"Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru", scrie acum în Codul muncii, unde înainte erau valabile prevederi care nu impuneau evidența pe orele zilnice de muncă.
Dar cum anume trebuie să arate aceste evidențe este o întrebare pe care și-au pus-o numeroși angajatori în ultimele săptămâni. Printr-un răspuns oferit, la solicitarea redacției noastre, de către Inspecția Muncii, am aflat că angajatorul e liber să aleagă dacă face o condică de prezență, un pontaj sau o foaie colectivă de prezență - nu contează forma evidenței, atâta timp cât din ea reiese ceea ce se cere în Codul muncii, în textul citat mai sus.
Totuși, este salariatul obligat să o semneze? La această întrebare, inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, ne-a spus că angajatorul e liber să stabilească dacă angajații au sau nu obligația de semna evidențele zilnice de lucru.
Citând prevederea legală de mai sus, acesta a subliniat că în Cod nu se precizează dacă evidența trebuie să poarte semnăturile salariaților aflați la lucru. "În acest context, rămâne la latitudinea angajatorului să stabilească dacă angajații au obligația de a semna sau nu documentele de evidență a orelor de muncă prestate zilnic", potrivit acestuia.
Practic, angajatorul care nu-i pune pe salariați să semneze evidențele zilnice nu va fi sancționat de inspectori pentru că nu a făcut asta. Codul nu impune acest lucru, dar, dacă angajatorul consideră că e mai util pentru acesta să-i oblige pe salariați să semneze, atunci are posibilitatea să stabilească asta prin regulamentul intern.
Atenție! Codul muncii prevede acum amenzi de câte 10.000 de lei pentru angajatorii care nu țin copiile contractelor de muncă la fiecare punct de lucru.
Comentarii articol (6)