În câteva cuvinte, sistemul split TVA, recent adoptat de Guvern prin Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA (deja publicată în Monitorul Oficial), presupune ca firmele să încaseze de la clienții lor sumele cu titlul de TVA din prețul fiecărui bun/serviciu într-un cont separat, deschis la Trezorerie sau la alte bănci.
Prea puțini dintre noi, simplii cetățeni, ne preocupăm să vedem cât anume din prețul pe care-l plătim este TVA. Noi plătim o singură sumă, aceea care reprezintă prețul final. Odată aplicabil acest sistem de către cei de la care cumpărăm lucruri (opțional din octombrie și obligatoriu de la începutul anului viitor), nu va însemna că se va schimba ceva pentru noi, în momentul în care plătim prețul bunului sau al serviciului.
Totuși, cine spune că aplicarea de către firme a acestui sistem nu va avea deloc repercusiuni asupra noastră, clienților lor? Un exemplu ar fi o situație pe care a imaginat-o Cătălin Teniță, antreprenor online, și pe care o regăsim pe pagina sa personală de Facebook.
Cumpărăm de la magazin un produs pe care plătim 2.500 de lei. Acesta e prețul total, dar o parte din el reprezintă TVA (19%, mai exact). Din acești 2.500 de lei, numai o parte din bani rămân definitiv în contul firmei, pentru că cei 19% ce reprezintă TVA (475 de lei, mai exact) se vor duce în contul special pentru încasarea TVA-ului, în cel mult șapte zile de la încasarea banilor, conform sistemului split TVA. Dacă vom avea motiv să ducem înapoi produsul pe care l-am cumpărat, pentru că legea ne oferă dreptul de a returna un produs în 14 zile, atunci s-ar putea să ne trezim cu o mică problemă.
Vânzătorul va fi de acord cu returnarea - e dreptul nostru să îl returnăm în cele 14 zile. Numai că, dacă returnăm produsul după ce suma aferentă TVA-ului s-a dus în contul ei special, cont din care firma nu va putea retrage bani, pentru că așa e construit sistemul, atunci s-a putea să primim inițial mai puțini bani decât am plătit. Adică, în loc de 2.500 de lei, firma va avea să ne dea doar 2.025 de lei, pentru că 475 de lei s-au dus deja în contul separat pentru TVA.
Asta nu înseamnă că vom rămâne fără acei bani. Dar variantele recuperării lor sunt mai multe și, la momentul acesta, nu știm care va fi aplicabilă. Spre exemplu, ne putem gândi la una dintre acestea două:
- fie va trebui să tragem de mână Fiscul să ne dea acești bani, adresând cereri speciale pentru asta (soluție oarecum îngrijorătoare);
- fie va trebui ca firma să ne dea ea însăși valoarea TVA-ului și să-și regleze ea conturile apoi cu statul.
Notă: Mai mulți specialiști au considerat inoportună aplicarea unui astfel de mecanism, încă de la momentul când a fost pus în dezbatere. Iată aici câteva păreri care merită citite.
Comentarii articol (6)