Încă din ianuarie s-a stabilit ca șomerii care se angajează la peste 50 km de domiciliu/ reședință să aibă posibilitatea să ceară de la stat, în anumite condiții, o primă lunară de maxim 900 de lei, care să acopere o bună parte din cheltuielile de chirie și utilități.
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 această sumă lunară a fost definită drept primă de relocare, însă șomerii care s-au angajat între timp, adică de pe 25 ianuarie, când a intrat în vigoare ordonanța, nu au putut cere acești bani pentru că nu existau norme de punere în aplicare pentru actul normativ. Aceste norme au fost adoptate abia acum două săptămâni de Executiv, iar marți au intrat în vigoare.
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 374/2017, de banii reprezentând prima de relocare pot beneficia, la cerere, și șomerii care s-au angajat din 25 ianuarie până marți, când a intrat în vigoare hotărârea. Pentru a obține banii de chirie, aceștia vor trebui să depună documentele necesare (detalii, aici) într-un termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a proiectului.
Acordarea acestui beneficiu retroactiv (adică din urmă) și pentru cei care s-au angajat în aceste ultime luni de zile a fost subliniată în ședința de Guvern, la votarea proiectului, inclusiv de ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu: "Această ordonanţă a fost aprobată în luna ianuarie, astăzi venim cu normele metodologice şi vestea bună este că şi cei care s-au angajat după apariția ordonanței pot să beneficieze de aceste sume de bani, deci şi până la apariția acestor norme metodologice. Practic, de acum se pot depune dosarele şi pentru perioada de acum încolo, dar şi între aceste luni, ianuarie şi luna în curs, dacă s-au angajat şi vor ca aceste sume de bani să le fie subvenționate de către statul român", a declarat ministrul, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Este important însă ca solicitanții să se încadreze în acest termen de 60 de zile, altfel riscând să piardă dreptul la prima de relocare. După cum spuneam, termenul a început să curgă de la momentul în care hotărârea a intrat în vigoare, adică de pe 6 iunie 2017.
În mare, condițiile în care șomerii care se angajează pot cere acești bani sunt următoarele:
- să se angajeze cu contract de muncă cu normă întreagă, pe cel puțin 12 luni de zile, la mai bine de 50 km depărtare de localitatea de domiciliu/ reședință și să-și schimbe, prin urmare, domiciliul sau reședința odată cu angajarea;
- solicitanții trebuie să fi dobândit, înainte de a cere acești bani, calitatea de șomeri, adică să fi fost luați în evidențele unei agenții de ocupare a forței de muncă;
- să aibă (individual sau cu familia, dacă e cazul) venituri nete lunare de maxim 5.000 de lei, asta însumând inclusiv indemnizații de creștere a copilului, venituri cu titlu de ajutor social și altele asemenea;
- să nu aibă o locuință de serviciu.
Mai multe informații despre cine și în ce condiții poate cere primele de relocare puteți afla de aici și aici.
Comentarii articol (8)