ARF şi-a exprimat recent îngrijorarea în ceea ce priveşte implementarea într-un timp atât de scurt a noului sistem de plată defalcată a TVA-ului, considerând că noile prevederi aduse prin Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA nu va aduce beneficiile scontate pentru economia românească în acest moment.
În acest context, ARF a solicitat Ministerului Finanţelor reconsiderarea datei la care sistemul de plată defalcată a TVA va fi pus în practică şi amânarea sa până la momentul în care există confirmarea că economia are resurse tehnice şi financiare pentru a-l implementa.
În timp ce evaziunea TVA este unanim recunoscută ca fiind o mare problemă, implementarea split TVA va afecta activitatea tuturor agenţilor economici plătitori de TVA, în timp ce perspectiva creşterii încasărilor la bugetul general al sumelor aferente TVA rămâne incertă.
În contextul introducerii noului sistem de plată, TVA-ul nu va mai putea face obiectul finanţării prin factoring, ceea ce va afecta lichiditatea companiilor, cu precădere a celor din segmentul mic şi mijlociu. „Toate calculele de cash-flow vor trebui ajustate în minus, întrucât partea de TVA din factură nu va putea fi finanţată", spune Bogdan Roşu, preşedintele ARF, adăugând că, în cadrul Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, "nu este oferită şi o soluţie pentru finanţarea acestor companii în noile condiţii”.
Prin urmare, ARF consideră că este absolut necesară o analiză complexă a impactului pe care noul sistem de colectare a TVA îl va avea asupra mediului de afaceri şi, respectiv, stabilirea unui mecanism clar care să permită continuarea finanţării TVA prin soluţii de factoring şi/sau finanţări pe baza de cesiune de creanţe care să prevină blocajele anticipate de cash-flow.
Factoringul sau cum să obţii bani din cesionarea facturilor
Factoringul s-a dovedit o alternativă viabilă de finanţare, volumele înregistrate la nivelul pieţei româneşti dublându-se în ultimii trei ani, atingând peste patru miliarde de euro la finalul anului 2016.
Factoringul este o operaţiune financiară care presupune cesionarea creanţelor rezultate din contracte de vânzare bunuri sau prestări servicii către un factor, o companie specializată de factoring şi care poate fi chiar o divizie a unei bănci sau o instituţie financiară nebancară (IFN). Factorul va finanţa, prin plata în avans a creanţelor cesionate, şi se va ocupă ulterior, în nume propriu, de colectarea şi administrarea creanţelor.
Prin intermediul serviciilor de factoring oferite de bănci şi IFN-uri, o companie îşi poate transformă în lichidităţi facturile emise şi încă neîncasate, având în vedere că, de obicei, termenele de plata pot ajunge până la 120 de zile. În felul acesta, nu mai trebuie să aştepte scadenţă pentru a încasa banii.
Pentru finanţarea prin servicii de factoring nu este nevoie de garanţii materiale, iar costurile sunt repezentante de dobânda pentru suma acordată că finanţare şi un comision, care variază în funcţie de banca sau IFN-ul ales.
Firmele interesate de finanţarea prin factoring trebuie să contacteze o bancă sau un IFN specializate în oferirea unor astfel de servicii. Ulterior, firmele sunt supuse unei evaluări care va determina dacă pot beneficia de acest tip de finanţare. Companiile de factoring vor analiză firma, debitorii ei, istoricul dintre ea şi debitori, precum şi calitatea creanţelor.
În prezent, factoringul implică şi finanţarea componenţei de TVA din factură cesionată şi oferă o soluţie de finanţare adecvată nevoilor de lichiditate ale companiilor, asigurând, de asemenea, o creştere a disciplinei la plata a agenţilor economici.
De obicei, factorul finanţează aproximativ 80% din valoarea facturii, urmând că, după ce încasează factură, să vireze şi suma rămasă din care se scad cheltuielile ocazionate.