După publicarea listei de aplicanți în cadrul programului Start-up Nation, 20 dintre antreprenorii ale căror planuri de afaceri au fost selectate au semnat deja contractele de finanțare în cadrul unei conferințe de presă organizate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
După parcurgerea etapei de evaluare, aproximativ 8.600 de antreprenori vor semna contractele de finanțare, termenul limită prevăzut în schema de minimis fiind 29 septembrie.
Procedura de achiziție impune respectarea condițiilor de piață
Solicitanţii ce vor semna acordul de finanţare au obligativitatea de a achiziţiona bunurile şi serviciile aprobate în condiţii de piaţă, cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.
În acest sens, antreprenorii vor avea obligația de a întocmi un dosar de achiziţie care să cuprindă următoarele documente:
- minim trei cereri de ofertă și dovada transmiterii acestora;
- ofertele primite;
- un proces verbal semnat de reprezentantul legal al întreprinderii prin care să fie justificată alegerea ofertei câştigătoare;
- contractul încheiat cu furnizorii declarați câștigători;
- documentul din care să rezulte autorizarea furnizorului pentru desfășurarea activității economice.
Acest dosar va fi prezentat după încheierea contractului de finanțare, la momentul depunerii primei cereri de rambursare sau plată.
Vor fi respectate specificațiile din planul de afaceri
Prima obligație a antreprenorilor după semnarea contractelor de finanțare va fi aceea de a organiza procedurile de achiziție în condiții de piață pentru bunurile și serviciile detaliate în cadrul planurilor de afaceri.
Astfel, cererile de ofertă vor trebui să conțină specificațiile tehnice ale utilajelor, echipamentelor, dotărilor prevăzute în cadrul planurilor de afaceri, astfel încât ofertanții interesați să poată transmite oferte relevante.
Prețurile menționate în cadrul planului de afaceri vor fi sumele maxime pe care antreprenorul le va putea solicita spre decontare, după realizarea achizițiilor, astfel că este recomandat ca în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziție să fie menționate criteriile în funcție de care ofertele vor fi departajate.
Orice depășire a bugetului aprobat va determina cheltuieli neeligibile pe care antreprenorul le va suporta din fonduri proprii, fără a putea să le solicite spre decontare.
În același timp, realizarea unor economii față de valoarea bugetului aprobat va determina decontarea doar a cheltuielilor efectiv realizate.
Dosarul de achiziție se întocmește pentru toate bunurile (inclusiv spațiile mobile de lucru / producţie / prestări servicii / comerț) și serviciile eligibile, cu excepția cheltuielilor aferente achiziției spațiului, serviciilor de consultanță, salariilor, utilităților și chiriilor.
Nerespectarea cerintelor privind intocmirea dosarului de achizitie conduce la respingerea cheltuielii în cauză.
Procedura de achiziție trebuie să fie parcursă cât mai rapid după semnarea contractului de finanțare, astfel încât să poată fi semnate contractele cu furnizorii pentru bunurile și serviciile din cadrul proiectului.
Antreprenorii trebuie să se asigure că nu au legături cu furnizorii ce i-ar face incompatibili să primească ajutorul financiar nerambursabil.
În acest sens, schema de minimis precizează faptul că ajutorul financiar nu se va acorda în cazul în care între beneficiar și furnizorii acestuia există anumite situații de incompatibilitate:
- legături de rudenie până la gradul II inclusiv;
- afini până la gradul II inclusiv;
- atunci când în cadrul aceleiași proceduri de achiziție, ofertanții participanți au legături de acționariat care le-ar permite să exercite drepturi de control prin pachete majoritare de acțiuni.
Pentru evitarea situațiilor de incompatibilitate, dosarul de achiziție va fi însoțit de o declarație pe proprie răspundere privind respectarea legislației privind conflictul de interese.