Ilan Laufer a declarat, în cadrul dezbaterii organizate ieri de Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureş, că în următoarele două săptămâni vor fi chemați să semneze acordurile de finanțare și alți antreprenori dintre cei ale căror planuri de afaceri s-au situat în afara locurilor eligibile anunțate imediat după încheierea sesiunii de depunere a proiectelor. Astfel, numărul total al planurilor de afaceri evaluate va ajunge la RUE 10.500, din care aproximativ 8.600 vor primi efectiv finanțare.
Acest lucru s-a datorat, în primul rând, faptului că nu toți cei care s-au regăsit pe lista inițială a proiectelor aprobate de principiu la finanțare au ajuns, efectiv, să semneze acordurile de finanțare. Mulți dintre aceștia au fost respinși în cursul etapei de evaluare, ca urmare a diverselor probleme identificate privind eligibilitatea sau coerența planurilor de afaceri. Conform unei declarații mai vechi a lui Ilan Laufer, procentul proiectelor respinse este de aproximativ 12% din numărul celor efectiv verificate.
În plus, nu toți cei care au semnat până în prezent acordurile de finanțare au solicitat ajutorul financiar maxim de 200.000 de lei, ceea ce a condus, în final, la economisirea unor sume importante din bugetul total disponibil pentru acest program de finanațare.
Termenul inițial pentru semnarea acordurilor de finanțare, conform schemei de minimis lansate, a fost 29 septembrie 2017. Ca urmare a numărului foarte mare de planuri de afaceri depuse (peste 19.000) și al personalului insuficient, data limită a fost prelungită până la 15 octombrie, însă se pare că nici acest nou termen nu va putea fi respectat, în contextul prezentat ieri de către Ilan Laufer. Astfel, apreciază ministrul, în următoarele două săptămâni vor fi încheiate acorduri de finanțare cu un număr suplimentar de beneficiari.
În acest context, ministrul anunță că evaluarea celorlalte planuri de afaceri depuse nu va continua după epuizarea bugetului, decât în situația în care beneficiarii selectați inițial nu își vor implementa planurile de afaceri și vor renunța, dintr-un motiv sau altul, la finanțare.
Finanțarea proiectelor declarate câștigătoare în cadrul programului Start-up Nation urmează să se facă atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri europene.
Fondurile guvernamentale alocate în urma rectificării bugetare acoperă doar jumătate din necesarul anului 2017.
Pe de altă parte, apelul de proiecte aferent obținerii fondurilor europene a fost lansat în cursul săptămânii trecute, Ministerul Mediului de Afaceri fiind singura instituție care poate solicita finanțare individual sau în parteneriat cu instituțiile subordonate. Sesiunea va rămâne activă până la finalul lunii octombrie, urmând ca ulterior să se evalueze proiectele depuse și să se aprobe alocarea fondurilor necesare.
Prin intermediul fondurilor europene lansate săptămâna trecută se va asigura finanțarea proiectelor din mediul urban, cu excepția celor din Regiunea București-Ilfov. În același timp, finanțarea proiectelor din mediul rural, dar și a celor din regiunea București-Ilfov va fi asigurată din fonduri naționale, obținute în urma rectificării bugetare din luna septembrie.
Obținerea creditului punte
După semnarea acordurilor de finanțare, antreprenorii se pot adresa celor trei bănci comerciale care oferă, în baza unui acord de colaborare cu Ministerul Mediului de Afaceri, credite punte pentru implementarea planurilor de afaceri. Este vorba de CEC Bank, Banca Transilvania și BCR, acestea oferind beneficiarilor Start-up Nation condiții mai avantajoase pentru creditele acordate.
Pentru obținerea creditului punte, în lipsa altor garanții, antreprenorii pot solicita sprijinul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii care, în schimbul unui comision de aproximativ 2,5%, garantează 80% din creditul necesar. În completarea garanțiilor necesare, băncile instituie gaj pe bunurile achiziționate prin proiect.
Organizarea procedurilor de achiziție
Solicitanţii care au semnat acordul de finanţare au obligativitatea de a achiziţiona bunurile şi serviciile eligibile în condiţii de piaţă, cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, respectiv să întocmească un dosar de achiziţie care să cuprindă următoarele documente:
- minim trei cereri de ofertă și dovada transmiterii acestora;
- ofertele primite;
- un proces verbal semnat de reprezentantul legal al întreprinderii prin care să fie justificată alegerea ofertei câştigătoare;
- contractul/contractele cu furnizorul/furnizorii;
- documentul din care să rezulte autorizarea activității furnizorului.
Acest dosar va fi prezentat după încheierea contractului de finanțare, la momentul depunerii primei cereri de rambursare sau plată.
Nerespectarea cerintelor privind intocmirea dosarului de achizitie conduce la respingerea cheltuielii în cauză.
Procedura de achiziție trebuie să fie parcursă cât mai rapid după semnarea contractului de finanțare, astfel încât să poată fi semnate contractele cu furnizorii pentru bunurile și serviciile din cadrul proiectului.
Selecția și recrutarea personalului
După semnarea contractului de finanțare, antreprenorul își poate planifica programul de creare a locurilor de muncă la care s-a obligat prin depunerea planului de afaceri. Termenul limită pentru crearea locurilor de muncă este data ultimei cereri de plată sau rambusare, iar dovada se va face cu următoarele documente:
- contractul individual de muncă înregistrat;
- extras REGES;
- registru salariaţi din Revisal;
- raport pe salariat din REVISAL;
Locurile de muncă trebuie să fie încheiate pentru o normă de opt ore / zi, pentru o perioadă nedeterminată și menținute cel puțin pentru perioada de monitorizare și încă doi ani de monitorizare suplimentari.
În cazul în care în perioada menționată locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă, beneficiarul are un termen de maxim 30 de zile să ocupe locurile de muncă vacante, păstrând numărul și tipul acestora pentru care a primit punctaj în planul de afaceri.
Încheierea polițelor de asigurare pentru bunurile achiziționate
În cadrul acestui program de finanțare este obligatorie încheierea unor polițe de asigurare pentru toate bunurile achiziționate, în favoarea Finanțatorului, pentru întreaga perioadă de implementare și monitorizare (1 + 3 ani).
În cazul în care beneficiarul optează pentru încheierea unei polițe anuale, el va trebui să transmită OTIMMC dovada prelungirii acestora pentru o perioadă suplimentară, până la expirearea perioadei de monitorizare.
Încasarea ajutorului financiar nerambursabil
Pentru fiecare tip de cheltuială efectuată conform planului de afaceri, la formularul de decont, în cazul cererilor de rambursare/cererilor de rambursare aferente cererilor de plată se anexează instrumentele care dovedesc efectuarea plăţii (ordine de plată/ chitanţă/ cotor filă CEC/ foaie de vărsământ/bilet la ordin trecut prin bancă/dispoziţii de plată externe în cazul importurilor, traduse în limba română şi legalizate).
Întreaga documentaţie va fi depusă în 2 exemplare: 1 original şi 1 fotocopie certificată.
Documentele originale vor fi restituite beneficiarilor după efectuarea plății, prin ridicarea lor de către operatorii economici de la sediul OTIMMC.
Virarea efectivă a sumei care constituie ajutor de minimis către beneficiar, se face după primirea de către instituţia parteneră a acordului de utilizare a ajutorului de minimis, în contul deschis la instituția parteneră, sau în cazul cererii de plată în contul de trezorerie al beneficiarului.
La prima cerere de plată/rambursare, beneficiarul este obligat să deconteze integral activele corporale și software-ul necesar desfășurării activității.
Caracterul inovativ se va demonstra la prima cerere de rambursare/cerere de plată prin dovada de la producator / furnizor ca bunurile achiziționate în proporție de minim 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologie/tehnologii si/sau softuri necesare desfășurării activității nu mai vechi de 3 ani.
Obligațiile asumate pentru perioada de monitorizare
După realizarea investiției și parcurgerea perioadei de implementare, beneficiarul este obligat să asigure, timp de trei ani, respectarea următoarelor obligații principale:
- beneficiarul nu va avea dreptul de a vinde bunurile ce fac obiectul proiectului;
- beneficiarul nu are dreptul de a folosi bunurile achiziționate în alte scopuri decât cele pentru care a primit finanțare;
- să permită efectuarea tuturor controalelor pe care finanțatorul le consideră necesare și oportune în vederea verificării obligațiilor asumate;
Ca o excepție de la termenul de trei ani prevăzut mai sus, beneficiarul este obligat să păstreze locurile de muncă nou create cel puțin doi ani de zile după încheierea perioadei de implementare.
Perioada maximă de implementare a acestor proiecte este de 12 luni, respectiv 28 septembrie 2018, timp în care toate activitățile descrise în cadrul planului de afaceri trebuie să fie implementate.