Odată cu implementarea sistemului plății defalcate a TVA, persoanele impozabile și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA, obligate să aplice sistemul plății defalcate a TVA, au obligația să vireze în contul de TVA propriu, în termen de 30 de zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, următoarele:
- TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
- TVA care nu a fost plătită în contul de TVA de către persoane ce nu obligația de a plăti contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont special de TVA al furnizorului/prestatorului (cazul persoanelor fizice obișnuite);
- TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplică plata defalcată a TVA și încasate după această dată.
Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, adică actul normativ care a introdus mecanismul splitării de TVA în România, stabilește și ce se întâmplă în cazul cesiunilor de creanțe.
Astfel, în cazul în care creanțele rezultate din livrări de bunuri/prestări de servicii sunt cesionate de furnizor/prestator altor persoane, cesionarul are obligația să plătească în contul de TVA al furnizorului/prestatorului cedent contravaloarea TVA din factura care face obiectul cesiunii.
În situația în care suma încasată de la cesionar este inferioară taxei pe valoarea adăugată din factura care face obiectul cesiunii, la data încasării acestei sume, furnizorul/prestatorul virează diferența în contul de TVA propriu.
Pentru a înțelege mai bine, vom lua exemplul cesionării unei creanțe de 119 lei, formată din 100 de lei, bază impozabilă, și 19 lei - TVA, la un preț de 10 lei.
Astfel, cumpărătorul va vira integral cei 10 lei în contul de TVA, iar vânzătorul va trebui să vireze din fondurile proprii cei 9 lei pentru a reîntregi suma de 19 lei TVA.