Fermierii care dețin livezi, dar și cei care doresc înființarea unor exploatații pomicole pot solicita, până la data de 31 iulie 2017, un ajutor financiar nerambursabil de până la 1.050.000 euro, prin intermediul submăsurii 4.1.A din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 4.1.A).
Prin intermediul acestei submăsuri, fermierii, dar și alte categorii de antreprenori, pot dezvolta sau înființa livezi din numeroase specii pomicole precum: măr, păr, cireș, cais, piersic și nectarin, nuc, alun, castan, căpșun, zmeur, etc.
Sunt finanțate livezile care practică un sistem de cultură clasic, intensiv sau superintensiv, în acest caz, durata până la intrarea pe rod a speciilor pomicole putând fi redusă cu până la doi ani de zile.
Tinerii fermieri pot primi, în unele condiții, un ajutor nerambursabil de 90%
Sunt eligibili să solicite acest ajutor financiar nerambursabil antreprenorii înregistrați cu statut minim de persoană fizică autorizată sau ca titulari ai unor întreprinderi individuale, precum și societățile comerciale, societățile agricole sau alte forme asociative ale fermierilor.
Ajutorul financiar nerambursabil este de 50%, dar poate crește până la 90% din valoarea eligibilă a investiției în următoarele situații:
- investiția este realizată de tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv la data depunerii cererii de finanțare;
- investiția respectă standardele unei producții integral ecologice;
- investiția se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale.
Având în vedere că ajutorul nerambursabil acordat nu acoperă în întregime valoarea totală a proiectului, fermierii trebuie să asigure, din fonduri proprii cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției, dar și toate cheltuielile neeligibile care pot interveni în implementarea proiectului.
Totuși, contribuția privată a beneficiarului poate fi reprezentată de contribuția în natură sub forma lucrărilor efectuate în regie proprie, care vor fi evaluate pe baza unor costuri standard. Contribuția în natură nu poate depăși valoarea contribuției financiare a beneficiarului investiției.
Sprijinul financiar oferit acoperă cheltuieli precum:
- înfiinţarea sau reconversia de plantații pomicole;
- înfiinţarea sau modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare și ambalare a fructelor;
- sisteme de monitorizare audio și video;
- achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de mașini, utilaje şi echipamente noi, inclusiv rulote sau dozatoare de sucuri naturale;
- construcția și dotarea spațiilor de desfacere și alte activități de marketing.
Totodată, antreprenorii pot alege să înființeze unități de procesare a fructelor obținute în propria livadă, dar și magazine de comercializare la poarta fermei sau să achiziționeze rulote alimentare prin care vor fi comercializate doar propriile produse. Aceste investiții trebuie să reprezinte o componentă secundară a proiectului.
Livezile ecologice au șanse de finanțare mai mari
În cadrul apelului de proiecte activ în acest moment pe site-ul AFIR se aplică praguri de calitate lunară, proiectele fiind nevoite să obțină un anumit punctaj minim pentru a putea fi depuse online:
- până la data de 31 mai, punctajul minim necesar a fost de 40 de puncte;
- până la data de 30 iunie, punctajul minim necesar va fi de 20 de puncte;
- în ultima lună, până la data de 31 iulie, se pot depune proiecte cu un punctaj mai mare de 10 puncte.
Punctajul este acordat în funcție de zece criterii, care pot fi verificate în cadrul ghidului solicitantului publicat pe site-ul AFIR.
Astfel, doar următoarele specii pomicole pot primi punctaj suplimentar în cadrul procesului de selecție:
- piersic, nectarin sau cais;
- arbuști fructiferi;
- cireș;
- măr.
Se acordă, de asemenea, punctaj suplimentar în următoarele situații;
- livada este în totalitate ecologică;
- cultura este efectuată în sistem superintensiv sau intensiv.
Alte criterii suplimentare de evaluare a proiectelor
În cadrul acestei sesiuni sunt încurajate formele asociative ale fermierilor, precum grupurile de producători, dar și exploatațiile agricole mici, în detrimentul celor medii sau mari.
În plus, exploatațiile agricole conduse de către persoane cu studii superioare sau medii în domeniu vor fi punctate suplimentar, având șanse de finanțare sporite.
Vârsta antreprenorului este un alt criteriu de departajare, astfel că proiectele depuse de către solicitanți cu vârsta de până la 40 de ani (inclusiv) vor primi un punctaj suplimentar.
În prima lună de la deschiderea acestui apel au fost depuse doar patru proiecte cu o valoare totală de aproape 1,4 milioane de euro. Depunerea proiectelor va fi suspendată înainte de termenul de 31 iulie doar dacă valoarea totală a cererilor de finanțare va depăși de două ori bugetul alocat acestei măsuri, care este de 100 de milioane de euro. Situația depunerii cererilor de finanțare poate fi verificată, în timp real, în cadrul acestei aplicații interactive.