De la poarta fabricii la raft. Scumpirile alimentelor sunt atenuate de magazine, dar ieftinirile nu se transmit deloc în preţul final, ne spune economica.net.
În România, scumpirile alimentelor la poarta fabricii se reflectă mai puţin în preţul de la raft. Spre exemplu, la fiecare leu pus în plus de producător, clientul scoate din buzunare cu aproximativ 70 de bani mai mult. Însă ieftinirile operate de producători nu se reflectă aproape deloc în preţul final din magazine.
De la fermă pe masa consumatorului, produsele alimentare trec prin mai multe "mâini" care îşi iau anumite cote din preţul final al produsului. Până acum, nimeni nu a ştiut pe baza datelor statistice care verigă din lanţul alimentar câştigă mai mult din produsele care sunt puse pe piaţă. Recent însă, Eurostat a lansat un studiu experimental, aflat încă în faza de cercetare şi dezvoltare, care încearcă să identifice în ce măsură pe anumite categorii de produse creşterile sau descreşterile de costuri sunt transmise de la o veriga la alta.
Valul de caniculă a afectat culturile de grâu din sudul Europei, ne informează agerpres.ro.
Un val de caniculă care a lovit Franța și sudul Europei va afecta recolta de grâu din acest an, în special în Franța și Spania, în timp ce ploile din nordul Europei vor duce la creșterea recoltelor din Germania, Polonia și Marea Britanie, apreciază analiștii consultați de Reuters.
Îngrijorările față de impactul caniculei din Franța (principalul producător și exportator de grâu din UE) asupra recoltelor au făcut ca marți la bursa Euronext cotațiile futures la grâu să atingă cea mai ridicată valoare din ultimul an.
Comentarii articol (0)