Pierderea fiscală anuală poate fi recuperată, de către firmele plătitoare de impozit pe profit, din profiturile impozabile ale următorilor șapte ani consecutivi. Recuperarea este posibilă în ordinea înregistrării pierderilor, cu ocazia fiecărui termen de plată a impozitului pe profit.
„Pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora”, este lămurit la articolul 31 al Codului fiscal.
Rezultatul fiscal al unei societăți este calculat (trimestrial sau anual) ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate, se arată la articolul 19 al actului normativ, scăzându-se veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și adăugându-se cheltuielile nedeductibile. Atunci când este calculat rezultatul fiscal se mai au în vedere și elementele asemănătoare veniturilor și cheltuielilor, dar și pierderile fiscale.
Practic, un rezultat fiscal pozitiv al unei firme reprezintă profitul impozabil, în timp ce un rezultat fiscal negativ al aceleiași entități reprezintă o pierdere fiscală. Totodată, normele Codului prevăd că pierderea fiscală este, mai exact, suma înregistrată în declarația de impunere a anului precedent.
Totuși, atunci când vine vorba de companiile care au trecut, dintr-un motiv sau altul, la un regim de impozitare diferit de cel pe profit, legislația stabilește unele reguli speciale la recuperarea pierderilor fiscale. Concret, ne referim în mod special la firmele care au fost obligate să treacă la regimul de impozitare „micro” de la data de 1 februarie 2017 și la cele care au fost obligate să treacă la regimul de impozitare specific de la data de 1 ianuarie 2017.
În continuarea articolului poți citi despre:
- regulile de bază pentru recuperarea pierderii fiscale a firmei care a trecut la impozitarea „micro”;
- cum se recuperează pierderea din anii anteriori anului 2017, inclusiv în cazul celor care au plătit impozit pe profit până în ianuarie 2017;
- recuperarea pierderii fiscale în cazul ieșirii din sistemul de impozitare „micro” în cursul anului;
- regulile recuperării pierderii fiscale de către companiile care au trecut din ianuarie 2017 la impozitul forfetar (inclusiv un exemplu practic).
Situația 1: Compania a trecut de la profit la „micro”
De principiu, Codul fiscal dispune că societățile care s-au încadrat la impozitul „micro” și care anterior au avut pierdere fiscală o pot recupera abia de la data revenirii la impozitarea pe profit. Într-o asemenea situație, pierderea se recuperează între anul înregistrării ei și limita celor șapte ani consecutivi.
„Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidența prevederilor alin. (1) (recuperarea pierderii în următorii șapte ani consecutivi - n. red.) de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu (impozitul pe profit - n. red.). Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între anul înregistrării pierderii fiscale și limita celor 7 ani”, scrie în lege.
De exemplu, un contribuabil încadrat inițial la impozit pe profit a avut pierdere în anul X, din anul Y a trecut la impozit „micro”, iar din anul Z a revenit la impozitarea profitului. Astfel, acesta își poate recupera pierderea din anul X abia din anul Z, în limita celor șapte ani.
Aici, normele Codului fiscal, modificate în acest sens de Guvern la începutul lunii mai 2017, vin cu unele prevederi suplimentare valabile pentru firmele care au trecut de la 1 februarie 2017 la regimul de impozitare a veniturilor microîntreprinderii. Mai exact, „pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2017 se recuperează potrivit prevederilor art. 31 din Codul fiscal (la revenirea la impozit pe profit - n. red.), anul 2017 fiind considerat un singur an fiscal în sensul celor 7 ani consecutivi”, este precizat în norme.
Dacă este vorba de o pierdere fiscală din perioada 1-31 ianuarie 2017, în care firma plătea impozit pe profit, recuperarea acesteia se face (tot în baza regulilor generale) de la data revenirii la regimul de impozitare a profitului. Astfel, 2018 este primul an de recuperare a pierderii, în sensul celor șapte ani consecutivi, detaliază normele Codului fiscal.
În fine, autoritățile au mai reglementat și o altă situație: cea în care societatea revine la impozitarea pe profit în cursul anului 2017. Asta fie pentru că microîntreprinderea are un capital social minim de 45.000 de lei și optează pentru impozit pe profit, fie pentru că aceasta iese de la impozitarea „micro” prin depășirea plafonului de venituri de 500.000 de euro sau prin depășirea ponderii (peste 20%), în veniturile totale, a veniturilor realizate din consultanță și management.
În acest caz, în norme scrie că „pierderea fiscală înregistrată în perioada 1 ianuarie-31 ianuarie 2017 inclusiv este luată în calcul la stabilirea rezultatului fiscal aferent perioadei în care [contribuabilul] a redevenit plătitor de impozit pe profit, înaintea recuperării pierderilor fiscale din anii precedenți anului 2017, și se recuperează potrivit art. 31 din Codul fiscal (la revenirea la impozit pe profit - n. red.), începând cu anul 2018, în limita celor 7 ani consecutivi”. Aici, de precizat este că perioada în care firma redevine plătitoare de impozit pe profit nu este luată în considerare ca an fiscal în sensul celor șapte ani consecutivi.
Regulile de încadrare a firmelor la categoria microîntreprinderilor au suferit schimbări în ianuarie 2017, atunci când s-a majorat plafonul de venituri în funcție de care o companie trebuie să plătească impozitul „micro” sau impozitul pe profit. Astfel, societățile cu afaceri între 100.001 și 500.000 de euro în anul 2016, plătitoare de impozit pe profit în ianuarie 2017, au fost obligate să treacă de la 1 februarie 2017 la impozitul „micro”.
Situația 2: Compania a trecut de la profit la forfetar
Reglementări speciale referitoare la recuperarea pierderilor fiscale există și în privința firmelor care au trecut, din prima zi a anului curent, la plata impozitului specific aferent activităților de cazare și alimentație publică. Vorbim, în esență, de contribuabilii care, dacă nu apărea forfetarul, ar fi plătit impozit pe profit de la 1 ianuarie 2017.
Aceste reguli sunt incluse, în primul rând, în Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități. Concret, dacă o firmă a fost plătitoare de impozit specific și anterior a avut pierdere fiscală, aceasta se poate recupera abia de la data revenirii la regimul de impozitare a profitului.
„Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific unor activități și care anterior au realizat pierdere fiscală recuperează pierderea din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de titlul II din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare (impozitul pe profit - n. red.). Pierderea fiscală se recuperează în perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale și limita celor 7 ani”, este explicat în Legea impozitului specific.
De exemplu, un contribuabil încadrat inițial la impozit pe profit a avut pierdere în anul X, din anul Y a trecut la impozit forfetar, iar din anul Z a revenit la impozitarea profitului. Acesta își poate recupera pierderea din anul X abia din anul Z, în limita celor șapte ani consecutivi înregistrării pierderii. Pentru a lămuri contribuabilii, autoritățile au inclus un exemplu în normele Legii impozitului specific, intrate în vigoare în aprilie 2017:
„Un contribuabil care desfășoară activitate printr-un hotel de 4* a înregistrat în anul 2014, perioadă în care era plătitor de impozit pe profit, o pierdere fiscală de 100.000 lei. Acesta a recuperat o parte din pierdere în sumă de 45.000 lei din profiturile impozabile obținute în anii 2015 și 2016.
Începând cu 1 ianuarie 2017 aplică sistemul de impozit specific până în 31 decembrie 2018. Considerând că în această perioadă nu realizează și alte venituri pentru care ar datora și impozit pe profit, începând cu 1 ianuarie 2019, când contribuabilul revine la sistemul de impozit pe profit, va continua să recupereze în anii 2019, 2020 și 2021, inclusiv, suma rămasă de 55.000 lei din pierderea fiscală înregistrată în anul 2014.
În ipoteza în care contribuabilul, în perioada 2017-2018, ar realiza și alte venituri pentru care datorează impozit pe profit, pierderea fiscală înregistrată în anul 2014 se recuperează din rezultatul fiscal obținut în această perioadă.”
Atenție! Impozitul specific a fost introdus în prima zi a anului 2017 și acesta se aplică, în principal, hotelurilor, parcurilor pentru rulote, campingurilor, taberelor, restaurantelor și barurilor. Mai precis, este vorba de companiile ale căror afaceri se încadrează în codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 și 5630. Cu toate acestea, dacă o firmă desfășoară și activități impozitate pe profit, aceasta este supusă unui regim de impozitare mixt (impozit forfetar + impozit pe profit).