Antreprenorii ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare în cadrul programului Start-up Nation și care nu dispun de resurse financiare proprii, vor fi nevoiți să contracteze credite punte oferite de către cele trei bănci comerciale acceptate în cadrul programului de finanțare.
Condițiile de creditare oferite de către Banca Transilvania, CEC Bank și BCR sunt centralizate în cadrul tabelului de mai jos:
În plus, beneficiarul investiției va suporta și comisionul de garantare anual aferent creditului punte, acesta fiind estimat de către MMACA la cel mult 3,8% din valoarea garantată, iar plafonul de garantare este de 80% din valoarea creditului.
Analiza comparativă a celor trei oferte de creditare
Simularea efectuată se referă la contractarea unui credit în sumă de 200.000 de lei (valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil), pentru o perioadă de trei luni, presupunând că ajutorul financiar nerambursabil va fi încasat la sfârștiul acestei perioade și va fi rambursat integral băncii.
Astfel, bazându-ne pe ipotezele prezentate anterior, costurile totale aferente unui credit bancar în valoare de 200.000 de lei sunt prezentate mai jos:
* a fost inclusă și valoarea comisionului de garantare aferent creditului punte
Pentru a particulariza analiza celor trei soluții de finanțare la propriul tău proiect, poți descărca aplicația noastră de la finalul acestui articol și poți modifica variabilele: valoarea creditului contractat și perioada de creditare.
Condițiile de creditare oferite de trei bănci
Pentru acordarea creditelor punte, cele trei bănci partenere pentru implementarea programului Start-up Nation au făcut publice ofertele proprii de creditare.
Credit punte oferit de Banca Transilvania
Principalele caracteristici ale creditului punte acordat de Banca Transilvania sunt următoarele:
- dobanda este de 3,9 %/an;
- comisionul de acordare este 0,75 % din valoarea creditului și se percepe la data efectuării primei trageri din credit;
- comisionul de gestiune lunară este de 0,08% din valoarea creditului.
Banca Transilvania oferă o perioadă de finanțare de cel mult 18 luni, dar nu mai târziu de data încasării ajutorului financiar nerambusabil.
Banca Transilvania oferă o perioadă de finanțare de cel mult 18 luni, dar nu mai târziu de data încasării ajutorului financiar nerambusabil.
Credit punte oferit de CEC Bank
CEC Bank oferă un produs de finanțare destinat firmelor care sunt selectate pentru finanțare în cadrul programului Start-up Nation, perioada maximă de finanțare agreată fiind de 12 luni:
Principalele caracteristici ale creditului punte acordat de CEC Bank sunt următoarele:
- dobanda este de 3,99 %/an;
- comisionul de analiză este de 0,5% din valoarea creditului, perceput la data depunerii dosarului;
- comisionul de gestiune este de 0,75% din valoarea creditului și se va percepe la data efectuării primei trageri din credit;
- comisionul de acordare este 0,75% din valoarea creditului și se va percepe la data efectuării primei trageri din credit.
CEC Bank nu percepe comision de rambursare anticipată.
Credit punte oferit de BCR
Firmele finanțate în cadrul programului Start-up Nation au posibilitatea de a contracta creditul punte necesar implementării planului de afaceri de la BCR, iar condițiile de creditare sunt următoarele:
- dobânda percepută este de 3,5% / an;
- comisionul unic perceput este de 2% din valoarea creditului;
Conform ofertei de finanțare, BCR nu percepe comisioane pentru verificarea și certificarea cheltuielilor în teren.
Verificarea planurilor de afaceri este în desfășurare
La data încheierii programului de finanțare, respectiv 14 iulie 2017, un număr de 19.296 antreprenori își înregistraseră online cererile de finanțare prin care solicitau sprijinul financiar de până la 200.000 de lei.
În prezent, la nivelul celor opt Oficii Teritoriale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii se desfășoară procedurile de evaluare și selecție a proiectelor depuse, situația fiind prezentată de către Ilan Laufer, ministrul de resort:
Imediat după închiderea sesiunii de primire a proiectelor, oficialii MMACA estimau că vor semna contracte de finanțare firmele care au obținut următoarele punctaje în urma procedurii de evaluare:
- 100 p – un număr de 3.983 de planuri de afaceri depuse;
- 95 p – un număr de 4.566 de planuri de afaceri;
- 90 p - un număr de 104 planuri de afaceri.
În prezent, rata de respingere a proiectelor a crescut de la 8% (estimată în cursul lunii iulie) la aproximativ 12% (estimată în ultima conferință de presă susținută de ministrul de resort). Astfel, este de așteptat ca un număr mai mare de companii dintre cele care au primit 90 de puncte să primească finanțare, având în vedere că vor fi eliminate o parte a companiilor ce au obținut 95 și 100 de puncte.