Programul Start-up Nation s-a încheiat în data de 15 iulie, după depunerea unui număr de 19.296 de cereri de finanțare în cele 30 de zile în care sesiunea de primire a proiectelor a fost deschisă.
Conform declarațiilor făcute de Ilan Laufer, ministrul de resort, rezultatele finale ale Start-Up Nation arată că au fost depuse 19.026 planuri validate ca fiind bune, din care aproximativ 8.600 ar intra la finanțare. Finanțarea solicitată de către antreprenori se situează în jurul valorii de 3,7 miliarde de lei, cu mult peste bugetul alocat acestui program de finanțare în cadrul anului 2017, de doar 1,7 miliarde de lei.
Cele peste 10.000 de proiecte depuse și care nu vor putea primi finanțare din cadrul bugetului aferent anului 2017 ar putea beneficia de introducerea unor produse alternative de finanțare bancară. Concret, măsura propusă vizează înlesnirea accesului la credite bancare, cu contribuții proprii minime din partea antreprenorilor.
Astfel, cei care au solicitat sprijin nerambusabil, dar care nu vor fi selectați pentru finanțare, ar putea opta pentru finanțarea planurilor de afaceri prin intermediul unui credit bancar, ale cărui condiții de acordare nu au fost încă anunțate.
Alternativa implementării planului de afaceri prin intermediul unui credit bancar (chiar și cu dobânzi reduse) nu va fi o măsură primită cu optimism de către antreprenori, în condițiile în care aceștia și-au asumat anumite obligații specifice programului de finanțare cu fonduri nerambusabile.
Obținerea unui credit bancar necesar implementării acțiunilor prevăzute în cadrul planurilor de afaceri va ridica mai multe probleme:
- mulți antreprenori vor refuza demararea proiectelor în aceste condiții, mai ales că ajutorul financiar nerambursabil acoperea nu doar investiția inițială, cât și o bună parte a cheltuielilor operaționale (salarii, chirii și utilități) pentru o perioadă de până la un an de zile;
- planurile de afaceri vor fi revizuite, renunțarea la ajutorul nerambursabil și finanțarea integrală prin intermediul unui credit bancar făcând ca multe proiecte să nu mai fie sustenabile.
Mulți antreprenori vor refuza contractarea unor credite bancare
Ajutorul financiar nerambursabil acordat prin intermediul programului Start-up Nation urma să acopere nu doar investiția de bază, precum achiziția de echipamente, utilaje, mijloace de transport, achiziția spațiilor de lucru sau crearea unui site de prezentare, cât și acoperirea unor cheltuieli operaționale pentru cel mult un an de zile (salarii, utilități și chirii).
În cazul în care ajutorul financiar nerambusabil nu va putea fi accesat, contractarea unui credit bancar de până la 44.000 de euro va genera costuri adiționale importante, precum:
- dobânda aferentă creditului bancar;
- comision de acordare;
- comision de gestiune;
- alte comisioane.
Antreprenorii ale căror planuri de afaceri vor fi selectate spre finanțare și care nu vor beneficia de resurse proprii suficiente se vor putea adresa celor trei bănci selectate de către MMACA în vederea acordării unor credite necesare înlesnirii implementării planurilor de afaceri.
Acordarea unui credit bancar către firme nou-înființate, fără istoric și fără bunuri pe care să le poată aduce drept gaj, nu va fi acceptată fără condiții de către băncile comerciale, cel puțin nu fără implicarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii sau prezentarea de către stat a unor măsuri alternative, care să garanteze până la 80% din valoarea creditului bancar acordat.
În plus, accesarea unui credit bancar va genera costuri suplimentare pentru antreprenori, precum comisionul de acordare sau dobânzile bancare lunare ce vor trebui plătite chiar și în eventualitatea în care banca acordă o perioadă de grație la plata ratelor.
Aceste costuri suplimentare vor crește sarcina financiară asupra întreprinderilor în perioada de debut a activităților, atunci când încasările operaționale vor fi incerte sau de o valoare redusă.
Tocmai de aceea, mulți antreprenori vor renunța la proiectele lor, chiar dacă obținerea creditelor bancare ar urma să se facă în condiții înlesnite.
Antreprenorii ar putea revizui planurile de afaceri
Chiar dacă ar accepta implementarea planurilor de afaceri prin intermediul unui credit bancar și fără o componentă nerambursabilă, antreprenorii își vor revizui planurile de afaceri depuse și vor renunța la o serie de obligații asumate, precum reducerea numărului de locuri de muncă asumate și renunțarea la angajarea anumitor categorii sociale (șomeri, absolvenți din promoțiile de după 1 ianuarie 2013 sau grupurile defavorizate).
Aceste obligații au fost asumate în perspectiva implementării proiectelor cu o componentă nerambusabilă de 100%, iar contractarea unui credit bancar generează cheltuieli financiare importante pe termen scurt și mediu.
Astfel, fluxul de numerar prognozat nu ar putea fi respectat, iar lichiditatea firmei ar putea fi puternic afectată.
De aceea, înainte de a fi propusă ca o măsură concretă, perspectiva implementării proiectelor din credite bancare va fi respinsă din start de către mulți dintre antreprenori, iar obiectivele legate de crearea unor locuri de muncă suplimentare nu vor fi atinse.
Comentarii articol (3)