BNR vrea să limiteze iar creditul pentru populaţie
Banca Naţională a României discută cu băncile posibilitatea de a limita gradul de îndatorare a populaţiei, pe un model care a mai fost aplicat până în 2007 de BNR, a anunţat Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a instituţiei, într-o discuţie în prezenţa Profit.ro.
Potrivit oficialului băncii centrale, în prezent există bănci care acordă credite utilizând un grad de îndatorare de până la 70%. Aceasta înseamnă că un client poate accesa un împrumut a cărui rată să ajungă până la 70% din salariul său lunar.
“Finanţarea acordată populaţiei a depăşit de câteva luni nivelul de semnal. Băncile acordă credite de consum în baza propriilor norme. BNR este doar notificată. Sunt instituţii de credit care merg cu gradul de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, motivând că aceste împrumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale căror venituri disponibile rămân semnificative chiar şi după plata ratelor. Studiile noastre arată, însă, că persoanele cu venituri mari nu se comportă diferit de cele cu venituri mai mici, în cazul apariţiei unor situaţii de stres”, a spus Neagu.
Degeaba căutaţi legume româneşti! Fac bulgarii bani cu ele
Nu mai căutaţi legume româneşti pentru zacuscă! Trufandalele de Oltenia ajung în pieţele şi magazinele din Germania, Austria şi Turcia. Bulgarii trec graniţa şi le cumpără la preţuri mici, le transformă în conserve, iar mai apoi le exportă pe bani frumoşi. Fermierii noştri strâng din buze, dar nu au ce face. La noi sunt puţine fabrici şi nici depozite nu există, unde să ţină marfa dacă nu o dau cu profit.
Şi nu de puţine ori au venit aici bulgarii. Din luna iulie şi până săptămâna trecută, numai Gelu Voinea, un producător din zonă, a vândut 5 tone de ardei capia vecinilor de la sud de Dunăre.
Producătorii se uită cu invidie la vecinii bulgari care scot bani frumoşi de pe urma muncii lor.
Gelu Voinea, producător: „Ei ar procesa marfa cumpărată de la noi din ţară şi ar exporta şi către Germania, Austria. Din câte am auzit Grecia. Turcia. A fost un consătean în Bulgaria, a fost într-un hipermarket şi a observat capia verde, nu coaptă, la un preţ de 6 lei în condiţiile în care din România s-a cumpărat la 2 lei"
Vasile Pencea, administrator la Primăria Izbiceni: „Probabil au fabrici, probabil au unde să o proceseze. Noi în zonă neavând o fabrică de procesare este normal să le vindem lor. Producătorul câştigă tot timpul puţin".
Comercianţii sunt interesaţi de marfa românească pentru că este de calitate bună şi ieftină.
IFN-urile, dobânzi plafonate și sub supravegherea BNR
Banca Naţională a României a aprobat modificările la regulamentul 20/2009 şi va impune instituţiilor financiare nebancare costuri uriaşe cu capitalul în cazul în care depăşesc anumite limite ale dobânzilor la creditele de consum. Totodată, BNR vrea să treacă sub supraveghere directă mai multe IFN, schimbând condiţiile prin care sunt obligate să intre în Registrul special de evidenţă. Unele companii, precum Provident Financial, activă pe piaţa creditelor de valori reduse, reuşeau să se ferească de supravegherea prudenţială a băncii centrale prin transferarea creditelor sub pragul legal înaintea perioadelor de raportare, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse.
Consiliul de Administrare al BNR a aprobat modificarea regulamentului în şedinţa de marţi, a confirmat pentru Profit.ro Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale, care a adăugat că a fost păstrată forma din proiect, în linii mari.
Modificările impun o pondere la risc de 1000% pentru creditele cu o dobândă anuală efectivă mai mare de 200% (în lei) cu scadenţa de până la 15 zile, pentru cele cu o dobândă mai mare de 100% cu scadenţa iniţială între 16 şi 90 de zile şi pentru cele care depăşesc de 10 ori rata dobânzii Lombard (3,25% în prezent), adică peste 32,5% pentru scadenţe peste 90 de zile.
Comentarii articol (0)