În câteva cuvinte, sistemul split TVA, reglementat prin Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, presupune ca firmele să încaseze de la clienții lor sumele cu titlul de TVA din prețul fiecărui bun/serviciu într-un cont separat, deschis la Trezorerie sau la alte bănci.
Zilele trecute, redacția noastră făcea doar o scurtă trecere în revistă a eventualelor probleme ridicate de acest sistem pentru firmele înregistrate în scopuri de TVA din România. Numai că problemele fiscale ale firmelor se sparg întotdeauna în capul celor care se ocupă de contabilitate. Prin urmare, am întrebat câțiva contabili despre cum le va afecta munca implementarea acestui sistem. Iată ce ne-au răspuns:
Haosul e inevitabil, iar repararea greșelilor va lua timp
Un prim exemplu de situație care va duce la încurcături: facturile emise cu mai multe cote de TVA și pentru care plata nu se face integral, însă, de fiecare dată, TVA-ul va trebui să meargă în acel cont special. "Cred că se va crea un haos la plata și/sau încasarea facturilor. Aceste operațiuni de plată/încasare vor genera muncă suplimentară pentru contabilii care înregistrează aceste tranzacții și care efectuează plata facturilor", spune Ioan Butariu, expert contabil la B&B Consulting.
Elena Rădulescu, expert contabil la societatea de contabilitate Conta Rădulescu, își pune aceeași problemă: "O factură de 200 lei care e compusă din două articole, cu cote diferite și plătită parțial, se va scădea cu prioritate partea aferentă cotei de TVA mai mari. O nebunie! Cum? Cumva clienții noștri devin contabili?".
Apoi, expertul subliniază și faptul că programele de contabilitate vor trebui actualizate. La momentul actual, ele generează automat TVA aferentă sumei încasate, însă, din 2018, ele vor trebui modificate astfel încât să se poată încasa o factură fără a se genera TVA, ci rezumându-se doar la baza impozabilă.
"Și dacă un client va omite intenționat/neintenționat să plătească și TVA? Îl vom scoate din suma încasată în contul curent și o vom vira în contul de TVA? Când ne vor întreba clienții ce restanțe au, vom răspunde «TVA» sau «non-TVA» ? De unde vom ști? Se vor încurca absolut toate socotelile și este suficientă o lună pentru ca acest haos să intre în obligativitate, ca ulterior să avem nevoie de șase luni să-l rezolvăm", se întreabă Elena Rădulescu.
Sigur pedepsim pe cine trebuie?
Riscurile la care sunt expuși contabilii și persoanele responsabile cu plata facturilor vor fi foarte mari, potrivit lui Ioan Butariu. De ce? Pentru că amenzile care sunt prevăzute pentru cei care greșesc la plata TVA-ului nu înseamnă altceva decât un mod de a-i pedepsi pe cei care sunt de bună-credință. Or, scopul implementării acestui mecanism este reducerea evaziunii la plata taxei. În aceste condiții însă, split TVA nu pare că-i va corija pe evazioniști.
"Această ordonanță introduce amenzi care pot să urce la 50% din suma reprezentând TVA plătită eronat în alt cont decât contul de TVA al furnizorului sau prestatorului. Cei care vor efectua plata facturilor vor trebui să fie foarte atenți sau, dacă greșesc, să plătească amenda de 50% din suma plătită eronat, care poate fi de 1.000 lei, de 2.000 lei sau de 100.000 lei. Adică, cu alte cuvinte, va fi penalizat cel care greșește și nu cel care face evaziunea fiscală. ANAF va investi în activitatea de gestionare a acestui sistem, în loc să investească resursele în activitatea de identificare a celor care fac evaziune cu TVA-ul", punctează expertul contabil.
Prin faptul ca cei înregistrați în scopuri de TVA vor avea obligaţia să plătească TVA-ul aferent achizițiilor într-un cont special al furnizorului se vor bloca o parte din banii din economie în conturi bancare. "Nu văd cum va ajuta bugetul de stat pe termen lung acest lucru. Statul nu va câștiga nimic din aplicarea acestui sistem, ci va pierde din sumele colectate pentru că o parte din economie se va muta în zona subterană", potrivit lui Ioan Butariu.
Bătaie de cap pentru furnizori, bătaie de cap pentru contabilii lor
Expertul contabil Elena Rădulescu ne spune că furnizorul va trebui să-și complice destul de mult treburile, odată cu implementarea sistemului split TVA de la anul. Într-un final, tot contabilul va trebui să-și piardă timpul și nervii făcând matematică cu clientul său.
"În primul rând, furnizorul va trebui să se ocupe de printarea zilnică/săptămânală a extraselor, urmărirea încasărilor cu POS pe extras, utilizarea unui calculator (precum și cunoștințe minime de matematică) pentru extragerea TVA-ului încasat la plățile cu cardul, precum și a celui de la persoanele fizice care nu aveau obligația să achite TVA în contul de TVA separat. În experiența pe care o avem am cunoscut clienți care nu știu să calculeze nici TVA aferentă facturii prin înmulțire simplă, așa cum există și situații în care ne întreabă cât reprezintă TVA dacă factura totală trebuie să fie de 2.000 lei. Și-au luat programe de facturare tocmai ca să scăpăm noi de aceste ore de matematică gratuite cu ei și acum revenim la ele?", se întreabă expertul.
Drumurile la bănci, timpul pierdut și combustibilul consumat în aglomerație sunt lucruri la care legiuitorul nu s-a gândit, probabil, dar pe care contabilii și responsabilii firmelor vor trebui să le suporte. Vorbim cumva de o evoluție în societate, de sporirea eficienței și de automatizare? Cu aplicarea unui astfel de sistem, se pare că nu.
Bani și timp care se vor pierde lunar pentru split TVA
"Costul cu serviciile contabile va crește, deoarece a efectua aceeași operațiune de două ori este consumator de timp, timp care nu va putea fi alocat de aceeași structură de personal. Prin urmare, firma de contabilitate va mai angaja oameni ca să suplimenteze personalul pentru operațiunile acestea", spune expertul contabil Elena Rădulescu.
Expertul estimează costuri totale de până la 1.300 de lei lunar pentru aplicarea mecanismului split TVA. "Taxi sau combustibil - aproximativ 50 de lei dus-întors până la cea mai apropiată reprezentanță bancară, înmulțit cu patru drumuri (o dată la șapte zile). Timp - câte două ore de stat la cozi. O oră de consultanță ne produce minimum 50 de euro, deci 900 de lei pierduți pentru că nu eram la birou să ofer acea consultanță", spune expertul.
Iar astea nu ar fi decât pierderi minime. Pierderea cea mai gravă, potrivit Elenei Rădulescu, o va resimți mediul de afaceri, deoarece, în loc să se concentreze pe business, va pierde timp să calculeze ce TVA să plătească la stat în cele șapte zile. "Aș boicota sistemul acesta prin unificarea tuturor firmelor de contabilitate, în ideea refuzului de a servi clientul care, începând cu 1 octombrie, dorește să aplice acest sistem. Aș rezilia imediat cu el", a adăugat Elena Rădulescu, într-o notă finală.
De aceeași părere este și expertul contabil Ioan Butariu: "Se vor crea costuri administrative și vor consuma resurse de timp, pentru că agenții economici vor trebui să depună în numerar sau să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum șapte zile lucrătoare, diferenţa între TVA aferentă încasărilor în numerar şi TVA aferentă plăţilor în numerar efectuate într-o zi. Aceeași obligație de a vira în contul de TVA propriu, în termen de maximum șapte zile lucrătoare, există și pentru TVA-ul din încasările provenite din utilizarea cardurilor sau a substitutelor de numerar".
Concluzie
La ora actuală, e cert: mecanismul se va aplica de la 1 ianuarie. Nu știm ce va interveni între timp și nu știm nici cât de mult va fi ținut în vigoare - experimente fiscale s-au mai făcut și în trecut, după care au fost trase pe dreapta mașinăriile într-un termen relativ scurt. Din opiniile celor doi experți contabili, am ajuns însă la următoarea concluzie: și dacă, prin absurd, split TVA se va aplica doar o lună sau două, haosul pe care-l va lăsa în urmă, mai ales pentru contabili, va lua mult mai mult timp de curățat. Aplicarea split TVA îi va lovi pe contabili poate cel mai mult dintre toți profesioniștii afectați de acest nou sistem.
Contabili vor avea nevoie de mult mai mult timp ca să-și facă treaba, poate chiar de oameni noi care să-i ajute și vor fi nevoiți chiar să perceapă costuri mai mari de la clienții lor, proporțional cu bătaia de cap generată de acest sistem.
Comentarii articol (16)