Economia românească crește cu bani din străinătate, ne spune capital.ro.
Un număr semnificativ de persoane din țara noastră supraviețuiesc cu banii pe care îi primesc de la persoane din familia lor care lucrează în străinătate. Remiterile celor plecați au scăzut însă, deși numărul celor care pleacă este tot mai mare.
Recent au avut loc discuţii legate de nivelul investiţiilor directe din primele două luni ale anului (ultimele date disponibile ale BNR), pe marginea faptului că reprezentanţii guvernului au anunţat o creştere, dar printre cifre se putea identifica şi o scădere. În esenţă, investiţiile nete din ianuarie şi februarie au însumat 654 milioane euro, în creştere de la 644 milioane euro în primele două luni ale anului trecut. Dar această cifră ia în calcul şi sumele pe care românii le-au investit în străinătate şi le scade din total, iar investiţiile nerezidenţilor în România au fost de 655 milioane euro anul acesta şi de 661 milioane euro anul trecut. Însă cel puţin la fel de importantă este valoarea participaţiilor la capital, inclusiv profituri investite, care a fost de 742 milioane euro anul acesta şi de 488 milioane euro anul trecut.
Cireşele româneşti ajung în pieţe după 15 mai. Producţia din acest an este în mare parte distrusă, iar preţurile vor fi pe măsură, ne informează economica.net.
În piețele bucureștene au apărut cireșe de import și cu 50 de lei kilogramul. Cele românești, din soiuri timpurii, vor apărea însă după 15-20 mai, dar prețurtile vor fi destul de piperate. Reprezentanții producătorilor se așteaptă și la 20 de lei kilogramul, în condițiile în care prețul la poarta fermei ar putea fi de aproximativ 12 lei. Anul acesta, jumătate din producție a fost calamitată.
Cireșele românești sunt așteptate în piețe după 15-20 mai, când soiurile timpurii vor putea fi livrate de către producători. Până atunci, doritorii trebuie să scoată din buzunare 35 și chiar 50 de lei pe kilogramul de cireșe din import, provenite în special din Grecia, unde producția de anul acesta este una bună. Prețurile vor rămâne însă peste 10 lei kilogramul și spre finalul lunii, urmare a producției foarte slabe din acest an. Urmare a frigului și a grindinei, aproximativ 50% din producția de cireșe din soiuri timpurii a fost calamitată.
Comentarii articol (0)