Sistemul plății defalcate a TVA-ului (numit și split TVA) urmează să devină obligatoriu începând cu data de 1 ianuarie 2018, moment în care toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA își vor desfășura operațiunile de plată și încasare a TVA-ului prin intermediul unui cont bancar special.
Contul pentru operațiunile cu TVA este deschis în mod obligatoriu de către Trezorerie tuturor persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, acestea putând opta și pentru unul sau mai multe conturi de TVA deschise la bănci.
Operațiunile permise prin intermediul contului de TVA vizează plata și încasarea TVA-ului în relația cu furnizorii, clienții și bugetul de stat. Astfel, ridicarea de numerar din aceste conturi este imposibilă.
În acest context, plata în numerar a bunurilor și serviciilor, începând cu anul viitor, va fi drastic limitată, având în vedere restricțiile impuse conturilor de TVA.
Pentru a înțelege mai ușor, să presupunem că un antreprenor ia decizia de a achiziționa produse de papetărie de la un magazin oarecare. Va avea nevoie de numerar pentru a face plata, astfel că va retrage suma necesară din contul curent, inclusiv pentru acoperirea valorii TVA-ului aferent, din moment ce contul de TVA nu poate elibera numerar.
Astfel, antreprenorul va avea, pe de o parte, sume aferente TVA-ului în contul special deschis la Trezorerie sau la o altă bancă, dar nu le va putea folosi. Plata va fi făcută integral din banii disponibili în casă sau în contul curent.
Presupunând că antreprenorul nu are încasări în această perioadă, prin intermediul cărora să încaseze și TVA, rezultă că el va avea o dublă pierdere de numerar: în timp ce banii aferenți acestei operațiuni vor fi blocați în contul de TVA, el va trebui să achite contravaloarea produselor de papetărie (inclusiv TVA-ul aferent) cu banii disponibili în contul curent sau în casă.
Această dublă pierdere de numerar îi va face foarte reticienți pe antreprenori, începând cu data de 1 ianuarie, în ceea ce privește plățile în numerar efectuate către furnizori.
În aceeași situație se vor afla și plățile efectuate de către persoanele fizice impozabile înregistrate în scopuri de TVA prin intermediul cardului bancar. Având în vedere că un card bancar nu poate avea atribuite mai multe conturi bancare, ci doar unul singur, rezultă că plățile făcute în acest mod vor duce la achitarea TVA-ului aferent din contul curent, ducând, la fel ca în exemplul de mai sus, la o penalizare suplimentară a antrepenorilor bine intenționați.
Exemplul cel mai la îndemână pentru a evidenția pierderea suplimentară de lichiditate în cel de-al doilea caz îl reprezintă plata combustibilului pentru alimentările realizate de șoferii unei companii cu ajutorul unui card bancar.
Ambele operațiuni de plată (prin numerar și prin intermediul unui card bancar) vor fi evitate de către antreprenori ca urmare a pierderii suplimentare de lichiditate și a birocrației excesive pentru evidența separată a tranzacțiilor cu TVA. Aceștia se vor orienta către plăți realizate prin intermediul ordinelor de plată care vor permite efectuarea a două tranzacții distincte, asigurând o plată diferențiată a TVA-ului din contul special.
Deși prin eliminarea (sau cel puțin limitarea) operațiunilor în numerar se asigură o reducere a riscului de evaziune fiscală și o creștere a gradului de colectare a TVA la bugetul statului, de aceste măsuri vor fi afectați doar micii antreprenori, adică cei care nu dispun de resursele financiare și umane necesare implementării acestui sistem de plată defalcată a TVA-ului.
În același timp, marii evazioniști, având resurse financiare și umane suficiente, ar putea identifica noi măsuri de ocolire a regulilor provind plata defalcată a TVA-ului și de perpetuare a evaziunii fiscale, făcând ca obiectivul principal al acestei măsuri să nu fie atins.