea Normei ASF nr. 1/2015, în vigoare de la publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 315, din 3 mai 2017.
"Actul individual de aderare se poate completa prin folosirea unor dispozitive electronice şi semna prin utilizarea semnăturii biometrice, în cazul în care administratorul fondului de pensii administrat privat la care persoana eligibilă (cel care aderă la fondul de pensii - n. red.) doreşte să adere deţine sistemele informatice necesare utilizării semnăturii biometrice în cadrul procesului de aderare", scrie într-o prevedere nou-introdusă în Norma ASF nr. 1/2015.
Dacă optează pentru semnarea electronică, cel care aderă la fondul de pensii nu mai trebuie să mai semneze și copia actului de aderare. Numai că opțiunea semnăturii electronice nu e valabilă și pentru cei care se transferă de la un fond la altul, care vor trebui să semneze documentele în mod obișnuit.
În același fel, prevederi referitoare la semnarea electronică a actelor de aderare au fost introduse și în Norma ASF nr. 2/2011 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii facultative, prin publicarea în același Monitor Oficial a Normei ASF nr. 9/2017 pentru modificarea și completarea Normei ASF nr. 2/2011.
Așadar, și cei care vor să adere la un fond de pensii facultative pot să semneze documentele de aderare electronic, cu ajutorul semnăturii biometrice, dacă administratorul fondului le pune la dispoziție această posibilitate. Dar nici în acest caz nu se pot folosi de semnătura electronică dacă vor să se transfere de la un fond la altul.
Notă: Semnătura biometrică este, de fapt, tot o semnătură de mână, pe care o facem pe un suport informatic special (de pildă, o tabletă). Noțiunea nu e tratată, la modul general, într-un act normativ, dar e explicată în acele acte care fac referire la ea. Prin cele două norme ASF, semnătura biometrică e definită ca semnătura olografă utilizată pe un suport informatic specializat care înregistrează anumite date cu privire la semnătură.
Fie că vrem, fie că nu, dacă avem până în 35 de ani și suntem angajați, o parte din contribuția la pensie (5,1%, mai exact) merge în mod obligatoriu către un fond de pensii administrat privat. Legislația nu le permite asiguraților să facă altceva cu acel procent din contribuția obligatorie și nici să-și retragă banii acumulați în fondul privat. Ceea ce pot face asigurații este să se mute la un alt fond de pensii, considerat de ei mai avantajos. Despre contribuția la fondurile de pensii puteți afla mai multe de aici.
În ceea ce privește fondurile de pensii facultative, contribuția nu e obligatorie, ci reprezintă mai degrabă un mod de a investi într-o pensie mai bună. Însă chestiunea retragerii banilor depuși în fondurile private de pensii facultative nu este atât de simplă nici în acest caz, așa cum explica redacția noastră în acest articol.
Comentarii articol (0)