Modificări importante au fost aduse Codului muncii la 7 august 2017 - nu multe, însă consistente, mai ales dacă ne referim la definirea și sancționarea muncii nedeclarate. Sunt însă și obligații noi pentru angajatori, obligații ce au de-a face cu documentația de la locul de muncă și care, nerespectate, vor putea să aducă angajatorului amenzi de multe mii de lei de la inspectorii de muncă.
Spre exemplu, angajatorilor li se cere acum să aibă copii ale contractelor individuale de muncă pentru salariații care prestează activitate în locurile de muncă verificate. Practic, dacă, să zicem, un angajator are mai multe puncte de lucru, la fiecare dintre acestea ar trebui să se regăsească copiile contractelor celor care lucrează efectiv acolo, după noile reguli, inspectorii putând da amenzi de câte 10.000 de lei. De ce ar trebui angajatorii să țină aceste copii, când oricum există dosare ale fiecărui angajat, plus înregistrările din registrele de evidență a salariaților?
"Probabil că obligația a fost introdusă întrucât, în numeroase situații, locul prestării activității este diferit de locul unde sunt păstrate documentele societății, iar inspectorii se confruntă cu situații în care nu pot avea acces imediat la documente. Dacă însă scopul este verificarea existenței contractului, inspectorii pot face această verificare direct în REGES. În plus, într-o lume din ce în ce mai digitalizată, în care inclusiv instituțiile publice încearcă să reducă volumul de hârtie utilizată, impunerea unei astfel de obligații mediului privat pare un pas înapoi. Să ne imaginăm un antreprenor cu zece angajați care prestează servicii de curățenie în diverse locații într-o singură zi. De câte ori se schimbă locul prestării activității, odată cu materialele de curățenie și alte ustensile necesare lucrului, antreprenorul trebuie să nu uite să trimită și o copie de pe contractele de muncă ale angajaților. E foarte puțin probabil să poată respecta această obligație, în practică", explică Adriana Radu, avocat partener în cadrul practicii de dreptul muncii a Schoenherr România (foto dreapta).
Cea de-a doua chestiune impusă de la 7 august 2017 este legată de evidența detaliată a orelor de muncă prestate de salariați. "Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru", scrie acum în Codul muncii. Amenda pentru lipsa acestor evidențe este între 1.500 și 3.000 de lei.
"Obligația de a ține evidența orelor prestate la locul de muncă va fi dificil de respectat, în special de micile afaceri care, prin natura muncii desfășurate, schimbă locul muncii angajaților frecvent, în funcție de clienți, proiecte etc. Acești angajatori care, în general, își desfășoară activitatea în spațiile clienților sau în alte locații în afara unui birou, trebuie să găsească metode să țină evidența orelor lucrate zilnic. Spre exemplu, dacă o societate își trimite un angajat la client timp de o săptămână, trebuie să creeze o condică la acel client și să țină evidența orelor lucrate de acel unic salariat în spațiul respectiv. O soluție ar putea fi utilizarea sistemelor electronice de acces ca metodă de evidențiere a timpului lucrat în spațiu, evident în măsura în care sunt instalate astfel de sisteme. Cum însă evidența electronică impune o procesare de date cu caracter personal care ar putea fi considerată excesivă raportat la scop, angajatorii trebuie să stabilească cu grijă configurația unor astfel de sisteme. Prin urmare, noua obligație pare excesivă și ne aflăm din nou în situația în care legiuitorul, incapabil să controleze fenomenul muncii nedeclarate, impune obligații de multe ori nerezonabile, pe care se vor strădui să le respecte, în principal, tot angajatorii de bună-credință. După părerea mea, cei mai mulți dintre cei care utilizează munca la negru nu se vor «împiedica» în aceste noi reglementări", spune Adriana Radu.
Comentarii articol (7)