Printre acestea, amintim organizarea cursurilor de formare profesională pentru adulți, îngrijirile medicale oferite de cabinete autorizate, meditațiile acordate în particular de cadrele didactice, precum și activitățile sportive oferite de organizațiile fără scop patrimonial.
Sistemul de split TVA urmează să fie aplicat, în mod obligatoriu, de către toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar măsurile vizate au generat discuții aprinse în mediul public.
Totuși, nu toate activitățile economice sunt afectate de introducerea sistemului de plată diferențiată a TVA-ului în aceeași măsură. Conform prevederilor Codului Fiscal, mai multe operațiuni economice sunt scutite de plata TVA-ului, chiar și în situațiile în care întreprinderea este plătitoare de TVA.
În situația în care o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA desfășoară operațiuni scutite de la plata acestei taxe, prevederile split TVA se vor aplica parțial.
Astfel, întreprinderea va fi obligată să deschidă cel puțin un cont bancar pentru operațiunile privind TVA și va ține o evidență zilnică a operațiunilor desfășurate. Totuși, activităților scutite de TVA nu li se va aplica această taxă, ceea ce înseamnă că factura emisă nu va conține TVA. Prin urmare, clienții vor plăti toată valoarea facturii (baza de impozitare) în contul curent.
Din contul de TVA societatea va trebui să dispună plata TVA-ului menționat în facturile furnizorilor săi, ceea ce înseamnă că firma va opera doar plăți din acest cont, singura creditare a contului de TVA provenind din transferuri de numerar din contul curent al societății.
Atunci când societatea desfășoară atât activități scutite de plata TVA, cât și activități supuse acestei taxări, va fi necesară păstrarea unei evidențe distincte a acestora.
Activitățile scutite de la plata TVA sunt menționate în Codul Fiscal, în cadrul capitolului X, articolul 292, iar cele mai importante dintre acestea sunt prezentate în cele ce urmează:
- spitalizarea, îngrijirile medicale şi operaţiunile strâns legate de acestea, desfăşurate de unităţi autorizate pentru astfel de activităţi, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sănătate rurale sau urbane, dispensare, cabinete şi laboratoare medicale, centre de îngrijire medicală şi de diagnostic, baze de tratament şi recuperare, staţii de salvare şi alte unităţi autorizate să desfăşoare astfel de activităţi;
- prestările de servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de către stomatologi şi tehnicieni dentari, precum şi livrarea de proteze dentare efectuată de stomatologi şi de tehnicieni dentari;
- prestările de îngrijire şi supraveghere efectuate de personal medical şi paramedical, conform prevederilor legale aplicabile în materie;
- transportul bolnavilor şi al persoanelor accidentate, în vehicule special amenajate în acest scop, de către entităţi autorizate în acest sens;
- activitatea de învăţământ prevăzută în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, formarea profesională a adulţilor, precum şi prestările de servicii şi livrările de bunuri strâns legate de aceste activităţi, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate;
- meditaţiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învăţământului şcolar, preuniversitar şi universitar;
- prestările de servicii strâns legate de practicarea sportului sau a educaţiei fizice, efectuate de organizaţii fără scop patrimonial pentru persoanele care practică sportul sau educaţia fizică;
- prestările de servicii culturale şi/sau livrările de bunuri strâns legate de acestea, efectuate de instituţiile publice sau de alte organisme culturale fără scop patrimonial, recunoscute ca atare de către Ministerul Culturii;
- acordarea şi negocierea de credite, precum şi administrarea creditelor de către persoana care le acordă;
- tranzacţii, inclusiv negocierea, privind valuta, bancnotele şi monedele utilizate ca mijloc legal de plată;
- administrarea de fonduri speciale de investiţii;
- operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu acestea;
- arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia, cu plată, pe o anumită perioadă.
Lista completă a operațiunilor economice scutite de la plata TVA este disponibilă pentru descărcare, în mod gratuit, la finalul acestui articol.
Split TVA va determina o birocrație excesivă și creșteri de costuri pentru întreprinderi
Antreprenorii sunt total împotriva ideii de intruducere în mod obligatoriu a prevederilor privind plata defalcată a TVA-ului, după cum o demonstrează și sondajul efectuat de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Conform acestei analize, peste 97% dintre respondenți au declarat că nu susțin introducerea obligatorie a sistemului split TVA, considerând că această măsură va avea efecte negative asupra activității lor.
Pe scurt, implementarea split TVA presupune că toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor deschide, începând cu anul viitor, cel puțin un cont bancar special desfășurării tranzacțiilor privind plata și încasarea TVA-ului în relația cu terții, incluzând în acestă categorie și statul.
Măsura va genera, în percepția antreprenorilor, consultanților fiscali, contabililor și a altor specialiști care s-au exprimat pe acest subiect, o birocrație excesivă și creșteri nejustificate ale comisioanelor bancare, dar și a altor cheltuieli suportate de firme: adaptarea programelor informatice, cheltuieli cu instruirea persoanelor care se vor ocupa de implementarea acestei măsuri.