Sistemul privind plata defalcată a TVA a devenit obligatorie pentru toți contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA care sunt în insolvență sau care au înregistrat datorii la plata TVA peste anumite plafoane. Prevederile au fost incluse în cadrul Ordonanței de Urgență nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, ce a fost aprobată prin Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea actului normativ citat. Astfel, sistemul split TVA a intrat în vigoare în ultima zi a anului 2017.
De la începutul anului, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care se află în cele două situații amintite mai sus, trebuie să utilizeze în relația cu partenerii de afaceri, dar și cu statul, un cont bancar special pentru operațiunile privind plata sau încasarea TVA-ului aferent.
Astfel, plățile de TVA pentru facturile primite de la furnizori se vor face din încasările de TVA aferente facturilor emise clienților, însă pentru anumite perioade de timp societatea se poate confrunta cu o lipsă a fondurilor necesare în contul de TVA.
În acest caz, se impune transferul unei sume de bani din contul curent în contul special de TVA, însă este oare posibilă și depunerea de numerar în contul de TVA? Acest lucru ar fi necesar în mod special acelor societăți care încasează, ca urmare a specificului afacerii desfășurate, sume de bani în numerar.
Am adresat această întrebare unui specialist, iar Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax București ne-a răspuns: “Da, alimentarea contului de TVA se poate face și în numerar pentru TVA rezultată din diferența dintre încasările și plățile în numerar. Cel mai probabil, astfel de operațiuni se vor face la ghișeele instituțiilor de credit/unitățile de Trezorerie unde sunt deschise conturile.”
Mai mult decât atât, Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA prevede un termen de șapte zile lucrătoare pentru realizarea acestei depuneri în numerar.
Potrivit OG nr. 23/2017, alimentarea conturilor de TVA, în cazul în care soldul acestora este insuficient pentru acoperirea plăților programate, se poate face prin depunerea în numerar sau virarea din contul curent a sumelor necesare în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, diferența între TVA aferentă încasărilor în numerar și TVA aferentă plăților în numerar efectuate într-o zi.
Reamintim faptul că Trezoreria a deschis în mod automat conturi speciale de TVA tuturor contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA. În același timp, companiile au posibilitatea de a-și deschide un astfel de cont la băncile comerciale unde și-au deschis contul curent. Ulterior, societatea are posibilitatea de a alege care este contul de TVA pe care îl va utiliza pentru plățile și încasările de numerar.
Comentarii articol (1)